Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa, a fost votat în Consiliul Executiv al PSD pentru a prelua portofoliul Educației în noul Guvern condus de Viorica Dăncilă. Rectorul este deja contestat, după ce s-au observat câteva probleme în exprimarea acestuia, însă greșelile de exprimare pot fi puse pe seama unei forme ușoare de afazie, afecțiune întâlnită la foarte multe persoane care nu sunt agramate, dar au probleme atunci când vorbesc liber.
Dincolo de problemele de exprimare ale rectorului de la Suceava și de acuzațiile aduse de unii membri de marcă ai PSD, inclusiv în legătură cu performanțele acestuia ca rector, calitățile lui sunt apreciate în mediul universitar, iar colegii din mediul academic susțin că este capabil să conducă Educația în România. „Regret concentrarea actuală de forțe pentru a demola orice și pe oricine. Astfel de abordări prin care se scot în evidență orice puncte mai slabe, neglijând aspecte pozitive esențiale, afectează întregul sistem al educației și au devenit o practică extrem de dăunătoare. M-aș bucura să existe solidaritate și spirit constructiv eficient manifestate în domeniul educației. Valentin Popa este unul dintre cei mai buni cunoscători ai mecanismelor și realităților din domeniul educației, cu bune și rele, fiind capabil să fundamenteze și să argumenteze proiecte și decizii așteptate în societate, într-un domeniu atât de important. Sunt convins că o abordare deschisă, fundamentată și curajoasă, fără ipocrizie, poate fi esențială într-un moment în care există atât de multe și de diverse provocări în fața sistemului educației”, a declarat, pentru Jurnalul, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor și fost ministru al Educației, actualmente deputat independent.
Valentin Popa s-a înscris în PSD cu doar trei zile înainte de a fi propus pentru portofoliul de la Educație, fapt care ar putea constitui o explicație pentru scandalul din interiorul PSD, mai ales în competiție cu fostul ministru, Ecaterina Andronescu. Este rector al Universității „Ștefan cel Mare” din primăvara anului 2012, aflându-se acum la al doilea mandat. Este și președinte al Consorțiului Universitar „Academica Plus” și al Consorțiului Universităților din Republica Moldova – România – Ucraina (CUMRU).
În privința corectitudinii substantivului „pamblică”, Dicționarul Explicativ al Limbii Române îl recunoaște, ca regionalism. Greșelile de exprimare ale rectorului țin, în rest, de necorelarea între subiect și predicat, în privința acordului de persoană, gen și număr, atunci când vorbește liber, fapt care poate fi pus pe seama neatenției, stresului, oboselii sau a lipsei experienței de orator, nu neapărat pe seama lipsei cunoștințelor de gramatică.