x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale FMI: sordida diversiune „băieţii deştepţi”

FMI: sordida diversiune „băieţii deştepţi”

de Ilie Serbanescu    |    27 Feb 2012   •   21:00

Abjectia la care FMI a ajuns sa se dedea in Romania depaseste limitele imaginabilului. Ultima dintre expresiile cele mai dramatice in acest sens este diversiunea pusa la cale in cazul asa-numitilor 'baieti destepti' din energie. Existenta acestora in sistemul energetic romanesc este produsul combinat a doi factori: predilectia pentru furt a unora dintre autoritatile romane, care sunt gata sa-si vanda si tara, si sufletul pentru imbogatirea personala si a grupurilor din care fac parte; cadrul ideal creat acestora in domeniul in discutie de impunerea de catre Comisia de la Bruxelles a asa-zisei liberalizari a pietei de energie, in ciuda inexistentei conditiilor (un singur producator – statul – care nu putea concura cu sine si complementaritatea, si nu concurentialitatea, in acoperirea consumului a energiilor produse din surse hidro, termo si nucleare ).

De­cretarea liberalizarii la presiune externa a permis aparitia ins­ti­tu­tionala a asa-numitilor 'traderi', in­termediari care sa cumpere ieftin si sa vanda scump si care, nu intamplator, s-au napustit doar pe energia produsa ieftin (cea hidro), valorificand-o catre consumatori interni si externi, in propriul profit si bineinteles al celor care le inlesnesc accesul la borcanul cu miere.

De 'baietii destepti' ('traderii' cu pricina) se stie de la aparitia lor in 2004-2005. FMI a monitorizat in permanenta Romania. N-avea cum sa nu stie de existenta lor. Oricum, de la inceputul lui 2009 are acord de im­prumut cu Romania, mo­ni­torizand-o oficial si la sange. Este o abjectie in sine sa-i 'descopere' abia la sfarsitul anului 2011 si, culmea!, sa se apuce de indata sa planga pe umarul poporului roman de paguba pe care acestia au ajuns sa i-o provoace, calculandu-i si dimensiunea! Sa te faci pur si simplu timp de ani de zile in plina criza ca nu-i vezi si apoi deodata sa storci lacrimi de crocodil de mila poporului roman este nu numai suspect, dar miroase foarte urat.

A cere imperativ, la spartul targului, statului roman ca Hidroelectrica sa renegocieze imediat contractele cu 'baietii destepti' este o crasa diversiune, la care s-a recurs in cu totul alte scopuri decat acela de a rezolva problema. Se miza pe faptul ca respectivele contracte au fost intocmite beton de 'baietii destepti' si ca acestia nu vor accepta nici o renegociere, indeosebi a preturilor care constituiau esenta afacerii. Dar, si daca acceptau, farsa era facuta, si actiunea pentru scopul propus putea continua.

Hidroelectrica nu este o fabrica de blugi. Si era nevoie de niscai scene de teatru pentru scopul de fapt urmarit: acela de a o impinge in mainile capitalului strain, ai carui agenti de vanzari sunt FMI, Banca Mondiala si, mai nou (si cu mare nerusinare), Comisia de la Bruxelles, care se da ipocrit aparatoarea concurentei loiale si a regulilor de buna conduita in afaceri, in timp ce pe dedesubt joaca precum o biata agentura franco-germana in detrimentul periferiilor estice. Hidrocentralele constituie cel mai profitabil segment de producere a energiei.

Dar, pe de o parte, sunt un monopol natural, caci amplasamentele hidroenergetice favorabile sunt dar de la Dumnezeu, iar, pe de alta parte, valorificarea lor se face cu mari eforturi financiare si umane, si deci trebuie sa apartina in veci celor carora le-a lasat Dumnezeu acest dar si celor care au facut aceste sacrificii materiale si umane, adica romanilor, si nu capitalului strain.

Pentru a pune pe tava strainilor hidrocentralele romanesti, FMI si ceilalti demolatori ai energeticii si economiei romanesti aveau nevoie nu doar sa dea din gura ca statul roman este incapabil si incompetent, dar si sa arate ca acesta trage in piept poporul roman. Si au considerat ca farsa cu 'baietii destepti' le-ar putea veni manusa! Ca doar nu erau sa faca vreun bine statului roman punandu-l sa-si distruga hotii, ci doar un rau, fortandu-l sa se distruga pe el insusi. Si au scos farsa din sertar dupa atatia ani pentru ca statul roman n-a fost niciodata mai la ananghie decat este acum, tocmai in urma actiunii concertate din timpul crizei a demolatorilor sai!

×
Subiecte în articol: editorial