x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Horoscopul optimist

Horoscopul optimist

de Maria Timuc    |    04 Sep 2011   •   21:00

La inceputul activitatii mele in presa am lucrat la un saptamanal, unde am fost rugata sa scriu si "horoscopul". Erau cinci angajati in toata redactia, asa ca… Am ripostat la inceput, ba­zandu-ma pe nepriceperea mea in as­trologie, dar mi s-a spus ca nu trebuia sa ma pricep, ci sa inventez ceva dragut. M-am intrebat automat

atunci ce anume imi placea atunci cand citeam un horoscop intr-un ziar, fiindca nu le ocoleam deloc la varsta ace­ea si am inteles ca imi creau o sta­re de bine previziunile pozitive. Chiar daca aveam suspiciunea ca nu erau reale, simplul fapt ca puteam sa zam­besc si chiar sa rad ma destindea, iar uneori viata confirma varianta din horoscop. Aveam de scris doua ran­du­lete la fiecare zodie si am decis sa scriu intotdeauna doar previziuni po­zi­tive. Le mai inveleam in metafore, in cuvinte hazlii si le dadeam intotdeauna o turnura… dorita de fiecare om. Surpriza a fost aceea ca multi ci­ti­tori, dar si unii dintre colegii mei au sesizat ca "horoscopul li se potrivea uneori de minune". Colegii stiau ca nu privesc in stele, dar citeau horoscopul si cu un zambet complice imi spuneau: "Nu stiu ce faci cu horoscopul asta, dar mie chiar mi se potriveste!".

La vremea aceea nu aveam cu­nostinte "stiintifice despre sugestie", dar functiona, probabil, intuitia, pro­ba­bil inima, care stia ca poti programa creierul unui om pozitiv sau nega­tiv, fie si printr-un horoscop. De fapt, prin horoscop programarea mentala poate da roade profunde si puternice, tocmai pentru ca undeva, in noi, avem convingerea ca stelele ne determina destinul. Avem convingerea ca stelele ne influenteaza comportamentul, alegerile, ca perioadele rele si distructive din vietile noastre, ca si cele pline de seva fericirii sau a succesului au o legatura cu miscarea stelelor. Chiar daca nu ne gandim cons­ti­ent, noi am investit stelele cu puterea de a ne face bine sau rau. Avem stele bune si stele rele, avem stele ale iubirii si stele ale urii, stele ale dreptatii si stele ale… dezastrului. Pentru Egoul omenesc poate fi confortabil sa dea vina chiar si pe stele pentru alegerile sale, cum se intampla ca frumusetea si maiestria interioara a fiintei noastre sau iubirea divina ce ne mangaie uneori cu degete de aur sa fie proiectate asupra stelelor.

Cu siguranta, in convingerile ce ne anima sa punem binele si raul in seama stelelor se poate ascunde o neintelegere, respectiv o neasumare a liberului arbitru, ca si o uzurpare a autoritatii divine. Stelele devin in ochii nostri puteri ce ne rapesc libertatea de a alegere, ca si responsabi­litatea pentru alegerile noastre de viata. In acelasi timp, daca ii re­cu­noas­tem lui Dumnezeu autoritatea, atunci spunem ca el ne-a luat liberul arbitru, daruindu-le stelelor puterea de a ne determina evenimentele vietii. Sigur, noi nu ne gandim din perspectiva asta cand citim un horoscop sau cand il auzim undeva, dar simpla acceptare a puterii stelelor asupra vietii de zi cu zi ne predispune la ac­cep­ta­rea unor sugestii negative, a caror putere poate fi uneori distructiva. Unii dintre cei care se pricep bine la "astre" nu fac doar previzi­uni pozitive, ba unii dintre ei… nu ezi­ta sa spuna lucruri infricosatoare.

In acelasi timp, multi ascultatori primesc sugestia negativa si apoi spun "a zis bine x la horoscop, mi s-a im­plinit nefericirea prezisa". De fapt, nu stelele sunt cheia evenimentelor vietii, ele nu sunt dictatori din cer, ele nu dispun, ci... predispun. Stelele vi­breaza, ca tot ce exista, in ritmul lor, dar nu ne ordoneaza vietile. Su­ges­tia acceptata, insa, poate fi mai tare decat stelele, iar cea negativa impresioneaza mintea noastra mai puternic si mai adanc decat sugestia pozitiva. Toti astrologii stiu ca liberul arbitru este sfant si ca, in conditii cri­ti­ce, impuse de stele, omul poate ale­ge, poate schimba, poate evolua si poate fi responsabil de actiunile sale. Tocmai de aceea noi am putea fi res­ponsabili in privinta sugestiilor pe care le trimitem catre oameni si, pentru ca avem cunoasterea sensibilitatii fiintei umane si a receptivitatii cre­ie­rului pentru tot ce-i rau, poate ar fi mai fo­lo­sitor sa citim un horoscop hazos, unul fericit, chiar inventat, de­cat unul care ne spune ca-n urmatorii zece ani vom da faliment si vom fi parasiti sau anihilati pentru ca Luna Neagra sta in nu stiu ce pozitie pe cer. Daca avem obiceiul sa ne ghidam dupa ste­le, n-ar fi rau sa ne cream obiceiul de a alege stelele optimiste, caci mai mult decat stelele ne influenteaza propria minte, propria credinta sau con­vingere. Mai tare decat stelele este sugestia pe care o acceptam ca re­alitate si, daca ea este frumoasa, avem sansa sa intelegem ca si atunci cand pe cer trec stelele rele noi putem alege sa ne facem bine si sa ne gandim binele. Mintea si inima noastra-s mai mari decat stelele, iar atunci cand ele cred si-n Dumnezeu, chiar si stelele pot simti credinta!

×
Subiecte în articol: editorial