x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dragă America

Dragă America

de Sabina Iosub    |    25 Iul 2016   •   07:50
Dragă America

Iubesc America! Nu glumesc! Ți-am calcat pragul, când pe-o coasta, când pe alta și ți-am respirat aerul de fiecare dată când am putut.

La fel și-n meserie. Sunt vreo două ziare și reviste americane pentru al căror abonament merită să sacrific lunar o sesiune de shopping. N-am avut decât de câștigat din moment ce am învățat deontologie, mi-am educat simțurile și cizelat stilul până și din careurile de corectură din New York Times.

Ai tu, America, ceva al tău pe pe care-l simte oricine din plin din prima clipă după ce trece oceanul. E greu de definit. Francezul care a inventat quelque chose, probabil se întorcea din America și nu știa cum să o descrie. Poate că e aerul altfel, poate că soarele cade diferit, poate că solul conține ceva, cert e că dincolo de Ocean te simți alt om.

Nu ai supra oameni. I-am văzut! Bogați sau săraci lipiți, mai grași sau mai slabi sunt la fel ca noi: au griji, fac planuri, învață cât au nevoie. Nu sunt nici mai proști, nici mai deștepti. Au ceva al lor însă, un aer, un fel de a purta hainele, un fel de vorbi și de a gândi propriu lor. Unii îi spun siguranță de sine, alții îngâmfare. De unde vine? Poate din libertatea garantată pentru toți și fiecare în parte încă de la naștere.

Dragă America,

La convenția republicanilor, m-am speriat! Am auzit că trebuie să-ți fie teamă. De emigranți, de Europa, de tine. De libertatea ta! Te rog ceva, America! Nu te schimba! Nu te lăsa furată de frică, nu te transforma în Europa. Alege cum trebuie ca să avem și noi la ce să visăm.

×