România, spre deosebire de Franţa şi Rusia, este parte a coaliţiei din
Irak şi militarii noştri sunt ameninţaţi direct de aceste acte
teroriste.
Sigur, "artistul" Traian cel Mare a "croşetat" o nouă secvenţă din seria gafelor diplomatice, cu potenţial la fel de spectaculos, pe cât de precară este expertiza în relaţii internaţionale, pe care o angajează echipa de zgomote "diplomatice" a "figurantului" de la Cotroceni! Exact acum o săptămână, în editorialul cu titlul "Băsescu n-a găsit Israelul pe hartă", am prezentat inconsecvenţa poziţiilor româneşti faţă de Siria şi iresponsabilitatea declaraţiilor preşedintelui faţă de statul cu pricina. Păcălit de turneele liderilor francezi la Damasc (care au obţinut contracte extrem de avantajoase pentru firmele franceze, în regiune, la care România nici nu poate visa) şi de "îndulcirea" relativă a tonului criticilor americane la adresa guvernului sirian, Băsescu a crezut că a venit momentul să "strălucească" şi el pe drumul Damascului.
Redau un pasaj, referitor la Băsescu, din articolul meu de sâmbăta trecută: «Pe 21 octombrie 2008 (…) remarca pe aeroport (…) virtuţile de ctitorie a păcii, reprezentate de statul sirian: "Din punct de vedere politic, Siria este una din ţările cele mai importante din Orientul Mijlociu, prin potenţialul pe care îl are, de a fi furnizor de stabilitate în regiune"!».
Ştiţi ce s-a întâmplat, de atunci, în relaţiile americano-siriene? Siria a hotărât, la 28 octombrie, să închidă o şcoală şi un centru cultural americane la Damasc reacţionând la ceea ce sirienii afirmă că a fost o incursiune a forţelor americane pe teritoriul naţional, care s-ar fi soldat cu opt victime civile. Incursiunea americană s-ar fi produs de pe teritoriul irakian şi a fost catalogată de ministrul de Externe sirian, Walid al-Moualem, ca "agresiune teroristă"! Guvernul irakian a denunţat şi el, surprinzător, prin purtătorul de cuvânt Ali al-Dabbagh, acţiunea americană: "Guvernul irakian respinge bombardamentele aeriene americane asupra ţintelor din Siria"! Franţa şi Rusia au condamnat atacul! Siria a sesizat Consiliul de Securitate, cu privire la "agresiunea" americană.
Se ştie că SUA şi-au rechemat ambasadorul la Damasc imediat după asasinarea fostului premier libanez Rafik al-Hariri, în 2005, şi acesta nu a revenit la post până în prezent, reliefând precaritatea relaţiilor diplomatice americano-siriene. Dar, cel mai grav lucru este reprezentat de infiltrările luptătorilor Al Qaeda din Siria în Irak, unde desfăşoară operaţiuni teroriste împotriva Coaliţiei Multinaţionale conduse de SUA, soldate cu numeroase pierderi de vieţi, mai ales în rândul americanilor. Pentru securiştii penibili, care scriu pe forum, în "solda" lui
Băsescu, încercând să justifice stupida vizită în Siria, amintesc că România, spre deosebire de Franţa şi Rusia, este parte a Coaliţiei Multinaţionale din Irak şi militarii noştri sunt ameninţaţi direct de aceste acte teroriste. Ele se originează pe teritoriul sirian, cu aprobarea tacită (cel puţin) a liderilor de la Damasc, iar o ripostă a americanilor era inevitabilă.
Oficialii americani au refuzat să comenteze incidentul, dar surse guvernamentale, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au precizat că incursiunea a vizat neutralizarea unui important organizator Al Qaeda al atacurilor teroriste iniţiate pe teritoriul sirian. Şi, acum, am două întrebări simple pentru voi, dragii mei: Cum se face că Băsescu şi acoliţii lui din SIE, MAE şi mai ştiu eu de unde au făcut acest pas (vizita) exact înainte de deteriorarea gravă a raporturilor şi aşa precare dintre SUA şi Siria? Şi cum rămâne cu Siria – "furnizor de stabilitate"?
Citește pe Antena3.ro