x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Imposibila dezbatere

Imposibila dezbatere

de Sorin Roşca Stănescu    |    07 Feb 2013   •   15:27

Am făcut un calcul sumar. Cele 14.000 de amendamente la buget depuse de reprezentantii opoziţiei, dacă ar fi dezbătute, fie şi sumar, ar genera un haos de nedescris. Să ne imaginăm că un amendament ar urma să fie prezentat, dezbătut şi numărat, în sensul evaluării numărului de voturi, în doar trei minute. Aceasta ar presupune ca, în prealabil, fiecare parlamentar să fi avut posibilitatea să studieze temeinic amendament cu amendament. Chiar şi aşa, ar fi necesare 87 de zile de muncă în plen, 8 ore din 24. Neincluzând zilele destinate activităţii în Comisii, în colegiu ori zilele libere. Haos total!
   
Acest buget al anului 2013 ar putea fi adoptat, respectând, fie şi doar formal, regulile democratice, cam prin luna iunie. În scurt timp epuizaţi, parlamentarii şi-ar lua vacanţă, astfel încât iniţierea sau votarea altor legi ori operaţiunile uzuale prin care membrii Guvernului sunt interpelaţi ar fi amânate la calendele greceşti.
   
Practic, activitatea celui mai democratic organism al statului ar fi paralizată. În tot acest timp, Guvernul ar fi silit să lucreze după vechiul buget. Ceea ce ar avea consecinţe deosebit de grave asupra economiei. Plictisită şi scârbită de monotonia procesului parlamentar, de lipsa de interes a dezbaterii celor 14.000 de amendamente, dintre care, în mod evident, cele mai multe sunt stupide, opinia publică ar sfârşi prin a-i condamna pe parlamentari. Şi pe bună dreptate. Pentru că, până la urmă, parlamentarii sunt cei aflaţi la originea acestui blocaj.
   
Este cu neputinţă ca dintre cele 14.000 de amendamente depuse de reprezentanţii opoziţiei să nu existe unele, poate câteva zeci, care să nu fie demne de luat în calcul. De dezbătut serios, cu argumente pro şi contra şi, eventual, de adoptat. Dar cine ar putea să caute acul în carul cu fân? Ce instrument, încă neinventat, ar fi în măsură să-i ajute pe reprezentanţii majorităţii să aleagă, în absenţa unui studiu prealabil – imposibil de făcut în cazul a 14.000 de amendamente –, cele câteva modificări interesante, importante şi benefice strecurate de opoziţie printre ghiulelele barajului de foc declanşat de PP-DD, PDL şi UDMR?
   
Opoziţia a creat premizele unui blocaj general. Un blocaj total din punct de vedere legislativ. Această mişcare de anvergură extrem de periculoasă este generată de dorinţa opoziţiei de a demonstra că nu este luată în seamă. Că singura intenţie reală a majoritaţii este să calce în picioare minoritatea. În aceste condiţii, oricât de mult l-ar condamna unii pe Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, vioara întâia în conducerea acestor dezbateri unicat, dacă ne punem în situaţia acestuia, fie şi numai un moment, descoperim cu surprindere ca omul nu are de ales.
   
Valeriu Zgonea, reprezentând majoritatea parlamentară, are de ales. Fie se conformează jocului de blocaj instituit de opoziţie şi atunci, luni de zile, nu vom avea de fapt niciun proces legislativ iar Guvernul şi, până la urmă, România nu vor avea un buget cât de cât actualizat. Fie răspunde pe măsură. Paradoxul este că, în acest meci cu miză nulă, ambele părţi ies în pierdere.

Sursa: CorectNews

×