x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jucatorul se întoarce. În marea minciună!

Jucatorul se întoarce. În marea minciună!

de Rosca Stanescu Sorin    |    04 Sep 2012   •   11:17

La prima sa suspendare, Traian Basescu a acuzat Parlamentul Romaniei ca a dat o lovitura de stat. La a doua sa suspendare, a acuzat si Guvernul, si alte institutii ale statului, si clasa politica, si populatia care i-a spus "Pleaca!'. Tot pentru o pretinsa lovitura de stat. Dar, de aceasta data, el si-a reclamat adversarii atat de vehement la cancelariile occidentale, incat a adus si grave prejudicii de imagine Romaniei. Ma intreb cu groaza ce se va intampla atunci cand va avea loc si a treia sa suspendare. Traian Basescu a iesit intr-un tarziu din garaj. Si a lansat pe piata o uriasa minciuna.

A profitat de prezenta diplomatilor romani la Bucuresti. A rostit un discurs, vezi Doamne, pentru acestia. Vezi Doamne, de politica externa. Vezi Doamne, de sustinere a parteneriatelor noastre euro-atlantice. Ei bine, in acest discurs – recunosc, asteptat de presa, nu stiu daca si de opinia publica – Traian Basescu a afirmat ca asa-zisei lovituri de stat din Romania i s-a pus capat de catre institutiile interne ale statului, Curtea Constitutionala, procuratura si servicii secrete, care nu au cedat. Care s-au dovedit robuste. Adevarati garanti ai democratiei si statalitatii. Si ca Romania ar fi fost salvata de la puci de aceste institutii, si nicidecum de partenerii euro-atlantici ai Romaniei. Este un fals grosolan. Pana si gainile stiu, in aceasta tara, ca Traian Basescu a revenit la Cotroceni pe usa din dos, nici macar la masa verde, ci pe sub masa verde, sub presiunea partenerilor euro-atlantici ai Romaniei, care au impus USL-ului o conditie fara precedent. Acel prag de 50 la suta plus unu dintr-o populatie iluzorie. Si ca, daca USL nu ar fi acceptat, Basescu ramanea pentru totdeauna in garaj. Asadar, UE si Departamentul de Stat l-au readus la Cotroceni. Institutiile statului la care el se refera au fost doar complici ai operatiunii de reinstalare nelegitima si vremelnica la pupitru a unui presedinte de doua ori suspendat.

USL a dovedit ca, oricat de dureros si de incorect si chiar de abuziv a fost tratamentul la care a fost supus, intelege sa faca orice fel de sacrificii pentru ca Romania sa ramana acolo unde ii este locul. In Uniunea Europeana si in parteneriat cu Statele Unite. Dar democratiile europene si democratia de la Washington si-au asumat, readucand la putere un presedinte ilegitim, un mare risc. Acela de a alimenta printre romani un puternic curent de euroscepticism. Si o neincredere in verticalitatea Washingtonului in raport cu Romania. Si au creat cel putin senzatia, daca nu cumva certitudinea, ca suntem tratati ca o colonie. Ca un pasalac. Asta ne va costa pe toti. Si pe ei, si pe noi.

Iar daca, treptat, se va dovedi in mod implacabil ca la mijloc au fost interese meschine, de ordin economic, si nu numai interese de natura geostrategica, in a-l mentine pe Basescu la presedintie pana cand va fi dresat un nou succesor, sau daca se va dovedi, in plus, ca sustinerea sa s-a bazat si pe acte de coruptie, si pe acte de politie politica, atunci din decredibilizarea raporturilor noastre cu UE si Statele Unite toata lumea va pierde si doar adversarii politici comuni vor aplauda.

Ceea ce este, insa, cu adevarat scandalos in primul act oficial al revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni este solicitarea politica pe care acesta le-a facut-o diplomatilor. Si anume sa denunte Guvernul pentru care lucreaza si Parlamentul, din care a rezultat in mod legitim acest guvern, ca ar fi pus la cale o lovitura de stat. Care a esuat prin interventia institutiilor de forta.

Sursa: CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/jucatorul-se-intoarce-marea-minciuna

×