x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dati-i frustratului girofarul inapoi!

Dati-i frustratului girofarul inapoi!

de Victor Ciutacu    |    17 Feb 2006   •   00:00
Dati-i frustratului girofarul inapoi!

Dupa logica ridicola a procurorului general, cazul Petromidia, in care VIP-urile autohtone fac poteca la Parchetul General, si acuzatiile aferente de crima organizata s-ar califica, in cel mai bun caz, la infractionalitate mijlocie.

Tot tavalugul politico-mediatic al dezbaterilor generate de presupusa amputare a atributiilor DNA si transformarea acestuia in PNA, care-si consuma in aceste zile apogeul in primitorul Palat Cotroceni si sub inteleapta mediere a presedintelui Basescu, este cat se poate de artificial.

In primul rand, socotiti (aproape la unison) vinovati de vigilenta societate civila, senatorilor pesedisti nu li se poate imputa, intr-o democratie normala, faptul ca, in Opozitie fiind, nu sustin demersurile legislative ale Puterii. Daca-mi aduc bine aminte, ultima oara cand toata lumea vota la fel in Romania se intampla sa guverneze defunctul regim Ceausescu. Pe cale de consecinta, daca tot ardea de nerabdare sa-si impuna viziunile europene asupra Justitiei, coalitia trebuia sa se ingrijeasca - prin mijlocirea versatilului ministru Olteanu si, mai ales, a aprigei reformatoare Macovei - ca senatorii din arcul guvernamental sa nu se dea raniti, sa fie prezenti in sala si sa voteze ca atare. Or, in ultimele zile, se aud din ce in ce mai multe voci din interiorul sistemului care spun ca, la momentul mediatizatului vot, taman senatorii puterii au apelat la o mica regie pentru a tranti proiectul Macovei si ca, ulterior, exact acestia au suflat vartos in focul scandalului mediatic.

In al doilea rand, argumentele invocate de cei care infiereaza presupusa indepartare a Romaniei de aderarea la UE ca efect al votului respectiv sunt induiosator de patetice si de lipsite de continut. Urmaream stupefiat cum Ilie Botos se plangea ca n-are resurse sa preia faptele de mare coruptie si gandeam - e drept, deranjant pentru unii, cu voce tare - ca pana si activitatea infractionala se imparte ca intreprinderile: mare, mijlocie, mica. Dupa logica ridicola a procurorului general, cazul Petromidia, in care VIP-urile autohtone fac poteca la Parchetul General, si acuzatiile aferente de crima organizata s-ar califica, in cel mai bun caz, la infractionalitate mijlocie. Mai departe, cica in DNA s-au bagat camioane de bani pentru dotari, iar in procurorii care deservesc nobilul obiectiv de lupta impotriva coruptiei a intrat carte cat sa umpli Biblioteca Academiei. Si ce? Daca nu iese legea cum vrea Monica Macovei, procurorii anticoruptie isi fac seppuku in masa, se calugaresc, pleaca-n munti? Nu tot in Procuratura raman? Ii impiedica cineva sa-si continue cercetarile? Se lichideaza DNA, prin vanzare la bucata, ca intreprinderile energofage de la AVAS? Aiurea! Oamenii raman in sistem, dotarile asijderea, se schimba placuta de pe usa si dispar niste posturi de sefi. Doar dorinta sincera de a avea si el girofar à la Daniel Morar ramane constanta…

Romania este o tara macinata de coruptie. Nu are rost sa ne ascundem dupa cires. Existenta unui corp de procurori anticoruptie, scoliti cu mijloace moderne si platiti pe masura riscurilor pe care si le asuma, este cat se poate de fireasca. Dar nimic nu poate justifica penibilul circ televizat pe care-l organizeaza echipa Macovei - Morar. Un cuplu care, daca ne aducem bine aminte, are in palmares, pe de o parte, o dare afara umilitoare din Procuratura, respectiv, pe de alta parte, un proces pierdut de statul roman la CEDO (cu daunele aferente platite) se comporta incalificabil intr-un an in care Romania trage tare sa demonstreze ca merita sa faca parte din Europa Unita. Anchete directionate pe criterii politice evidente (in care, deloc stranie coincidenta, nu sunt implicati membri ai PD), sfidarea pe fata a Parlamentului, supramediatizare a anumitor cauze (si scurgeri bine directionate ale unor file pline de talc din dosare), obraznicie si agresivitate fara precedent, lacomie si lipsa de scrupule impinse la extrem (indemnizatii incasate de la CSM fara participare la sedinte), asa se poate caracteriza in cateva randuri "Justitia europeana" pe care ne-o ofera doua personaje pe cat de false, pe atat de lipsite de calitatile morale necesare ocuparii unor astfel de posturi.

O singura sugestie din prea-plinul sufletului meu candid as putea face Muppets-ilor care ne mananca obsesiv serile. Daca presedintele Basescu va decide - cedand presiunilor isterice - sa retrimita proiectul in Senat pentru a fi revotat, sa se dea o zi de pauza procurorilor anticoruptie; nu de alta, dar pesedistii s-ar putea sa fie ocupati cu organizarea unei sedinte de grup parlamentar pe holurile DNA si iar nu se strange de-un cvorum.

×
Subiecte în articol: editorial