x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la teroristii lui Ion Iliescu la plansullui Traian Basescu in prime time

De la teroristii lui Ion Iliescu la plansullui Traian Basescu in prime time

04 Oct 2004   •   00:00

Sambata seara, invitat sa comentez in direct plansul lui Traian Basescu in direct si la o oara de varf, am avut o sovaiala vizibila de a spune ca asistam la un circ ieftin. M-am gandit o clipa ca o asemenea scena nu poate fi jucata de un om normal. Smiorcaiala de midineta a unui barbat fie el si politic nu putea avea drept resort decat un secret cunoscut numai de el.

Traian Basescu - mi-am zis - stie ce noi nu stim : Theodor Stolojan e pe moarte. Si daca se prapadeste in noaptea asta?! - mi-am zis. Nu risc sa ma scuipe lumea pe strada ca pe un om fara suflet, fara Dumnezeu?! Duminica, in cadrul unei conferinte de presa extraordinare, Traian Basescu a dezvaluit ca Theodor Stolojan nu e grav bolnav. Retragerea din cursa electorala isi are cauza - a sustinut Traian Basescu - in faptul ca se astepta ca PSD-ul sa publice pe primele pagini ale ziarelor dezvaluiri mincinoase despre posibilul presedinte al Romaniei. La gandul ca despre el se vor scrie minciuni sfruntate, bravul om politic n-a mai rezistat. A decis sa se retraga din cursa. Steagul din sangele lui Theodor Stolojan siroind in tarana mioritica va fi ridicat de el, Traian Basescu, viteazul neinfricat, care nu se teme de fiara PSD-ista.

Theodor Stolojan era sambata seara un om stimabil, de compatimit, pentru ca aspiratiile de a ajunge presedinte i-au fost retezate de Destinul orb. Duminica, prin interventia televizata a lui Traian Basescu, Theodor Stolojan a devenit un personaj ridicol, o muiere de doi lei, care cedeaza nervos de teama unor ipotetice articole de jurnal. Cunosc destul de bine loviturile ticaloase pe care politicienii romani si le pot aplica unul altuia in crancena lupta pentru putere. Lovitura administrata de Traian Basescu celui pe care nu osteneste a-l numi amic intrece tot ce stiu eu din istoria de mizerii politicianiste a Patriei. Profitand de faptul ca Theodor Stolojan nu e de fata, amicul sau, Traian Basescu l-a omorat de-a binelea. Nu numai ca politician, pentru ca cine ar mai putea paria pe un politician cu nervi de actrita isterica, dar si ca om, pentru ca s-a pretat la spectacolul de telenovela de sambata seara. O lovitura mortala e administrata si PNL, partid care a avut drept lider o asemenea carpa. Nu numai in anii postdecembristi, dar si in anii anteriori comunismului, barbatii oamenii politici ai acestei tari si-au asumat riscuri enorme in exercitiul functiunii lor. Maresalul Antonescu a murit in fata plutonului de executie, pentru ca a refuzat sa dea tara pe mana rusilor. Liderii taranisti, de la Iuliu Maniu pana la Corneliu Coposu, au indurat fara sa cracneasca infernul puscariilor comuniste decat sa renunte la idealurile lor. Iar Theodor Stolojan - in prezentarea facuta de prietenul sau cel mai bun, atat de bun incat a plans pentru el in prime time - renunta la candidatura tocmai cand PNL avea mai mare nevoie de el de teama unor ipotetice articole scrise de niste prapaditi de ziaristi. Altii inaintea lui, numerosi, nu s-au temut de glont. Inca liderul PNL se teme de niste dezvaluiri pe pagini intai, si acelea, vorba lui Traian Basescu, facaturi!

N-avem nici o indreptatire sa sustinem ca Traian Basescu a facut asta din ura fata de Theodor Stolojan. A facut-o, pentru ca e un politician in adevaratul sens al cuvantului. Si un adevarat politician - se stie - n-are ezitari in a-si trimite la ghilotina nu numai prietenul cel mai bun, dar si mama, nevasta sau chiar fiul pentru a-si rezolva interesele.

In cazul de fata, interesul lui Traian Basescu e limpede. A fost dezvaluit chiar de domnia sa la conferinta de presa. Retragerea lui Theodor Stolojan pe motive de sanatate - o formula folosita si de Hrusciov cand Brejnev i-a pus pistolul la tampla pentru a-i lua locul - isi are cauza in decizia ca in cursa sa se inscrie Traian Basescu. O decizie luata de complotistii din PNL in frunte cu Valeriu Stoica. Numai ca angajarea lui Traian Basescu presupunea abandonarea postului de primar general al Capitalei. Or, Traian Basescu a declarat in numeroase randuri ca nu-i va abandona pe bucuresteni in conditii normale. Se impunea, asadar, pentru ca repetarea momentului Ciorbea sa nu devina un punct vulnerabil in campania electorala, un montaj literar-artistic menit a dovedi ca s-au creat acele conditii anormale care sa justifice contrazicerea angajamentelor solemne luate pana acum de Traian Basescu.

Primul act al montajului literar l-a constituit ceea ce va intra in istoria circului politic drept plansul lui Traian Basescu in direct si la o ora de varf. Liderul PNL e un om cinstit, incapabil sa joace teatru ieftin. De aceea, el s-a multumit sa dea citire unui text sobru. N-a avut taria de a juca teatrul omului pe moarte, asa cum i s-a cerut. In aceste conditii, retragerea risca sa treaca drept un moment normal. Cu instinctu-i infailibil, Traian Basescu a sesizat dezastrul iminent. Retragerea lui Theodor Stolojan risca sa treaca drept un moment normal. Cum ar fi motivat atunci Traian Basescu decizia de a-si contrazice declaratiile mai mult decat ferme ca nu-i va abandona pe bucuresteni? Izbucnind in plans, domnia sa a dat unui moment normal un caracter anormal. Banalul anunt al renuntarii pe motive de sanatate a capatat astfel un caracter dramatic. Daca ditamai barbatul, faimos pentru duritatea deciziilor, omul care l-a executat la rece pe Petre Roman, cel caruia ii datoreaza cariera politica, primarul care n-a avut pic de mila in uciderea cainilor si-n daramarea chioscurilor din care mii de oameni isi trageau existenta zilnica, n-a mai rezistat si s-a prabusit in plans ca un copil, inseamna ca momentul intrece prin dramatism pe cel al cedarii Ardealului din septembrie 1940. Punct ochit, punct lovit! Traian Basescu isi va putea justifica decizia de a-i lasa pe bucuresteni de izbeliste, dupa ce s-a jurat pe toate posturile de televiziune si la toate orele ca el nu-i in stare de un asemenea sperjur. Angajarea in cursa pentru Presedintie trece astfel drept un moment de sacrificiu. Pentru a salva Alianta D. A., pusa in fata unui moment de rascruce de Destinul orb, domnia sa isi va contrazice toate juramintele publice de pana acum. Si astfel, in loc sa piarda, cum s-ar fi intamplat daca n-ar fi jucat teatrul bocitului in prime time, Traian Basescu dobandeste un insemnat capital electoral.

Al doilea act al montajului l-a reprezentat conferinta de presa de duminica. Asumandu-si misiunea de a explica retragerea lui Stolojan pentru ca, vezi Doamne! ar fi santajat cu niste ipotetice dezvaluiri de presa, reuniunea cu jurnalistii a avut drept scop de a justifica abandonarea bucurestenilor de catre Traian Basescu din nevoia ca un alt luptator sa-si asume misiunea abandonata de bietul lider PNL. Fostul primar al Capitalei si-a infatisat gestul prin nevoia de a-l razbuna pe cel mai bun prieten al sau. S-a socotit de catre strategii de campanie ca o astfel de justificare nu numai ca reduce din impactul negativ al contrazicerii juramintelor lui Traian Basescu, dar, mai mult, ii aduce liderului PD un spor neasteptat de capital politic intr-o cursa aflata abia la inceput. Lovindu-l din nou pe neputinciosul Theodor Stolojan, atat de jalnic in absenta barbatiei sale minime incat a preferat sa-l puna pe un altul sa-l explice, Traian Basescu a tinut sa se prezinte electoratului Aliantei, cel care conteaza ca telespectator in audienta telenovelei politice, drept singurul in stare sa se bata cu ceea ce proaspatul candidat a numit, cu un termen sterpelit de la Vadim, "sistemul ticalosit".

Alianta D.A. ne-a oferit o mostra de manipulare a poporului roman considerat drept imbecil. E randul PSD. Asteptam.

FOTO

  • "DRAGA STOLO"... Presedintele PD, Traian Basescu, isi incepe discursul

  • SPRIJIN. Basescu il sustine pe Stolojan ajutandu-l sa se ridice

  • LACRIMI. Presedintele isi ineaca discursul in hohote de plans
  • ×