Bancherii din băncile centrale de top se reunesc în această săptămână la tradiționalul seminar economic de la Jackson Hole- Statele Unite. Este a 41-a ediție a seminarului găzduit de Kansas City Fed în acest loc liniștit, în umbra rezervației din parcul Național Grand Trenton pe malul lacului. Atmosfera este comparată de obsevatorii economiei globale cu o stare de liniște după ce norii furtunii s-au risipit dar privesc spre alte acumulări care pot readuce vremea rea. Tema discuțiilor se axează pe consolidarea creșterii- deja într-o dinamică de principalele economii ale lumii.
Janet Yellen și Mario Draghi vor fi în centrul atenției în 24-25 august, expunerile lor fiind de așteptat să producă nu doar știri ci să dea o orientare piețelor financiar-bancare. Instituțiile publice- includ aici decidenții politici- vor ține seama de recomandările mai marilor băncilor centrale pentru a nu intra în divergența dovedită mereu catastrofală dintre vorbe și bani. Populismul care se dezvoltă sub scutul Brexit și alegerea lui Trump intră în coliziune cu politicile globale pe care nu le pot domina dar de care nici nu pot divorța. Așa cum nici o țară nu se poate izola, nici băncile centrale nu pot funcționa în afara sistemului mondial. FED și BCE sunt îngrijorate de lipsa de reacție a pieței la scăderea șomajului, astfel încât se pune problema dacă mai este valabilă curba Phillips despre care s-a crezut că este imbatabilă în relația dintre piața muncii și inflație. Bancherii constată că nu cresc pe măsură și salariile care ar alimenta creșterea print-un mecanism inflaționist iar zona euro are probleme de competitivitate a exporturilor pentru cursul puternic al monedei unice.
Legenda reuniunilor de la Jackson Hole este Paul Volcker, care a condus FED în perioada 1979-1987, reușind să aducă înflația din SUA de la 15 la sută în 1980 la 3 la sută în trei ani.Volcker este un pescar pasionat și plasarea seminarului pe malul lacului este legată de acest hobby. În meniul invitaților, între care s-a numărat de-a lungul anilor și Mugur Isărescu, nu lipsesc păstrăvul și icrele, inclusiv cele negre sau roșii. Cei care lecturează vigilenți meniurile în România au trecut însă icrele Beluga pe lista produselor interzise la BNR.