Viața noastră depinde de o mulțime de lucruri, precum sunt: aerul pe care-l respirăm, calitatea somnului (precum și cantitatea necesară fiecăruia), hrana, apa, dar – iată – viața depinde și de mintea, și de sentimentele noastre. ”Putem să ne protejm de negativități prin felul în care ne începem ziua. Suntem ființe alcătuite din trup, minte și spirit și trebuie să ținem cont de acest lucru în permanență. Perioada dimineții, imediat după ce ne trezim, este un moment important în care ne putem energiza trupul și mintea pentru restul zilei și să ne rugăm frumos spiritul să manifeste energii divine în tot ce facem. Corpul trebuie energizat către acțiune prin exerciții ușoare și respirație profundă. Trebuie hrănit cu o dietă corectă, care să ne producă vitalitate, nicidecum oboseală și lene. Mintea trebuie energizată prin rugăciuni pozitive și puternice, precum și prin liniștea adâncă și plină de pace a meditației. Astfel nu vom fi afectați de gândurile negative din jur. Spiritul trebuie sensibilizat prin sentimente de iubire și bucurie divină”, spune Sri Vasudeva în cartea sa, ”Voi sunteți Lumina” - Ed. For You. Să fac o precizare(o paranteză) aici despre Sri Vasudeva; ”Sri” este particula care desemnează iluminarea unui om, ea arată că acela este ”maestru iluminat”. Ei, bine, Sri Vasudeva vine în România pentru o serie de conferințe (19-21 iunie), între care una gratuită, în Aula Magna a Facultății de Drept, Universitatea București; pe Internet găsiți detalii despre această conferință, la care aveți oportunitatea să-l cunoașteți personal (și doar cu o investiție minimă, de timp), dar să și aflați lucruri interesante despre ființa dv, pe care o ascund atât de multe lucruri aparente.
Revenind la ”energia unei zile bune”, iată, conștientizăm acum că ziua nu-i bună sau rea chiar de la sine, căci ea poartă și ampreta strădaniei, a conștienței noastre, a înțelegerii și a respectului pe care-l avem sau nu pentru viața proprie. Nu-i îndeajuns să facem duș, să ne spălăm pe mâini și să mâncăm repede ceva, apoi să ne continuăm alergarea prin lume, convinși că am făcut tot ce era necesar pentru starea noastră de bine, dar – spre surprinderea noastră – ne simțim rău. Energiile ne sunt limitate, condiționate de factori nenumărați, între care nu se află doar hrana pentru corp, a cărei calitate trebuie să fie viața pe care o conține în ea, ci și hrana pentru minte și spirit. Cu ce ne hrănim mintea și spiritul dimineața, după ce ne trezim, contează la fel de mult sau poate cu mult mai mult decât hrana fizică, și spun că ordinea importanței ar putea fi superioară la aceste niveluri, dacă acceptăm că realitatea fizică nu este posibilă în absența celei non fizice, așa cum e imposibil să apară o clădire în lume, fără ca un arhitect s-o fi imaginat, gândit, desenat și apoi s-o fi adus în realitate. Găsim referințe precise și în Noul Testament despre acest subiect, într-o pildă în care Mântuitorul spune că noi nu ne hrănim doar cu mâncare, ci cu gândurile care ies din inima noastră. Sri Vasudeva dezvăluie mai sus un program concret pentru ca noi să avem o energie frumoasă de-a lungul întregii zile; alimentație sănătoasă, rugăciune și meditație pentru minte și sentimente de iubire și devoțiune pentru spirit. Astfel, ne putem pregăti o rugăciune pe care s-o spunem dimineața, în loc să ne lăsăm mintea să rătăcească printre gândurile negre, pline de îngrijorare și ne neliniște. Ne putem relaxa timp de cinci, zece minute, chiar înainte de a ne ridica din pat, timp în care ne putem spune și rugăciunea ( poate fi rugăciunea cea mai cunoscută în spațiul nostru religios, adică Tatăl Nostru; noi obișnuim s-o spunem seara, ceea ce este foarte bine, dar nici dimineața nu-i rău să ne predăm mintea și pe noi înșine în mâinile Voinței Divine; poate fi orice altă rugăciune pe care o iubim). Eu cred că Tatăl Nostru, singura rugăciune pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul personal, prin conținutul său, ajută și mintea, și spiritul în același timp.
Pe lângă rugăciunea sau/și meditația de liniștire a minții, să avem grijă de gândurile noastre, căci acolo, în tainica visterie interioară a ființei, e locul în care liberul arbitru are putere și, în măsura în care alegem gânduri pline de viață, de respect pentru noi și pentru cei din jurul nostru, alegem energia frumoasă a zilei prin care vom călători noi înșine. Somnul sănătos, alimentația sănătoasă, gândirea sănătoasă și sentimentele sănătoase sunt alegerile noastre și-n ele se ascunde energia sau lipsa ei în fiecare zi. Uneori e deosebit de greu să recuperăm energiile pierdute prin alegeri nesănătoase, făcute de-a lungul anilor, dar nici atunci nu-i imposibil să ne facem un program de energizare, care să conțină gândul bun, rugăciunea, pacea minții și iubirea pentru viață. E posibil ca, grație unui program care vizează toate aceste dimensiuni ale sănătății omului (trup, minte/suflet/spirit), să ne întoarcem de pe drumurile grele ale unor boli considerate incurabile, să ne vindecăm sau măcar să ameliorăm puternic situații considerate imposibil de vindecat!