Conducerea Aliantei PNL-PD a decis luni masuri urgente pentru ca proiectul de modificare a Legii 215 sa fie dezbatut si votat de Senat.
|
|
Conducerea Aliantei PNL-PD a decis luni masuri urgente pentru ca proiectul de modificare a Legii 215 sa fie dezbatut si votat de Senat.
Purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a catadicsit sa ne spuna doar atat: ca proiectul vizeaza schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene cu jumatate de voturi plus unu in interiorul mandatului existent. Infulecand politicianist cele trei gaini moarte din Ceamurlia de Jos, Eugen Nicolaescu s-a dat in stamba, seara de seara, vizual si auditiv, in ipostaza de Moasa a natiunii romane. De meserie economist, domnia-sa a gasit de cuviinta sa ne spuna ce leacuri sa luam ca sa ne ferim de soarta orataniilor vanate prin cotete de brava noastra Armata, membra a Tratatului Nord-Atlantic. Epuizat, probabil, de eforturile de a se pronunta intr-un domeniu pentru care n-are alta pregatire decat cea a vrajitoarei Ciresica in fisiunea nucleara, domnul liberal de frunte nu ne-a mai explicat ce-i cu proiectul de modificare a Legii 215.
Pacat!
Multi cetateni simpli nu-si pot da seama ca se afla in fata unui moment tipic epocii postdecembriste: sacrificarea interesului national pe altarul intereselor de gusteri politici. Pentru ca aceasta e semnificatia, trista semnificatie a deciziei luate de Alianta.
Proiectul despre care-i vorba in propozitie a fost initiat de trei deputati PD: Ioan Oltean, Augustin Zegrean si Daniel Buda. A fost adoptat de Camera Deputatilor la 9 mai 2005. A fost inscris pe ordinea de zi a Senatului la 30 iunie 2005.
Acest
proiect vizeaza modificarea Legii 215 din 23 aprilie 2001 privind administratia locala. Nu o modificare de continut, sub semnul procesului de modernizare a administratiei locale, ci o modificare de razbunare politica. Se propune modificarea articolului 113 al legii, articol prin care presedintii consiliilor judetene nu pot fi revocati. Prin proiectul de lege initiat de Ion Oltean, presedintii pot fi schimbati cu majoritate simpla. Si, lucru mult mai important, in timpul mandatului, de 4 ani, dat de electorat in 2004. Acest proiect de lege se inscrie in batalia impotriva PSD. Nu intamplator, el a primit un impuls deosebit dupa incheierea celui de-al doilea protocol al Coalitiei.
E, asadar, un moment din batalia talamba dusa de actuala Putere pentru a avea si mai multa putere.
In domeniul administratiei locale, exista insa un Pachet de legi vizand o reforma profunda si de amploare a administratiei locale sub semnul exigentei istorice de europenizare a Romaniei balcanice. Un pachet de legi avand drept autor pe ministrul Administratiei Locale si al Internelor, Vasile Blaga. O imagine a importantei acestui pachet de legi ni-l da simpla enumerare a legilor care ar urma sa fie promovate: Legea-cadru a descentralizarii, Legea administratiei publice locale, Legea finantelor publice locale, Legea institutiei prefectului, Legea privind Statutul functionarilor publici. Constient de importanta cruciala a acestui pachet de legi pentru modernizarea Romaniei, Vasile Blaga a propus ca el sa nu fie adoptat prin asumarea raspunderii guvernamentale (avem experienta nefasta a efectelor catastrofale ale trecerii prin Parlament, ca gasca sanatoasa prin apa, a pachetului de legi ale proprietatii!), ci prin dezbaterea si votarea in Parlament, moment precedat de o dezbatere ampla in opinia publica. Il sprijina, corect, in aceasta batalie, Traian Basescu.
Concentrarea pe Proiectul Ioan Oltean e o lovitura administrata interesului national, sacrificat astfel nu doar pentru interese de razbunare politica, dar si pentru interese materiale precise. Liberalii spera ca prin adoptarea acestui proiect sa puna mana pe banoasele posturi de presedinte de consiliu judetean, nu numai in dauna PSD, dar si in dauna PD.
Decizia a fost luata, daca ar fi sa-l credem pe Eugen Nicolaescu, de care conducerea Aliantei. Asadar, inclusiv de catre conducerea PD.
Unde o fi fost Vasile Blaga?