x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dezvaluirea Ralucai Turcan

Dezvaluirea Ralucai Turcan

de Ion Cristoiu    |    28 Feb 2006   •   00:00
Dezvaluirea Ralucai Turcan

"Chiar daca imputernicirea era pe un timp nedeterminat, se intelegea ca, dupa insanatosire, Theodor Stolojan va reveni in fruntea PNL. Numai ca - a sustinut Raluca Turcan - la urmatoarea sedinta a Delegatiei Permanente a partidului, Calin Popescu Tariceanu, sprijinit de o parte a membrilor conducerii, a declarat ca Theodor Stolojan s-a retras definitiv. «L-au retras definitiv!», a exclamat Raluca Turcan"

Duminica, 26 februarie 2006. Invitata la emisiunea Zig-zag cu Ion Cristoiu, de pe Antena 3, Raluca Turcan, membra a Delegatiei Permanente a PNL, isi explica votul impotriva Rezolutiei de la Brasov. Nu de asta o invitasem insa eu la un dialog tv. Stiam ca Raluca Turcan e unul dintre cei mai apropiati oameni ai fostului presedinte al PNL, Theodor Stolojan. Voiam sa aflu mai multe amanunte despre unul dintre cele mai enigmatice momente ale ultimilor ani: retragerea lui Theodor Stolojan din cursa pentru presedintie. Asta deoarece banuiam ca multe dintre intamplarile care se petrec azi in PNL, dar si pe scena noastra politica, aparent misterioase, isi gasesc dezlegarea in momentul inlocuirii lui Theodor Stolojan cu Traian Basescu. Dialogul de duminica seara s-a concentrat aproape exclusiv pe atitudinea aparte a Ralucai Turcan la reuniunea Delegatiei Permanente a PNL din 24 februarie 2006. In finalul emisiunii am gasit timp totusi s-o intreb pe Raluca Turcan despre ce s-a intamplat la 2 octombrie 2004 nu la nivelul cursei prezidentiale, ci la nivelul sefiei PNL.

Distinsa interlocutoare ne-a dezvaluit ca Theodor Stolojan s-a retras in realitate doar din cursa prezidentiala. Dat fiind ca motivul retragerii fusese grava imbolnavire, presedintele PNL i-a delegat lui Calin Popescu Tariceanu, printr-o imputernicire scrisa, atributiile de lider al partidului si de co-presedinte al Aliantei (atentie, doar pana la momentul insanatosirii!). Chiar daca imputernicirea era pe un timp nedeterminat, se intelegea ca, dupa insanatosire, Theodor Stolojan va reveni in fruntea PNL. Numai ca - a sustinut Raluca Turcan - la urmatoarea sedinta a Delegatiei Permanente a partidului, Calin Popescu Tariceanu, sprijinit de o parte a membrilor conducerii, a declarat ca Theodor Stolojan s-a retras definitiv. "L-au retras definitiv!" a exclamat Raluca Turcan.

Intrigati de aceasta dezvaluire, colegii mei de la Jurnalul National au revazut filmul evenimentelor din acele zile, film pe care l-au publicat in numarul de fata.

Concluzia e senzationala. Potrivit documentelor si declaratiilor de la momentul respectiv, Theodor Stolojan urma sa revina dupa insanatosire la sefia PNL.

De ce nu s-a insistat mai mult, la vremea respectiva, de catre Theodor Stolojan si apropiatii sai pe faptul ca retragerea era temporara?
N-aveau cum.

Scenariul schimbarii cu Traian Basescu - dat cu mult mai multe sanse de a castiga prezidentialele - cerea o iesirea totala din scena a lui Theodor Stolojan. E greu de presupus ca Traian Basescu ar mai fi putut plange daca s-ar fi precizat prea tare ca Theodor Stolojan s-a retras doar temporar. Telenovela politica reclama imaginea unui om care renunta in chip dramatic. Nu intamplator, masinaria de zvonuri (cine o fi pus-o in miscare?!) se straduia sa ne convinga ca Theodor Stolojan e bolnav de cancer si ca, de la intalnirea din 2 octombrie, inlocuitul mergea direct la Fundeni, de unde urma sa iasa doar cu picioarele inainte. Electoratul nu trebuia sa se prinda ca a fost o simpla manevra. El trebuia sa treaca cu vederea faptul ca Traian Basescu lasa balta primaria Capitalei, desi jurase bucurestenilor ca nu-i va parasi niciodata. Pentru asta, asumarea candidaturii trebuie sa apara ca o povara pentru Traian Basescu. Ceva asemanator scenei din filmele sovietice despre Marele Razboi de Aparare a Patriei: ostasul sovietic smulge mitraliera din mainile camaradului cazut si o porneste spre cazemata blestemata.

Ce s-a intamplat in culise? Sa nu fi pus Theodor Stolojan intrebarea: dar eu ce fac? Ma sacrific, renunt la toate functiile si plec peste hotare, dar ce primesc in schimb? S-a negociat atunci, probabil, inclusiv cu Tariceanu, revenirea lui Theodor Stolojan, dupa un timp, in fruntea PNL. O negociere la care a luat parte si Traian Basescu.

Theodor Stolojan s-a insanatosit. A vrut sa-si ocupe locul in fruntea PNL. O miscare posibila, mai ales ca se incheiase campania electorala. Locul de presedinte ii fusese insa ocupat. Ii sare in ajutor Traian Basescu, amicul, dar si garantul intelegerii. Theodor Stolojan e luat la Cotroceni. Unde asteapta ca Traian Basescu sa-i faca dreptate.

Nu putem gasi aici o posibila explicatie a multor intamplari din PNL si din relatia dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu?
×