x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eugen Barbu accepta invenţiile lui Florin Piersic

Eugen Barbu accepta invenţiile lui Florin Piersic

de Florin Condurateanu    |    09 Oct 2020   •   07:10
Eugen Barbu accepta invenţiile lui Florin Piersic

Romancier teribil - un singur exemplu: „Groapa” este o bijuterie de carte -, Eugen Barbu avea un condei ascuţit şi în ziaristică. Barbu, fostul ofiţer de jandarmi, polemiza cu alţi publicişti şi scriitori mânuind fără ezitări fraza îmbibată în acid sulfuric, iar şarjele reciproc necruţătoare dintre el şi Marin Preda au rămas în legendă. Fire dificilă, era amic mai ales cu Corneliu Vadim Tudor, iar plimbările lor prin centrul Bucureştiului odată cu plimbarea căţelului scriitorului deveniseră obişnuinţă. În aceste promenade, era făcută tăiţei lumea artistică a României.

Eugen Barbu mai avea o slăbiciune, pe soţia sa, actriţa Marga Barbu, pe care o şi aşeza ca ax principal în scenariile de aventuri în istorie şi în scriiturile având în centru câte un haiduc cunoscut. Severului Eugen Barbu îi devenise simpatic şi Florin Piersic, îl sedusese farmecul lui Florin, gusta talentul de povestitor al actorului de la Naţional. Îi pusese o vorbă bună şi Vadim, iar nevasta Marga Barbu voia să-i fie partener în filme. Aşa se face că Piersic a îmbrăcat cămaşa deschisă la piept a haiducilor, dar şi mantia justiţiarului Mărgelatu, toate acestea având la bază scenarii scrise de Eugen Barbu. Dar ideile, unele năstruşnice, nu dormitează în capul lui Piersic şi el propune o mulţime de inovaţii cu mici modificări ale scenariilor.

Ei bine, pe baza simpatiei ce i-o purta, exigentul Barbu accepta ideile lui Florin, iar ele s-au dovedit de succes fiind plăcute de public. Astfel, Piersic reuşeşte să-l înzestreze pe temerarul Mărgelatu, care ajută mişcarea paşoptiştilor cu o serie de obiceiuri, de ticuri, care-l fac mai îndrăgit de spectatori. Ce obiceiuri i-a inventat Florin lui Mărgelatu, ritualuri care îl distingeau pe justiţiarul român, clădindu-i şi o tentă românească? Păi Piersic, în mantia amplă şi cu pălăria spectaculoasă, roade tot timpul seminţe de floarea-soarelui, cu aşa dexteritate, încât scuipă cojile cu viteza unei maşini agricole de treierat. Mărgelatu-Piersic îşi curăţă cu meticulozitate revolverul cu butoi, turnând rachiu în fiecare ţeavă. Nici acum spectatorii nu au uitat aceste găselniţe ale lui Piersic.
 

×