x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Independența la timp de pace și razboi

Independența la timp de pace și razboi

de Dan Constantin    |    09 Mar 2022   •   07:05
Independența la timp de pace și razboi

Când s-a declanșat pandemia am constatat cu stupoare că statele nu erau deloc pregătite să asigure rapid protecția sanitară.

Singura măsură eficientă, chiar și în țările puternic dezvoltate, a fost izolarea populației în primul val de Covid-19. Distanțarea socială se aplica, inclusiv prin măsuri coercitive, atât bogaților, cât și săracilor planetei. Atunci am constatat că producția măștilor și a halatelor de izolare pentru personalul medical în cantități suficiente era o mare problemă industrială, inclusiv acolo unde se realizează produse de mare tehnicitate. Apoi, multe țări europene și-au dat seama că nu mai pot produce o gamă largă de medicamente pentru că nu mai dispun de materii prime sau de compușii intermediari. Industria de automobile și producția de telefoane au intrat în pană din cauza lipsei semiconductorilor care se produc în Asia. Uniunea Europeană și Statele Unite au înțeles într-un moment de criză că sunt dependente de schimburile comerciale cu alte regiuni, iar întreruperea lanțurilor de aprovizionare produce pagube imense. S-a lansat cu mare vigoare, ca remediu, ideea independenței, opusă dependenței. În consecință, se elaborează programe de asigurare din resurse proprii a materiilor prime critice, aceasta impunând mari investiții, consumatoare de energie și poluante. Producția, pentru multe dintre ele, fusese cedată deliberat și delocalizată spre China, Rusia, Africa.

 Recuperarea independenței costă mult și este un proces de durată. Dacă aceste mutații iau turnura unui război economic, procesul de recuperare a mineritului  și a prelucrării de materii prime esențiale în domenii strategice se poate transforma repede într-un conflict. Cred că am intrat deja într-un nou război rece, motivul fiind chiar lupta pentru asigurarea acestei independențe clamate de liderii politici. Dacă trecem analiza spre asigurarea independenței energetice, vedem că granița dintre războiul rece și războiul cald este fragilă. Criza politico-militară din Ucraina arată că trecerea de la dependența față de gazul și petrolul din Rusia la independența energetică vizată de  multe țări europene este vămuită de război. Război și pace - marele roman frescă al scriitorului rus Lev Tolstoi - se joacă acum pe alt palier cu destinele a milioane de europeni care vor să-și câștige o iluzorie independență. Nimeni nu vrea să mai accepte că între dependență și independență există un echilibru care, odată stricat, își revine greu, cu sacrificii uriașe. Multe dintre marile conflicte armate sunt trecute în cartea de istorie ca războaie de independență.

×