x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu-s miliardarii ruși și chinezi precum cei americani și scandinavi

De ce nu-s miliardarii ruși și chinezi precum cei americani și scandinavi

de Ionuț Bălan    |    11 Mai 2021   •   07:30
De ce nu-s miliardarii ruși și chinezi precum cei americani și scandinavi

Traversăm o perioadă în care e la modă ca ziarele să difuzeze studii cu miliardari, pentru ca mai apoi să vină egalitariștii să spună că sug sângele poporului.

Dar mă voi ocupa altă dată de anticapitaliștii emanați de mișcarea Ocuppy Wall Street. Acum merită să precizez că nu e în regulă să-i băgăm pe toți miliardarii în aceeași oală. Fiindcă americanilor și nordicilor le-a luat 200 de ani să aibă miliardari, iar arabilor, rușilor și chinezilor - 50, respectiv - 20.

Și, după cum se știe, americanii și scandinavii sunt ocupați mai puţin, în momentul de față, cu corectarea dezechilibrelor macroeconomice, în comparație cu arabii și rușii.

E limpede, în ciuda faptului că miliardarii arabi și ruși se pot făli cam cu aceeași cantitate de bani precum „omologii” americani și nordici, că nu au același nivel de conștiință, care este legată direct de educație.

Ocazie cu care e bine de subliniat că nu opțiunea politică-i importantă. Este o falsă discuție să spunem că stânga îi domină pe scandinavi și dreapta - pe americani. Important e că în ambele zone miliardarii s-au făcut în sute de ani și averile au crescut în paralel cu conștiința.

De unde ar rezulta că arabii și rușii, ca să poată arde etapele, trebuiau să se educe concomitent cu acumularea averilor. Cum n-au făcut-o, degeaba au la fel de mulți bani ca americanii și suedezii, nu-s același lucru. În țările lor nu se poate vorbi de bunăstarea societății, ce implică o dezvoltare sinergică a tuturor cetățenilor, ce are la bază educația. 

Reiterez, importantă nu-i dreapta sau stânga politică, ci nivelul de conștiință și educație. Deci în societate e nevoie ca mai întâi resursele să fie alocate rațional, pe principii de piaţă, norma juridică să fie strâns legată de cea morală și abia apoi discutăm de opțiuni politice. Care, odată rezolvate primele chestiuni, s-ar putea să vedem că țin mai mult de gusturi.

 

×