x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Detractorii Vioricăi Dăncilă și-au pierdut uzul rațiunii

Detractorii Vioricăi Dăncilă și-au pierdut uzul rațiunii

de Dan Constantin    |    20 Mai 2021   •   07:20
Detractorii Vioricăi Dăncilă și-au pierdut uzul rațiunii

Includerea Vioricăi Dăncilă în grupul de consilieri de strategie de la Banca Națională a României a declanșat o serie de reacții de ură viscerală, cu exprimări care trimit spre comportamente patologice în care se pierde uzul rațiunii. Viorica Dăncilă, premier și fost președinte al PSD, a fost terfelită cu mojicie în timpul mandatului de la Palatul Victoria. I s-au pus în cârcă făcute și nefăcute, orice ezitare de exprimare era taxată cu mare fericire de reporteri sau comentatori care și ei o zbârceau deseori la gramatică sau eșuau în aberații. Adversarii politici aplicau o evidentă strategie de demolare cu toate mijloacele, pas cu pas, a liderului care controla Parlamentul și conducea guvernul. Acțiunea lor de durată, susținută de o propagandă bine pusă la punct, a reușit, inclusiv prin trădări din ograda social-democrată, să răstoarne guvernul prin moțiune de cenzură. După previzibila pierdere a prezidențialelor și devorarea ei de către propriul partid, credeam că Viorica Dăncilă poate să-și continue o carieră profesională la nivelul corespunzător pregătirii și experienței. Un om cu trecut de europarlamentar, fost președinte al celui mai mare partid, premier care a condus remarcabil mandatul României la președinția rotativă a UE, nu poate să fie consilier la BNR? Criticată pentru o broșă sau o exprimare stângace, greșelile din „contul Dăncilă” sunt  acum „parfum” prin comparație cu gafele epocale ale ministresei liberale pepsiglas sau minciunilor și fracturilor de logică ale tunatei Turcan.

Faptul că dulăii corectitudinii au reactivat ura împotriva fostului premier, acum o persoană fără ambiții politice, mă face să gândesc că acțiunea de o virulență greu de justificat are și o altă țintă, cu un calibru mai mare. Reacțiile de „stupoare”, de „indignare” pentru numirea Vioricăi Dăncilă porneau sau ajungeau la Guvernatorul BNR. Lui Mugur Isărescu i se impută că s-ar fi achitat astfel de o datorie față de PSD, dar se uită că votul pozitiv din Parlament pentru un nou mandat la conducerea Băncii Centrale a fost cvasimajoritar, cu participarea fără rețineri a PNL și USR. Scăpat de chinurile rațiunii, un analist recomandat de debitul verbal uitase că subiectul era Dăncilă și trecuse la dobânzi și alte apocalipse, iar sociologul prieten cu urșii se sufoca de indignare din cauza longevității lui Isărescu în post.

Înainte de 1989, ca ziarist am cunoscut doi tineri ingineri petroliști care lucrau atunci la un proiect de mare complexitate tehnică la schela Videle. Soții Dăncilă aveau capacitatea profesională să-și asume răspunderea și să se implice în punerea la punct a unei tehnologii-experiment - combustie subterană - care era o cercetare în premieră la scară industrială. Cu modestie ei nu trec în CV acele priorități care acum parcă nu mai au valoare. Sunt amintiri scoase din carnetele de reporter umplute în cinci decenii de muncă la ziar. Vă rog să-mi scuzați longevitatea...

×