x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Invazia OTV în politică

Invazia OTV în politică

de Petru Calapodescu    |    01 Noi 2012   •   15:42

N-au fost nici până acum politica şi viaţa parlamentară din România o apă limpede precum cristalul. Dimpotrivă, traseismul, obedienţa, vânzarea de voturi, corupţia, traficul de influenţă, folosirea dregătoriei în scopuri strict personale au fost şi sunt amprente lăsate de fiecare partid în mediul public, în societate. Dar nu s-a atins totuşi niciodată un prag atât de jos, o atmosferă pestilenţială, cum se anunţă acum, odată cu intrarea în scenă a marelui om politic Dan Diaconescu şi a liotei din jurul său, intitulată mai mult parşiv decât pompos Partidul Poporului. Cei deprinşi cu istoria şi tentaţi de comparaţii îşi pot lesne aminti de Italia anilor '20 sau de Germania de la sfârşitul anilor '20 şi începutul anilor '30.  Un climat minat de sărăcie, de şomaj şi de mizerie, cărora guvernanţii nu le găseau soluţii a fost terenul pe care au răsărit, au crescut repede şi s-au impus personaje de neagră amintire, speculând exasperarea populară.

Ce şi cui promite dan Diaconescu, acest "salvator al poporului"? Ieşirea rapidă din criză, pe seama, fireşte, a jugulării ciocoismului. Cadorisirea fiecărui român, care acum împuşcă francul şi n-are bani de pâine, cu câte 20.000 de euro. Robinete de lapte şi miere în fiece casă, oricât de amărâtă va fi fost ea sub "jefuitorii poporului". Instalarea la putere, întru fericirea naţiei, a noii clase politice, care să aibă nucleul dur şi incoruptibil selectat dintre vedetele postului OTV. Un populism greţos, dincolo de orice urmă de bun simţ, asta e campania electorală pe care deja o poartă DD & Co. Bazată în întregime pe sloganuri găunoase. Aşa cum şi-a câştigat audienţa pentru OTV cu mizeriile difuzate în afara oricărei decenţe, cu programe gândite pentru un public frustrat ori neinformat, aşa cum şi-a bătut joc de un guvern şi o ţară întreagă cu mascarada preluării şi salvării Oltchim, uzând de trucuri ieftine şi de hârtii false - dar beneficiind de un spaţiu publicitar oferit gratiut de televiziuni! - Dan Diaconescu şi-a declanşat cvasioficial campania pentru alegerile de la 9 decembrie.
O va derula prin verbiajul primitiv cu care descrie cum îl va zdrobi în Gorj pe Ponta. Prin aceeaşi şi aceeaşi placă deja tocită a spânzurării ciocoilor. Prin prezentarea candidaţilor săi drept cei care vor purifica Parlamentul şi care vor forma un guvern competent şi responsabil, dedicat poporului, că aşa se şi numeşte partidul său, care va câştiga scrutinul. Candidaţi între care strălucesc ca stelele Monica Iacob Ridzi, Gelu Vişan, vrăbiuţa gureşă  Lliiana Mincă, aceea care, fomistă după un fotoliu din piele de Cordoba, după ce a trecut pe la Conservatori şi UNPR, a aterizat pe listele PPDD. Ba Diaconescu o ofertase şi pe altă plimbăreaţă, Lavinia Şandru. Liste pline de ciudaţi şi compromişi, de refuzaţi până şi de fostele lor partide, de păcălici având un banner comun: "Da' noi de ce să nu aburim electoratul?". Mai ales că la trecerea pe liste nu li s+a cerut un CV curat, ci doar o sumă de 50.000 sau de 75.000 de euro. Condiţie pe care ar putea-o lesne îndeplini fraţii Cămătaru, vrăjitoarea Vanesa sau Salam.

Cât îl priveşte pe şeful partidului, care, ca de obicei, mizează pe un electorat zăbăuc sau naiv, aşteptăm curioşi decizia justiţiei în dosarele sale penale: e sau nu e escroc?  Oricum, cred că alegătorii au posibilitatea să-şi imagineze cum ar arăta forul legislativ suprem al ţării, ce legi ar propune şi adopta, sau cum s-ar desfăşura şedinţele de guvern şi ce hotărâri ar lua acesta, în varianta de putere propusă de DD. E suficient să urmărească o seară OTV.

×