x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Foarte mulţi proşti fac pe deştepţii

Foarte mulţi proşti fac pe deştepţii

de Dan Dumitrescu    |    02 Aug 2010   •   00:00

Românii e primitivi şi, mai ales, proşti. Un institut a forat extrem de sociolo­gic în rărunchii populaţiei de origi­ne carpatină şi a diagnosticat-o procentual, dar şi ştiinţific. Cică stetosco­pul sondorilor în cauze de primi­tivism şi prostie nu minte. Românii trăiesc în negura superstiţiei. Cred în pisica 13, nu poartă marţea ceasuri, pentru că e rele şi fiindcă proştii au no­roc, se împodobesc cu roşu ca să nu fie deo­cheaţi. Apoi, pupăză peste colac, de­oarece prostia nu rămâne niciodată orfană, românul mai este şi fudul. Astfel a ajuns el la concluzia că do­mină centrul Universului, că Soa­rele îi tot dă târcoale, că bulgărele de foc se învârte în jurul Pământului şi nu invers. Astfel fiind aşezate lucru­rile, nimeni nu îndrăzneşte să conteste acuzaţia de prostie şi primiti­vism cu care s-a pricopsit bietul românaş. Să conteste, nu! Dar să co­menteze, de ce nu?

La sfârşitul săptămânii trecute, televiziunile au băgat superpurgaţie pe această temă. Ziarişti de vorbire virilă şi ziariste de fină blondeală, sociologi şi sociopaţi, evadaţi din subiect, dar şi internaţi ai temei s-au dat într-un spectacol de toată um-plutura. Revelaţia cocheta cu sicti­rul. Mirarea sclifosită era folosită ca regie de scenă pentru a crea im-presia unei distanţe de neparcurs în­tre vorbăreţii ecranului şi subiecţii sondajului. Graniţa dintre emisio­narii inflaţio­nişti şi ignoranţii de largă circulaţie se dovedeşte însă a fi, de foarte multe ori, extrem de fragilă. Dacă nu mă înşel, chiar un reprezentant al institutului care a realizat sondajul vorbea la un moment dat despre reacţia "mediei". Dacă se referea la media pe care nefericitul a avut-o la citire, e corect. Dar dacă se referea la presă în general, atunci trebuia să vorbeas­că despre "media". Altfel, omul de ştiinţă şi aleasă cultură devine brusc doar un biet interogat în cadrul sondajului. Apoi, dacă ne mai gândim la raportul de directă pro­porţionalitate între audienţa unor emisiuni de televiziune şi rezultatele sondajului, putem ajunge la concluzii care fac şi mai penibile lungile dez-bateri cu care televiziunile ne-au persecutat la fi­nalul săptămânii trecute.

Tot la finalul săptămânii trecute am mai fost cadorisiţi şi cu ceva fotbal. Etapa a doua a campionatului a fost punctată de evenimente destul de interesante. Am lăsat însă subiectul nostru predilect în plan secund, de­oarece, dacă mai intram şi în fră­mân­tările fotbalului, riscam să vorbim prea mult despre primitivism şi prostie. Şi nu vreau să batem apa în piuă. Personal nu fug de adevăr. Ba chiar mă recunosc al neamului meu fie că-mi convine, fie că nu. Mă re­voltă doar faptul că foarte mulţi proşti fac pe deştepţii.

×
Subiecte în articol: editorial