x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu seamănă fotbalul cu fotbalul?

De ce nu seamănă fotbalul cu fotbalul?

de Dan Dumitrescu    |    18 Sep 2009   •   00:00

Toată vara am trăit într-o mirare tălâmbă. În mintea mea, cea împăienjenită de criza căreia noi îi lustruim cele mai tari superlative, nu găseam nici o justificare faptului că Real Madrid a cheltuit într-un singur sezon şi în perioadă de restrişte peste un sfert de miliard de euro pe transferuri. Marţi seară, când Real a debutat în Liga Campionilor, mi-am dat seama cât de neghiob eram eu în raport cu băieţii ăia care ştiau să cheltuiască pentru a câştiga. Cât de neghiob eram eu, cel care construiam din umilinţă statuie sutei de lei în timp ce alţii jonglau în piaţă cu sutele de milioane de euro. Marţi seară, Realul din Madrid - cu Xabi Alonso, cu Kaka şi cu Cristiano Ronaldo pe teren - cutreiera cu mare dezinvoltură prin bogăţiile fotbalului, îngenunchindu-i pe ucenicii de la FC Zürich. Îngenunchindu-i pe elveţieni şi aruncându-ne pe noi în deruta altei mirări, în deruta altei întrebări fără răspuns: De ce nu seamănă fotbalul cu fotbalul? Pentru că ceea ce am văzut eu marţi seară la televizor părea să nu aibă nimic comun cu reziduurile rămase-n memorie după etapa de campionat care a premers debutului echipelor româneşti în actuala ediţie a cupelor europene. Un rezumat al celor mai tari faze dintr-o întreagă etapă a campionatului nostru nu cred că ar reuşi să egaleze nici cel puţin minutele de prelungire ale meciului FC Zürich - Real Madrid. Acele minute în care Realul, deşi îşi asigurase victoria, a avut generozitatea să mai înscrie de două ori, doar pentru ca festinului să nu-i lipsească şi un delicios desert.

Lecţia Realului a sedat chiar şi palida doză de optimism cu care românii aşteptau a doua seară a Ligii Campionilor, seară în care urma să-şi facă debutul în competiţie Unirea Urziceni. FC Sevilla nu putea face împrumuturi artificiale din gloria Realului sau din cea a Barcelonei. Dar o echipă care se antrenează în campionat cu granzii Europei putea fi creditată oricând cu mari şanse în faţa unei campioane produse de un fotbal manufacturier. Confirmarea a venit din terenul de joc. Pronosticurile logice au spulberat iluziile cultivate duios în desuetul patriotism local al bărăgănenilor. FC Sevilla a luat din meci exact ceea ce i-a trebuit. Unirea Urziceni a luat din meci cât a putut. Pentru că Unirea râşneşte în campionatul intern un fotbalul eficient, râşneşte cu hărnicie, dar încruntarea rezultatelor locale nu se împrieteneşte nicidecum cu dezinvoltura spectacolului oferit de premianţi.

Când apar aceste rânduri vor fi debutat în Europa League CFR Cluj, Dinamo, Politehnica Timişoara şi Steaua. Nu am încă rezultatele meciurilor cu FC Copenhaga, Sturm Graz, Ajax Amsterdam şi Sheriff Tiraspol. Dar, indiferent care vor fi acestea, ştiu că nimic nu mă mai poate entuziasma. Nu mai pot mima optimismul atâta vreme cât între noi şi fotbalul adevărat există severa barieră a prostiei omeneşti. De această dată refuz chiar şi tentaţia de a chema de partea noastră întâmplările norocoase. Prefer examinarea riguroasă a echipelor româneşti în cupele europene şi rezultate în consecinţă. Prefer discursul realist al fotbalului european, pentru că sunt sătul până peste cap de impostorii care belferesc în competiţia internă, manevrând minciuna sfruntată. Din cauza lor, câteodată, fotbalul nu seamănă cu fotbalul.

×
Subiecte în articol: editorial