x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Guvernul incapabil, prin cifre

Guvernul incapabil, prin cifre

de Dan Constantin    |    14 Mai 2010   •   00:00

Traian Băsescu are convingerea că doar soluţia lui este cea corectă. A greşit de multe ori grav în aprecierea deciziilor, încât avem voie măcar să ne îndoim de corectitudinea măsurilor asumate în faţa FMI. El a trimis în derizoriu alte propuneri, considerând că, "fără cifre", ele sunt neserioase. Are în continuare încredere în Guvernul PDL, deşi echipa Boc este gratulată cu calificative fără egal: "cea mai proastă", "cea mai incompetentă". Mugur Isărescu a adăugat că este şi mincinoasă pe deasupra.

Găsim temelia aprecierilor negative chiar în "materialul clientului", scrisoarea de intenţie trimisă de la Bucureşti, la 5 februarie 2010, dlui Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional.
Scrisoarea a fost şi atunci asumată de Traian Băsescu, şi atunci aprecierile şi măsurile angajate promiteau marea cu sarea. Şi aveau tone de cifre şi milioane de speranţe aruncate pe piaţă.

Exact acum 100 de zile, tandemul mincinoşilor Boc-Băsescu scria către FMI: "Există semnale că activitatea începe să se redreseze. Variabilele macroeconomice cresc de la lună la lună şi ne aşteptăm ca creşterea economică să devină pozitivă în primul trimestru al anului 2010. Pentru întreg anul 2010, creşterea este prognozată acum la 1,3%". Unde s-a pierdut creşterea, unde s-a scufundat redresarea? Cine a condus ţara în ultimele 100 de zile? Iliescu, Tăriceanu, Năstase, Ceauşescu, Regele Mihai? Parcă nu, deşi bine ar fi fost!

Cum arăta angajamentul către FMI la 5 februarie 2010? "Bugetul pe 2010 îşi propune să realizeze un deficit de 5,9% din PIB." Între măsuri, "Tandemul" anunţa că se vor îngheţa toate salariile, cu excepţia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB). Pe seama reformării sistemului de pensii se economisea 0,1% din PIB. Nici vorbă de îngheţarea pensionărilor anticipate, de reducerea pensiilor sau atacarea pensiilor sociale minime.

Se aruncau însă cifre concrete despre ceea ce guvernanţilor nici nu le trecea prin cap să facă: economie de 1,1% din PIB - circa 1,5 miliarde de euro - prin reorganizarea agenţiilor guvernamentale; rambursarea împrumuturilor nete acordate de stat - circa 800 milioane de euro. Sunt cifre, cifre, cifre care atestă dimensiunea de multe miliarde de euro a erorilor Guvernului Boc. Sunt cifrele pe care le doreşte tutorele Executivului pentru a schimba echipa.

De ce nu poate să accepte preşedintele Băsescu Traian realitatea? Incapacitatea administrativă şi politică a Cabinetului condus efectiv de Băsescu ar putea să fie un motiv de suspendare, de decădere din funcţie. Preşedintele spunea că un criteriu de menţinere a siguranţei naţionale este chiar buna guvernare. Or, ceea ce se află acum la vârful României atacă însăşi stabilitatea ţării.

Constituţia stabileşte că România este un stat social. Măsurile dorite de Traian Băsescu ghilotinează statul social, aruncă ţara în mizerie, iar haosul devine o stare indusă cu deliberare de un mandat iresponsabil.

×
Subiecte în articol: editorial