x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ion Cristoiu: Traian Băsescu pe post de Stolojan

Ion Cristoiu: Traian Băsescu pe post de Stolojan

de Ion Cristoiu    |    08 Oct 2008   •   00:00

Traian Băsescu face angajamente personale în numele viitorului Guvern PDL. Desigur, astfel de angajamente sună firesc în gura candidatului PDL pentru postul de premier, eternul Theodor Stolojan. De ce le face Traian Băsescu şi nu Theodor Stolojan? Pentru că Traian Băsescu vorbeşte în numele lui Theodor Stolojan



Cu excepţia celor plătiţi (de la Buget) să-l alinte cotidian, comentatorii au sesi­zat caracterul deşănţat electoral al excursiei făcute de Traian Băsescu (tot pe banii statului) în Spania. A fost, indiscutabil, o manifestare de campanie electorală.

Nu a lui Traian Băsescu, în perspectiva unui nou mandat la Cotroceni (preziden­ţialele au loc abia peste un an în iarna lui 2009), ci a Partidului Democrat Liberal.

Pentru a dovedi că şeful statului, repetând figura de la locale, s-a transformat într-un chibiţ electoral al partidului său din debara, comentatorii au adus drept argumente fapte indubitabile: organizarea haloimăsului de către controversatul afacerist William Brânză, candidat PDL pentru un colegiu din Spania, prezenţa masivă a însemnelor partidului, darea în stambă a starletei de Cotroceni împreună cu europarlamentarii PDL, denunţarea guvernului PNL, mârlănia de a-l face pe Petre Roman "impostor".

Întreaga frichineală electorală s-a pe­tre­cut într-o vreme când România se confrunta cu dezastruoase cereri de creştere a salariilor şi, mai ales, cu ameninţările crizei financiare mondiale.

Ahtiat de popularitatea plătită, pe sub mână, de alţii, şeful statului s-a manifestat la Dobreta Turnu Severin şi în Spania ca un actoraş de mâna a doua, preferând scena în locul unei consultări la Cotro­ceni dacă nu cu liderii de partide, atunci măcar cu analiştii politici, fie şi pentru a da un semnal că şeful statului se mai gân­deşte şi la ţară, nu numai la el şi familia lui.

Argumentul decisiv în sprijinul tezei că excursia din Spania a fost pur şi simplu o implicare a preşedintelui în campania electorală a PLD e însă altul decât cele invocate de comentatori.

Atât în Spania, cât şi pe aeroport, la întoarcerea în ţară, Traian Băsescu a criticat politica Guvernului faţă de românii din străinătate.

N-ar fi o premieră în destinul preşedintelui.

Din 2007, de când, urmare a unei manevre care nu i-a ieşit, PD a plecat de la Palatul Victoria, Traian Băsescu n-a ostenit o clipă să critice Guvernul.

Lucru nu prea greu, de altfel.

Asumându-şi doar privilegiile funcţiei de preşedinte, dar nu şi responsa­bili­tăţile, Traian Băsescu îşi poate permite să bombăne Guvernul în maniera unei babe legate la gură, să nu-i cadă proteza.

În cazul de faţă, criticile la adresa Guvernului au fost însoţite de angajamentul că guvernul viitor, cel constituit după alegeri, va face şi va drege pentru românii din străinătate.

Mult mai grav, domnul preşedinte a anun­ţat, viforos, că viitorul guvern va face curăţenie în rândul consulilor, de­sem­naţi, de-a valma, ca fiind incompetenţi. Că în timp ce Traian Băsescu lansa astfel de acuzaţii exagerate la un comentator, iresponsabile la un om de stat, lângă domnia sa se afla ministrul de Externe. Deşi era vorba de un domeniu de care răspunde, ministrul nici măcar n-a tresărit.

Modelul perfect de demnitar cu care moare să lucreze Traian Băsescu:

Demnitarul de mămăligă.

Din câte se ştie, la 30 noiembrie 2008 se vor întâmpla doar alegeri parlamentare. Guvernul ieşit din aceste alegeri va avea aceleaşi raporturi constituţionale cu preşedintele ca şi Guvernul Tăriceanu. Criticile aduse actualului Guvern dau seamă de o realitate constituţională:  Preşedintele nu e şi şeful Guvernului. În consecinţă, ne putem întreba:  Cum de se angajează Traian Băsescu în numele viitorului Guvern? Răspunsul e simplu: Traian Băsescu face angajamente perso­nale în numele viitorului Guvern PDL.

Desigur, astfel de angajamente sună firesc în gura candidatului PDL pentru postul de premier, eternul Theodor Stolojan. De ce le face Traian Băsescu şi nu Theodor Stolojan?

Pentru că Traian Băsescu vorbeşte în numele lui Theodor Stolojan. Ceea ce din punct de vedere constituţional ar trebui să facă Theodor Stolojan, o face Traian Băsescu. La taifasul de la TVR din 9 septembrie 2008, Traian Băsescu s-a angajat solemn că nu se va implica în campania electorală pentru parlamentare decât dacă va fi atacat. Nu l-a atacat nimeni până acum. Şi cu toate acestea, în aceste zile s-a implicat în campania electorală a PDL pe post de Theodor Stolojan. Ca şi în octombrie 2004, Traian Băsescu i-a luat locul lui Theodor Stolojan în campanie.

Deşi, din câte ştim, Theodor Stolojan nu s-a îmbolnăvit încă.

×