x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre adevăruri mici și manipulări mari

Despre adevăruri mici și manipulări mari

de Sabina Iosub    |    11 Mar 2019   •   08:25
Despre adevăruri mici și manipulări mari

E fantastică viteza cu care se propagă informațiile care nu doar că au abia ușoare urme de adevăr, ba chiar sunt minciuni sau manipulări grosolane.

Citeam deunăzi Facebook-ul mai multor “aleși” care explicau doct proceduri europene pentru procurorul UE. Erau mai degrabă scrisori către Moș Crăciun – lucruri pe care și le-ar dori reale, dar care momentan sunt un soi de unicorni zburători.

La ce folosesc unicornii ăștia? Sunt colorați, atrag atenția, iau ochii – cum s-ar spune, dar mai ales mintea. Par atât de reali în frumusețea lor, încât nimeni nu își mai pune problema că ar putea fi balauri deghizați. Și cum toată lumea vrea un unicorn, “știrile” astea sunt rostogolite din pagină-n pagină.

Ei, și în timp ce ni se flutură unicornii, adevărul stă undeva stingher, așteptând să se producă. E atât de simplu și de natural, că nu atrage atenția. Până când vine momentul lui. Și-atunci să vezi…

De prea mult timp personaje banale și pline de “bube” își pun câte un corn în frunte în speranța că vor fi văzute altfel. De prea mult timp adevărurile sunt călcate în picioare pentru obiectivele unor grupuri bine organizate. Și abia acum aflăm cât de bine erau organizate, de fapt.

Marile manipulări sunt făcute de oameni mici pentru scopurile lor meschine. Poate e momentul să le vedem. Să nu ne mai ducem după fentă și să înțelegem ce e în spatele acestor jocuri. Interese mari pentru grupuri care simt că își pierd puterea, care văd că unicornii lor nu mai au nici culoare, nici mister și speră că doar trimițându-i la export mai salvează ceva din ei.

Oare cum ar fi dacă adevărurile s-ar propaga cu aceeași viteză?

×