x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De Ziua Constituției, avem un premier „manu militari”!

De Ziua Constituției, avem un premier „manu militari”!

de Serban Cionoff    |    08 Dec 2020   •   15:12
De Ziua Constituției, avem un premier „manu militari”!

Al naibii lucru, zău așa,și coincidențele astea! Mă refer la anumite evenimente care se succed într-o anumită ordine derutantă și imprevizibilă încât nu mai știe omul dacă între ele există un simplu raport de succesiune în timp și în spațiu sau unul de tipul cauză-efect. Eroare logică sau corelație prin coincidență pe care buna știință a logicii, de la Aristotel încoace, a exprimat-o prin expresia „post hoc ergo propter hoc”. Ceea ce, în traducere românească  înseamnă: „după aceea,adică din cauza aceea”.

 Așa se face că, exact în seara de dinainte de 8 decembrie, Ziua Constituției, pseudo-președintele Klaus Iohannis, după ce a iscălit demisia lui Ludovic Orban, premierul de plastilină al guWERNului său, l-a desemnat ca premier interimar pe generalul Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale. După care, a iscălit și un lacrimogen mesaj de Ziua Constituției, dat publicității astăzi, în care întâlnim și această aspră dar pe deplin justificată autocritică: „Nu Constituția a fost sursa derapajelor publice ori a tendințelor de îndepărtare de la parcursul democratic al României, ci incapacitatea unor decidenți de a o aplica cu bună credință și de a-și înțelege rolul și responsabilitatea pe care o funcție publică le implică”.

  Ar fi, desigur, multe de spus și de scris în legătură cu acesta foarte adevărate afirmații, dar, din rațiuni de spațiu (și numai din aceste rațiuni!) mă rezum la o singură întrebare:oare, nu cumva, și refuzul chiriașului de la Cotroceni de a da mandat PSD, câștigătorul alegerilor parlamentare, ca să formeze viitorul guvern și îndârjirea cu care forțează să se încropească o alianță la guvernare în frunte cu PNL, marele perdant al scrutinului de duminică, se înscrie exact în categoria acelor tendințe de îndepărtare a României de la parcursul democratic, care dovedesc incapacitatea unor decidenți de a aplica cu bună credință legea fundamentală a țării?

 Acestea fiind zise, revin la evenimentul despre care vreau să discutăm acum și anume surprinzătoarea desemnare ca premier interimar a generalului Nicolae Ciucă. Înainte,însă, de a discuta despre asta, doresc să precizez în termeni apăsați și foarte clari că am un deosebit respect pentru onoarea militară și pentru domnul general Nicolae Ciucă. Pe cale de consecință, nu am absolut nici-un motiv să pun la îndoială legitimitatea desemnării domniei sale în această înaltă funcție publică. Există, însă, câteva întrebări privind motivele care au stat la baza desemnării domnului general Nicolae Ciucă în calitate de premier interimar, întrebări cărora cred că ar fi trebuit să le răspundă exact pseudo-președintele Klaus Iohannis, atunci când a luat decizia. Numai că, domnia sa nu a făcut acest lucru și teamă îmi este că și, în acest fel, gestul său se înscrie și el în categoria celor care dovedesc „incapacitatea unor decidenți de a aplica cu bună credință legea fundamentală a țării”.

 Lipsind,așadar, orice precizare asupra motivelor care susțin această numire, este de la sine înțeles că, pe piața mass media, au început să circule felurite supoziții și scenarii. Una dintre cele mai credibile explicații fiind cea pe care a dat-o politologul Cristian Pârvulescu și anume că, desemnarea domnului general Nicolae Ciucă în calitate de premier interimar „este un mesaj transmis alegătorilor în legătură cu situația epidemiologică, campania de vaccinare și chiar de programul de redresare economică”.  Explicație pe care constat că o susțin și primele declarații pe care le-a făcut în calitate de premier interimar generalul Nicolae Ciucă. Declarații care păstrează un ton sobru, echilibrat, fără inflexiuni politice sau nu spun mai direct, politicianiste. Cu toate acestea, vrând-nevrând, o asemenea numire ne poate duce cu gândul la expresia „manu militari”, pe care știința dreptului o definește ca  fiind „intervenția forței publice în scopul determinării unei persoane sau a unui grup de persoane să se supună unor dispozițiuni legale”.    

 Și nu cred că forțez nota dacă am să spun că o primă dovadă că domnul premier interimar vrea să își exercite acest mandat interimar exact în stilul manu militari este faptul că, odată instalat la Palatul Victoria, le-a cerut să demisioneze unor persoane-cheie din aparatul guvernului precedent. Persoane care fuseseră numite în aceste posturi de către fostul premier Ludovic Orban nu numai ținând seama de capacitățile lor manageriale de excepție, cât și de anumite afinități de ordin strict politic. Cu precizarea că, până la ora când scriu aceste rânduri, nu am aflat și cine le va lua locul demisionarilor, precizez că și atunci când vom afla  cine sunt noii titulari vom putea, eventual, să ne lămurim care sunt criteriile cu care operează domnul premier interimar în buna gestionare a resurselor umane.

   Iar, pentru că tot am folosit expresia „resurse umane”, dați-mi voie să  extind sfera și conținutul noțiunii, făcând referire la această mereu surprinzătoare și oarecum imprevizibilă resursă umană care este electoratul românesc. Electorat care, duminică 6 decembrie, mult-puțin cât s-a prezentat la urne,a votat într-un anume fel. Vot în urma căruia,place sau nu place pseudo-președintelui Klaus Iohannis și ciracilor săi, a plasat PSD în fruntea clasamentului. Opțiune pe care, iată, domnul care azi dimineață depune jurământul său lacrimogen de castitate și supunere față de Constituție,o calcă pur și simplu în picioare, vroind cu orice preț să impună încă un nou guWERN al meu, ediție revăzută și adăugită.

 Împrejurare în care nu ar fi exclus ca nemulțumirile -și așa acumulate în ritm crescând - să dea în clocot și lumea să iasă în stradă. Încălcând, în acest fel, severele restricții impuse prin dispozițiile legale în vigoare dată fiind situația epidemiologică. Motiv pentru care îmi permit să pun o simplă și bine intenționată întrebare: în cazul în care oamenii vor ieși în stradă pentru a protesta, ne-m putea aștepta ca premierul interimar, domnul general Nicolae Ciucă, să procedeze strict în conformitate cu ceea ce impune noțiunea  „manu militari” și strategia ce decurge din această noțiune? Sau, mai direct  spus, nu cumva acesta a fost unul dintre motivele pentru care pseudo-președintele Klaus Iohannis a făcut această surprinzătoare numire?

               

×
Subiecte în articol: ziua constitutiei nicolae ciuca