x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Începe războiul maghiaro-maghiar

Începe războiul maghiaro-maghiar

de Sorin Roşca Stănescu    |    12 Mar 2012   •   21:00

Pentru prima data in istoria re­centa se declanseaza un veritabil raz­boi in interiorul comunitatii ma­ghiare. Si tot pentru prima data, UDMR nu va mai alerga singura in cursa electorala. Inca doua for­ma­tiuni participa la competitie. Ceea ce inseamna ca masa de vo­tanti se va fragmenta. Iar conse­cinta poate fi ca, ulterior, cand vor avea loc alegerile parlamentare, in absenta unei reconcilieri institu­tio­nalizate, minoritatea maghiara sa nu se mai regaseasca in Parlamentul Romaniei. Si nici in jo­curile pentru constructia viitoarei majoritati. Cel care a dat semnalul razboiului maghiaro-maghiar este pastorul Laszlo Tokes.

Laszlo Tökes a candidat cu succes pentru Parlamentul European, fiind sustinut atat de UDMR, cat si de PDL, la solicitarea expresa a presedintelui Traian Basescu. Iar in Parlamentul European el a primit plocon de la Budapesta importanta functie de vicepresedinte. La schimb, Viktor Orban, actualul sef al majoritatii din Ungaria si totodata prim-ministru, i-a solicitat lui Tökes sa construiasca in Romania o jucarie politica. Adica un nou partid. De ce? Pentru ca relatiile lui Viktor Orban cu UDMR nu au fost niciodata si nu sunt nici in prezent prea bune. Motivul este ca UDMR incearca sa ramana independent in raporturile cu Budapesta. Dar un motiv si mai presant sunt viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria. Pentru a-si maximaliza sansele, Viktor Orban are nevoie sa fie sustinut si de electoratul maghiar din Romania. Care, pana atunci, va primi dubla cetatenie. Or, pentru asemenea sustinere, este indispensabila constructia unui partid care sa se poata transforma, la momentul oportun, in agent electoral pro-Orban.

In toata aceasta combinatie, mai trebuie luate in calcul doua circumstante. Prima este jocul la doua capete al presedintelui Traian Basescu. Care, pe de-o parte, s-a bazat pe sustinerea UDMR, altfel riscand sa piarda controlul asupra Executivului de la Bucuresti, dar, pe de alta parte, a incercat in permanenta sa dimi­nueze autoritatea formatiunii in randul maghiarilor. A doua circumstanta este legata de statutul Tinutului Secuiesc, pe care unii maghiari viseaza sa-l transforme intr-un stat in stat. Intr-un stat autonom in raport cu Romania.

Laszlo Tökes a demisionat din UDMR pentru a da semnalul unui razboi care nu se va sfarsi prea curand. Evident, aducand cu aceasta ocazie si grave acuzatii impotriva liderilor UDMR. Partidul creat de el va participa se­parat la alegeri. Cel putin la cele locale. Iar UDMR se va confrunta si cu organizatia politica a secuilor. Teoretic, se anunta o batalie 2 la 1. UDMR va avea nu unul, ci doi adversari.

Din perspectiva interesului na­tio­nal, e util sa precizam ca, in ra­port cu celelalte doua orga­ni­zatii, UDMR este nu numai un partid po­litic experimentat, ci si, sau mai ales, un partid moderat. Prins insa pe picior gresit, pentru ca va trebui sa plateasca factura guvernarii ala­turi de PDL, intr-un regim Traian Basescu dezavuat de populatie.
Sursa: CorectNews

×