x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce scade Alianta

De ce scade Alianta

de Ion Cristoiu    |    24 Noi 2005   •   00:00

Alianta a inceput sa semene in plan moral-politic tot mai mult cu PSD: aceeasi dedulcire la afaceri, aceleasi tentative de eludare a Parlamentului, aceleasi practici incorecte moral. Toate aceste slabiciuni au intrat in conflict cu electoratul Aliantei.Si Traian Basescu, politician de instinct sigur, le-a denuntat si le denunta constant.Asa se explica locul unu ocupat de Traian Basescu in sondajele de opinie

Ultimele sondaje de opinie dezvaluie un adevar cu putere de axioma: Alianta D.A. scade in optiunile electoratului intr-un ritm unic pentru o forta politica la Putere dupa decembrie 1989.
Explicatia data de toata lumea:
Din cauza certurilor dintre PD si PNL, mult mai publice decat cele din interiorul CDR.

E o explicatie necesara.
Nu insa si suficienta.
Pentru ca scaderii Aliantei in sondaje i se adauga un alt fapt evident. PNL isi micsoreaza procentele, in timp ce PD si le sporeste.
Cum se explica acest fapt?
Si aici raspunsul intruneste unanimitatea de plebiscit:
Pentru ca PD e asociat cu Traian Basescu. Care Traian Basescu isi pastreaza un grad insemnat de popularitate.
Cand vine insa vorba de conducta pe care ii vin presedintelui suvoaiele de simpatie electorala, raspunsurile se impart.
Unii spun ca e o legitate post decembrista pastrarea celui de la Cotroceni pe culmile sondajelor de opinie.
Altii spun ca Traian Basescu se dovedeste in continuare un imbatabil actor mediatic. Fiecare aparitie publica ii aduce un spor de simpatie populara.
Nu putini sunt cei care sustin ca zestrea electorala a presedintelui isi are explicatia in criticile constante aduse Guvernului. Spre deosebire de predecesorii sai, Traian Basescu nu e dispus sa-si asume riscul de a se prabusi cu Guvernul in brate.
Il lasa sa se rostogoleasca.
Dar nu numai atat.
Il impinge din cand in cand cu varful condurului prezidential.
Intr-adevar, una dintre explicatiile de fond ale pastrarii lui Traian Basescu in topul sondajelor trebuie cautata in delimitarea constanta de Guvernul Tariceanu.
O retrospectiva a criticilor aduse Guvernului de catre presedinte ne destainuie un amanunt interesant.

Traian Basescu n-a criticat niciodata Guvernul pentru proasta administrare a tarii, pentru scaderea nivelului de trai, teme dragi celor doi antecesori ai sai in fotoliul de la Cotroceni. Traian Basescu a criticat si critica Guvernul pentru slabiciunile in lupta impotriva coruptiei, pentru ca e vulnerabil la presiunea grupurilor obscure de interese, pentru interventia in actul de justitie.
Altfel spus, Traian Basescu a criticat si critica guvernul din perspectiva Programului de Guvernare al Aliantei. Un program care, asa cum suna si cele doua cuvinte definitorii, Dreptate si Adevar, nu s-a intemeiat pe fagaduielile unei mai bune administrari a tarii, ale cresterii nivelului de trai, ale reducerii saraciei, ci pe angajamentul ca va instaura domnia Dreptatii si a Adevarului. Tesatorii din umbra ai Aliantei au intuit ca o parte a electoratului, cea instruita, bine informata, e nelinistita de tendinta PSD de a instaura in Romania o democratie in genul celei din republicile bananiere. Si aceasta parte a electoratului a votat Alianta stiind ca opteaza pentru o guvernare de proasta administrare a tarii, capabila insa de a inlatura coruptia, de a promova o politica a sinceritatii, de a asigura independenta justitiei.
Ce s-a intamplat insa dupa cateva luni de guvernare?
Alianta a inceput sa semene in plan moral-politic tot mai mult cu PSD: aceeasi dedulcire la afaceri, aceleasi tentative de eludare a Parlamentului, aceleasi practici incorecte moral.
Toate aceste slabiciuni au intrat in conflict cu electoratul Aliantei.
Si Traian Basescu, politician de instinct sigur, le-a denuntat si le denunta constant.
Asa se explica locul unu ocupat de Traian Basescu in sondajele de opinie.
Electoratul Aliantei percepe insa criticile prezidentiale ca vizand cu precadere Partidul National Liberal, cel care pare a fi mai tentat (cel putin ca imagine publica) decat Partidul Democrat de a repeta slabiciunile PSD in plan moral-politic.
Posibila concluzie:
E bine ca PNL a dibuit in criticile lui Traian Basescu aduse Guvernului explicatia scaderii sale in sondaje si a cresterii PD.
Mult mai bine ar fi daca s-ar intreba ce trebuie sa intreprinda urgent pentru ca aceste critici sa nu mai aiba eficienta electorala. Altfel spus, sa analizeze unde greseste prin raportare la angajamentele de Dreptate si Adevar asumate in campania electorala.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial