x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Furtul secolului: doi pui şi o bicicletă

Furtul secolului: doi pui şi o bicicletă

de Razvan Barbulescu    |    08 Mar 2009   •   00:00
Furtul secolului: doi pui şi o bicicletă

Justiţia română a prins viteză. Jignită de atâtea plesne luate în moalele capului atât la polalele Carpaţilor, cât şi din Europa, se dă de ceasul morţii să se reabiliteze şi aleargă năucă pe glob după un tecucean cu nume celebru, Valentin Stan, care a manglit patru pui şi-o bicicletă acum un secol.



Anul acesta, Guvernul a decis printr-o HG ca în România cutremurele de peste 7 grade să se ţină o dată la 32 de ani. În 2009 să ne aşteptăm deci la ce e mai rău. Documentul vorbeşte şi de pericolele care pot apărea în caz de... modificări de locuinţe, clădiri vechi, gaze... Ar putea cădea, exploda, lua foc.

Dl Mărmureanu, directorul de fizică a pământului nu spune că e o tâmpenie, fincă e civilizat. Dar zice că nu se poate prezice. "Întrucât lucrurile nu sunt ciclice, nu au cum, pământul nu ştie matematică sau fizică, nu ştie calculul probabilităţilor."

Ce dacă! Ştie Bocadamus. Ştiu premierul şi subalternii. Aşadar, sfaturile executivului: să n-ai scurgeri de gaze (foarte tare), să-ţi repari casa (şi asta), să stai sub grindă, să ai apă, să-ţi consolidezi balconul şi subsolul, să arunci mobila grea (fatală la un seism de mare magnitudine), să ai radioul deschis, chestii d-astea. În fiecare 4 martie, când se împlinesc nişte ani de la cutremurul din '77, guvernele României dau sfaturi. Şi nu repară nimic. Ciclic. De 32 de ani.

Dar să trecem la lucruri serioase.

Justiţia română a prins viteză. Jignită de atâtea plesne luate în moalele capului la polalele Carpaţilor, dar mai ales de la Europa, se dă de ceasul morţii să se reabiliteze şi aleargă năucă pe glob după un tecucean cu nume celebru, Valentin Stan, care a manglit patru pui şi-o bicicletă. Pe când îi ştergea mă-sa mucii, Văliţă a adus acasă puii şi bicicleta tocmai din localitatea Bujor. A fost jaful secolului de la Tecuci, pentru că acţiunea s-a petrecut acum un secol. Motiv pentru care justiţia română îl revendică, viu sau mort, faţă, profil. În mandatul european de arestare se menţionează că infracţiunea a avut loc în martie 1993, pe când ăla avea 13 ani. Se mai consemnează că doi dintre puii ciordiţi au fost consumaţi fără să se stabilească modul. Oricum sunt morţi. Autorităţile române din domeniu precizează că omul lor, aflat în Irlanda din anul 2000, a fost judecat pentru aceste infracţiuni în 1999 şi condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.

Să recapitulăm. În secolul al XX-lea, Bulă din Tecuci a furat patru zburătoare şi o bicicletă. Era la trei ani de la revoluţie, era libertate, dăduseră ghioceii. Preşedinte era dl Iliescu, prim-ministru era dl Văcăroiu. Poliţia şi justiţia române alergau după Văliţă. Stolo era deja la Banca Mondială. Ilie Alexandru îşi construia Dallasul. Anii au trecut, secolul a rămas, iar poliţia şi justiţia, cum ziceam, după Vali din Tecuci. Vali din Tecuci a crescut şi cumpăna dintre secole l-a apucat la Dublin, unde s-a şi realizat. A prins cheag în Irlanda până l-a prins poliţia, care l-a fixat definitiv în zonă. Azi e domiciliat la renumitul penitenciar Cloverhill. În Irlanda, viaţă mişto. Mâncare şi bere ieftină, pub-uri, whisky cu nemiluita etc. Văliţă a sesizat că irlandezii au indicatorul de criminalitate scăzut şi s-a apucat să îndrepte lucrurile. Dar asta n-are nici o legătură cu actul de justiţie de la Bucureşti. Dreptatea e oarbă. N-o interesează, domne, ai ciordit, plăteşti! Justiţiei române i se poate reproşa orice, dar nu şi eşecurile numite Popa-FNI, Dinulescu-Bancoop, celebrii Bolgiu, Priplata, Tcaciuc, Beraru şi alte glorii penale ale României ajunse globe-trotter-i naţionali şi bunuri de export. Erau eşecuri sentimentale. Vremuri romantice, corupţii, mite, şpăgi, interese. Predominau tandreţea, simţămintele alese. Dar, pentru ca toate să aibă un sfârşit, s-a întâmplat povestea din Tecuci. Bulache plăteşte pentru greşelile de tinereţe ale justiţiei române.

Ne-am interesat la Dublin. Ministerul Justiţiei irlandez a cerut time out ca să se crucească. La Dublin, pentru aşa ceva, unul de 13 ani ia două şuturi în fund şi mă-sa primeşte o amendă. Justiţia română, care se ştie cât de exactă e în aprecierea culpelor de tot felul (vedi  Strasbourg e poi mori), s-a scos cu hoţul de pui din Tecuci. I-a dat acum un deceniu trei ani jumate de puşcărie şi nu uită. Îl aleargă pe viaţă cu mandat european din bani de la bugetul.

Am lăsat loc să vă faceţi cruci alături de magistraţii irlandezi: mandat european de extrădare pentru patru pui, din care doi decedaţi, şi-o bicicletă furată din Tecuci acum 17 ani. Justiţia nu uită, nu iartă, nu gândeşte. Munceşte.

×
Subiecte în articol: editorial tecuci