x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la Revoluţia Rock&Roll la Karaoke economy

De la Revoluţia Rock&Roll la Karaoke economy

de Ionuț Bălan    |    30 Apr 2021   •   07:30
De la Revoluţia Rock&Roll la Karaoke economy

Am observat că din marile trupe rock au mai rămas doar cele tribut, de parcă s-a înlocuit creativitatea cu karaoke și totul funcționează pe formule Made in China.

Așadar, într-o lume dominată de rețete corporatiste, ce înlocuiesc modul original de a face lucruri și educația adevărată cu disciplina, se vede că nu mai vine nimic din urmă. Puținele trupe rock din care mai răzbate autenticul sunt capabile să umple până la refuz stadioanele și-s ținute ca sfintele moaște.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, când astfel de trupe erau de 3-4 ori mai multe, din concurență s-a produs saltul cultural, care acum e substituit cu istoria sa, în măsura în care îi mai ține sănătatea pe cei care l-au produs ori dacă nu vin suplinitorii tribut. Cu alte cuvinte, creativitatea e înlocuită cu amintirea ei, afișată cu mult marketing corporatist.

Sigur că aș putea să reiau ideea potrivit căreia corporatismul este o doctrină fascistă asumată, că a decăzut educația ca să crească nivelul de manipulare și că în locul dezbaterii reale e cultivată obediența. Dar n-aș vrea să merg neapărat în direcția dacă-i ordin cu plăcere, pentru că văd că se umblă la vulnerabilități când o fac, ci să amintesc de inteligența artificială, care dezvoltă un comportament agresiv când constată că n-are suficiente resurse.

Dacă ar avea conștiință și ar simți cu adevărat, probabil că ar înnebuni. Ceea ce nu se întâmplă la inteligența naturală, care-i legată de conștiință și instinct, e asociată cu vicii și puterea de a visa. Ocazie cu care ajungem din nou la început pentru a spune că 45 de ani din 60 s-au derulat sub influența revoluției rock&roll, când s-au dezvoltat conștiința și libertatea de a alege.

Spre deosebire de ultimii 15 ani în care creierele au început să fie spălate, educația reprimată și la fel conștiința, ce stă la baza formării clasei de mijloc și a elitei.

Oamenii au devenit mai ușor de manevrat, sunt pe cale de a fi înregimentați precum roboții, chestiune care pare utilă din punct de vedere militar, dar nu contribuie la dezvoltarea propriu-zisă numită și salt calitativ.

 

×