x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dedesubturile sinceritatii prezidentiale

Dedesubturile sinceritatii prezidentiale

de Ion Cristoiu    |    10 Apr 2006   •   00:00
Dedesubturile sinceritatii prezidentiale

Presedintele e, inainte de toate, un om politic. Ascensiunea sa pana in punctul maxim de destin al unui politician roman - cel de sef al statului - s-a datorat si capacitatii sale deosebite de a juca teatru. Scena de la Conventia Nationala PD de la 18-19 mai 2001, cand s-a infatisat de la tribuna drept un familist fara cusur, contrar zvonurilor din presa si soaptelor din sala, plansul de la memorabila renuntare a lui Theodor Stolojan, pe motive de boala, indignarea ca primul tur de scrutin a fost masluit, chiar si seninatatea cu care neaga legatura dintre el si anumite cercuri de interese sunt cateva argumente pentru teza unui personaj histrionic.

Joi seara, la Sinteza zilei, de la Antena 3, l-am intrebat pe Crin Antonescu, liderul deputatilor liberali, cum apreciaza PNL declaratiile prezidentiale violente de la editia speciala a emisiunii Marius Tuca Show.

Nu era o intrebare de florile marului, pusa pentru a concura, la rating, intrecerea fotbalistica Steaua - Rapid, in plina desfasurare. Voiam sa stiu daca staff-ul partidului a analizat discursul si daca a vazut in el expresia publica a unei suparari mai mult sau mai putin trecatoare sau un moment dinadins creat, punct decisiv dintr-un plan politic discret.

Crin Antonescu a evitat un raspuns transant. Totusi, cum domnia sa a fost un adversar al Aliantei inca de cand s-a pus problema, criticile aduse imediat lui Traian Basescu si PD au lasat sa se inteleaga concluzia trasa de PNL: interventia lui Traian Basescu n-a fost intamplatoare, o simpla izbucnire de moment. Un adevar confirmat intr-un fel de interventiile liderilor liberali din week-end: Ludovic Orban si Norica Nicolai, la Buzau, Theodor Atanasiu, la Alba-Iulia.

Nici nu putea altfel:

1. presedintele e, inainte de toate, un om politic. Ascensiunea sa pana in punctul maxim de destin al unui politician roman - cel de sef al statului - s-a datorat si capacitatii sale deosebite de a juca teatru. Scena de la Conventia Nationala PD de la 18-19 mai 2001, cand s-a infatisat de la tribuna drept un familist fara cusur, contrar zvonurilor din presa si soaptelor din sala, plansul de la memorabila renuntare a lui Theodor Stolojan, pe motive de boala, indignarea ca primul tur de scrutin a fost masluit, chiar si seninatatea cu care neaga legatura dintre el si anumite cercuri de interese sunt cateva argumente pentru teza unui personaj histrionic.

E greu de presupus ca un an si ceva de Presedintie i-a atrofiat atat de tare instinctele de animal politic, incat, sub puterea de seducere a lui Marius Tuca, sa dea frau sentimentelor anti-Tariceanu si anti-PNL acumulate in ultimul timp. Cum, la fel, e greu de presupus ca bairamul pus la cale impreuna cu Gigi Becali in noaptea de dupa meci a fost doar din nevoia microbistului Basescu de a se bucura cu lautari. Oricat de amator de chefuri prelungite ar fi presedintele, minima luciditate l-ar fi oprit sa dea liber acces televiziunilor. Astfel ca liderii liberali, intr-o ofensiva fara precedent in zilele din urma pe tema sefului de stat fara frau, ar trebui sa se intrebe daca Traian Basescu n-a urmarit si altceva decat sa bea un pahar de vin cu Gigi Becali.

2. chiar pe parcursul dialogului s-a vazut limpede ca Traian Basescu spune doar ceea ce vrea el sa spuna. Antipatia, ba chiar si ura fata de Dinu Patriciu nu cred ca au nevoie de vreo dovada. Si cu toate acestea, provocat sa-si spuna parerea despre acuzatiile aduse de presedintele Rompetrol, Traian Basescu a refuzat cu consecventa.

Iscodite din aceasta perspectiva, declaratiile prezidentiale despre Alianta, despre PNL si despre Guvernul Tariceanu au o mult mai mare coerenta decat s-ar parea la o prima impresie, puternic influentata de comedia sinceritatii, la care Traian Basescu e maestru.

Nu intamplator, am simtit nevoia sa precizez: din aceasta perspectiva.

Pentru a transa chestiunea daca declaratiile au stat sub semnul starilor de spirit necontrolate sau, dimpotriva, au exprimat un moment creat cu premeditare, ar trebui sa avem date despre dedesubturile acestui interviu.

Inainte de miercuri seara si dupa aceea, am cautat in presa amanunte despre cum s-a decis acest interviu.

Marius Tuca n-a mai aparut pe micul ecran dinainte de scrutinul din 2004.

Cum de a facut aceasta editie speciala?

A fost initiativa presedintelui sau initiativa sa?

Inclin sa cred, mai degraba, ca a fost initiativa presedintelui.

Deoarece:

a) emisiunea de miercuri seara a fost introdusa in program nitam-nisam, dand peste cap grila;

b) emisiunea de miercuri seara n-a fost cap de serie pentru un nou Marius Tuca Show.

Din nefericire, nici un ziar din Romania n-a avut curiozitatea sa-si spuna aceste intrebari.

S-ar putea ca la toate incercarile de a dibui dedesubturile interviului luat de Marius Tuca si ale chefului cu Gigi Becali, Traian Basescu sa se amuze de mania analistilor de a-i interpreta gesturile si vorbele strict omenesti drept expresia unor manevre politice abile.

Noi insa preferam sa gresim apreciindu-l mai abil decat e in realitate decat sa ne inselam desconsiderandu-l.

Si n-ar strica daca si adversarii sai - liberalii, in primul rand - ar proceda la fel.
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial