In plina criza provocata de evenimentele de la Timisoara din 18 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu decide sa plece in Iran. Istoricii prabusirii sale sunt de acord ca a fost unul dintre gesturile sinucigase ale fostului Conducator. Pana si membrii CPEx se intreaba, in memoriile lor, asupra motivelor care l-au facut pe Nicolae Ceausescu sa lipseasca din tara exact cand era nevoie de el.
Absenta lui Ceausescu din tara a dat posibilitatea ca itele complotului sa se desfasoare in voie. Oricata putere avea in partid si in stat, Elena Ceausescu nu beneficia de autoritatea lui Nicolae Ceausescu asupra nomenclaturii politice, militare si administrative. In plus, evolutia rapida a evenimentelor cerea prezenta nemijlocita a Conducatorului la Bucuresti. Nici Elena Ceausescu si nici Manea Manescu n-aveau instinctul de luptator al Conducatorului. O simpla retrospectiva ne arata ca in 18 si 19 decembrie 1989 era mai mult decat nevoie de Ceausescu in tara. 18 decembrie 1989 e ziua macelului de la Catedrala din Timisoara. De asemenea, atat in 18, cat si in noaptea de 18 spre 19 decembrie, se intensifica actiunile provocatoare la adresa Armatei. Pe 19 decembrie, la ora 7 dimineata intra in joc muncitorii. Revolta mai mult sau mai putin spontana se transforma in manifestatie sociala. Nu-si dadea seama Nicolae Ceausescu de eroarea fatala pe care o reprezenta absenta din tara intr-un moment cand era nevoie mai mult ca niciodata sa fie la carma? Fostii membri ai CPEx vad si ei in decizia de a fi departe de tara o enigma. Cei care si-au publicat memoriile incearca s-o dezlege. CONVINGERE. Silviu Curticeanu in "Marturia unei istorii traite" crede ca fostul Conducator era convins de incheierea episodului de la Timisoara: "Neinformat sau, cine stie, dezinformat, ori apreciind gresit lucrurile, Ceausescu a crezut cu usurinta ca la Timisoara a fost un simplu foc de paie, provocat din exterior, care s-a stins la prima adiere de vant. In orice caz, sunt certe doua imprejurari: prima, ca nimeni nu i-a spus de existenta unor victime la Timisoara (o recunosc cei in cauza) si a doua ca a considerat «episodul» incheiat, deoarece in prezenta mea, pe aeroport, i-a cerut generalului Milea sa filmeze, prin studioul armatei, distrugerile provocate la Timisoara, urmind ca filmul, insotit de un comentariu adecvat, sa fie prezentat la Televiziunea Nationala, la reintoarcerea in tara. Filmul a fost facut, dar soarta lui imi scapa". Prudent inaintea unei singure explicatii, fostul sef al Cancelariei cauta si gaseste alte doua explicatii:a) orgoliul nemasurat al lui Ceausescu:
"Dincolo de toate acestea, este mai presus de orice indoiala ca hotarirea de a pleca a fost influentata decisiv de orgoliul sau nemasurat, de dorinta de a demonstra lumii intregi cu orice pret caracterul «minor» al evenimentelor si faptul ca este si a ramas stapin pe destinele tarii".
"Trebuie avute, de asemenea, in vedere interesul economic, real al vizitei si incercarea disperata, chiar daca nefericita, de a iesi dintr-o izolare internationala aproape totala".
Citește pe Antena3.ro
NIMIC NOU SUB SOARE
|
Carte postala tiparita si difuzata in tiraj de masa in anii de democratie populara. Scopul propagandistic: cresterea productiei agricole prin cultivarea modelului de urmat. Taranul din poza e mandru nu numai de recolta la hectar, ci si de palaria sa exemplara. |
LUMEA PRIN CARE TREC
| ||
Ce l-a pierdut pe Cuza |
BARFE
| ||
Kiseleff, despre barbosi |
SECOLUL XX
|
MAI 1945. Avand in jur partizanii cu care i-a infrant pe nemti, maresalul Tito tine un discurs la Belgrad, cu ocazia Victoriei. Pana la inceputul lui 1948, Iugoslavia lui Tito va fi considerata de comunistii din lumea intreaga, inclusiv de cei romani, drept a doua tara de iubit dupa URSS. O data cu excomunicarea de catre Moscova, Iugoslavia devine tara condusa de "banda lui Tito". |