x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre Consiliul Naţional

Despre Consiliul Naţional

de Adrian Năstase    |    25 Oct 2011   •   21:00
Despre Consiliul Naţional

Dupa recentul Consiliu National al PSD, cred ca e de datoria mea sa va prezint cateva concluzii. Au fost multe stiri despre ceea ce s-a petrecut in week-end, dar poate ca ar fi nevoie de o vedere de ansamblu, mai ales ca am fost implicat in conceperea acestui eveniment inca din primele ore, cu multe saptamani in urma.

Am reusit oare, dincolo de multe idei interesante si provocatoare care s-au transmis, sa impunem imaginea cea mai importanta? Sa facem lim­pede mesajul principal? Acela ca ne dorim sa fim un partid de stanga des­chis. Adica fara inchistari ideologice, fara blocarea in proceduri an­chi­lozante. In fapt, USL insasi e un exemplu de constructie politica deschisa, intre partide diferite ideologic.

In perspectiva asta, Consiliul National a fost nu numai o dezbatere de plen, ci si o suma de ateliere extraordinar de fertile pe probleme dintre cele mai diverse. Moderatorii discutiilor au fost personalitati independente si foarte cunoscute ca Daniel Barbu, Stelian Tanase, Liviu Voinea sau Cristina Anghelescu. Au participat oameni din partid si din afara lui. Am incercat sa acordam o importanta aparte mediului online, sa invitam 'blogosfera' la dialog.

Mai mult decat atat, acest CN a dorit sa transmita practic si nu oratoric ideea ca un succes electoral si o viitoare guvernare buna nu se pot baza decat pe solutii si pe mesaj constructiv. Departamentele care fac parte din Consiliu au prezentat rapoarte serioase pe toate domeniile in care functioneaza. Dar problematica in sine a ramas deschisa in ateliere si produsul final e mult mai bogat. In comunicarea cu cetateanul nu ne putem baza pe exploatarea uriasei baze de neincredere pe care a dezvoltat-o actuala putere. Doar programele credibile pot solidifica situatia politica a opozitiei. Cetateanul a auzit multe, a vazut multe, a fost pacalit de multe ori. Dialogul superficial si improvizat e primit cu suspiciune, nu creeaza baza pentru incredere pe termen lung. fii PSD, si USL trebuie sa ajunga la putere nu 'de nevoie', nu pentru ca actuala putere se prabuseste politic, ci pentru ca reprezinta o alternativa reala, care atrage cu proiecte realiste. O dieta sanatoasa din punct de vedere politic e sa culegi voturi dupa ce ai semanat si ai muncit indelung. Altfel te multumesti cu ce a cazut pe jos din pomi ajunsi in putrefactie.

Cred ca recentul Consiliu Na­tional a reusit sa demonstreze in buna masura toate astea. Intr-un fel, el poate fi socotit o piatra de hotar. Am trecut de momentul in care trebuia sa dezmintim zilnic ca USL se destrama si ca ne incaieram cu liberalii in toate judetele. Astea au ramas teme de interes numai pentru domnul Lazaroiu. Acum a inceput ofensiva proiectelor, a constructiei, in fata unei puteri politice care are un singur discurs: austeritatea fara sens si fara perspectiva. Consiliul si-a dorit si a reusit sa fie o intalnire calma si fertila despre dezvoltare economica si sociala.

×
Subiecte în articol: editorial