x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gândiți ca un bancher!

Gândiți ca un bancher!

de Ionuț Bălan    |    19 Mar 2019   •   07:50
Gândiți ca un bancher!

Cum evaluăm ceea ce s-ar numi valoarea intrinsecă a unei companii? Sfatul legendarului Christopher H. Browne în cartea "Minighid de investiții bazate pe valoare" este: "Gândiți ca un bancher!". 

Când bancherii analizează cererea de credit a unui potențial client, se uită la garanțiile pe care le oferă acesta, precum și la veniturile persoanei respective. "Dacă debitorul câștigă 75.000 de dolari pe an și vrea să obțină o ipotecă de 125.000 de dolari pentru o casă în valoare de 250.000 de dolari, este un pariu cât se poate de sigur. Nu mai e când cineva care câștigă 40.000 vrea să împrumute 300.000 pentru a cumpăra o casă de 325.000 de dolari. Aceleași principii se aplică și în analiza acțiunilor", scrie autorul.   

Browne ne mai sfătuiește să nu ne expunem la două riscuri concomitent. E cazul când investim în acțiuni străine. De preferat este să rămânem expuși doar pe riscul bursier și să ne protejăm de cel valutar printr-un instrument derivat.

Autorul mai relatează cu privire la felul în care politicienii distorsionează piețele financiare prin deciziile lor: "După ce Bill Clinton și-a început mandatul, în 1992, a numit-o pe soția sa, Hillary, la conducerea unui comitet care se ocupă de reforma în domeniul sănătății, ce a propus un program drastic, care ar fi diminuat în mod radical profiturile industriei farmaceutice.

Toate acțiunile principalelor companii farmaceutice s-au depreciat considerabil. Majoritatea investitorilor s-au retras din domeniu. Investitorii care au văzut o oportunitate în Johnson&Johnson au realizat că acțiunile companiei se vindeau pentru valoarea echivalentă a diviziei de produse de consum a corporației. Puteai considera divizia farmaceutică, cea care se ocupă de fabricarea medicamentelor pe rețetă, oferită gratis. După ce programul lui Hillary a dat chix, acțiunile J&J și ale altor companii farmaceutice le-au adus câștiguri importante investitorilor dispuși să-și asume riscul".

Iată că și americanii s-au confruntat cu ceva similar taxelor clawback!

 

×