x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Echilibrul preturilor

Echilibrul preturilor

de Codrut Seres    |    30 Sep 2005   •   00:00
Echilibrul preturilor

Noi, romanii, am remarcat cu oarecare mandrie, dar si cu stupoare, ca dupa aderarea la Uniunea Europeana maghiarii au inceput sa-si faca piata din Romania. Transilvania a devenit pentru ei un hypermarket. Uitandu-ma la evolutia preturilor din ultimele luni, ma intreb unde vom merge noi la cumparaturi? Este foarte clar: am inceput deja sa platim costurile aderarii si va trebui sa fim foarte atenti pentru a nu da mai mult decat face. Pentru ca noi nu prea mai avem hypermarketuri prin zona...

Nu trebuie sa intram in panica: nu mai este vorba despre acele cresteri uluitoare si incontrolabile de preturi din anii ’90, care se inflamau pe masura ce se "racea" economia nationala. Preturile la care vom ajunge in curand nu vor depasi o anumita limita si vor reflecta exact dinamica pietei, vor fi preturi reale de piata intr-o economie sanatoasa. Nu trebuie insa nici sa fim prea linistiti, pentru ca aceste cresteri ne afecteaza totusi si ele pot scapa, intr-o anumita masura, de sub control. Nu le putem opri sa creasca, dar putem veghea sa nu creasca prea mult.

Cred ca, in actualele conditii economice si sociale, o politica echilibrata este necesara si binevenita. Pe ce sa ne bazam? In opinia mea, ar trebui sa ne bazam, in primul rand, pe respectarea regulilor economiei de piata si pe respectarea consumatorului. Am constatat cu totii ca, spre deosebire de tarile din Occident, unde, in preajma sarbatorilor, preturile scad (deoarece creste numarul cumparatorilor), la noi preturile cresc. Iar daca in Occident, ca urmare a unor cresteri ale pretului petrolului, sa spunem, pretul benzinei creste, creste si la noi cu asupra de masura. Este de ajuns sa se anunte o scumpire la un produs de baza pentru a atrage scumpiri in lant. Nu e normal sa se intample aceste lucruri.

De aceea, in urmatoarea perioada, va trebui sa tinem mai atent preturile in mana. Evident, nu sa le controlam: epoca aceasta a trecut. Ci sa urmarim ca evolutia lor sa fie normala, cinstita si justificata. Legile economiei de piata vor trebui aplicate strict, in asa fel incat sa nu inregistram diferentieri si inechitati intre producatori si sa nu stimulam cresterea artificiala de preturi. Ma refer aici in special la marii producatori.

De asemenea, abordarea economica din perspectiva consumatorilor va trebui sa devina si la noi dominanta. Romanii sunt din ce in ce mai atenti la firmele de la care cumpara ceva, iar oferta este tot mai larga. Mentinerea credibilitatii firmelor se va face prin atragerea consumatorilor, ceea ce va stimula concurenta si va conduce la scaderea preturilor (inclusiv de sarbatori). In al treilea rand, nu ne putem imagina ca vom reusi sa scadem preturile, in special in anumite sectoare, fara noi investitii, care sa elimine pierderile si sa creasca productivitatea.

Dupa retragerea treptata a statului din economie, bunastarea nu mai poate fi realizata decat in cadrul economiei de piata.

De aceea, eu cred ca cel mai important lucru, in perioada care urmeaza, este sa crestem increderea producatorului si a consumatorului in piata. Statul, care pana acum si-a manifestat complexele fata de capitalism, va trebui sa redevina puternic, veghind la respectarea regulilor economiei de piata. Iar piata va trebui devina puternica, respectand consumatorul. Numai asa preturile vor deveni "cuminti".
×
Subiecte în articol: editorial piata