x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jucatorul si jucariile

Jucatorul si jucariile

de Radu Tudor    |    30 Noi 2006   •   00:00
Jucatorul si jucariile

Scandalul privind existenta unui caz de spionaj economic la Ministerul Economiei si Industriilor are un pronuntat parfum balcanic. Din actul de urmarire penala am observat ca agenti SRI au inregistrat si filmat mai multe intalniri dintre oficiali romani si reprezentantii unor companii straine. Asta inseamna ca au fost infiltrati in MEC, au pus microfoane, au facut filaj si interceptari audio-video nonstop. Apoi SRI a intocmit un megaraport, ce a fost transmis procurorilor. Pana aici, totul pare a fi ok. Doua institutii de stat isi fac treaba, au depistat un caz de scurgere de informatii confidentiale si ancheteaza dosarul pentru a fi transmis in instanta. Las la o parte puternicele indicii de rafuiala politica ce se vad din avion. Incerc sa analizez faptele la rece. Citind legislatia in materie, iata ce am gasit in Legea 14 din 1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii. La Articolul 3 se specifica: "Serviciul Roman de Informatii asigura apararea secretului de stat si prevenirea scurgerii de date sau informatii care, potrivit legii, nu pot fi divulgate". Apare in aceasta lege fundamentala pentru activitatea SRI cuvantul magic "prevenire". Este practic menirea principala a oricarui serviciu secret din lume. Sa culeaga informatii, sa fie la curent cu tot ce misca. Pentru a stopa organizarea unor atentate la siguranta nationala, indiferent de zona lor de manifestare.

In cazul nostru, raul, in opinia autoritatilor, a fost facut. Vorbesc despre finalizarea privatizarii unei companii mentionate in dosarele procurorilor. Cel mai important dosar care imi vine acum in minte este privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, unde italienii de la Enel au preluat deja pachetul majoritar. Pai, acum la ce bun tot acest taraboi mediatic, daca nu a putut fi prevenit un presupus joc murdar in privatizarea unei mari companii? Or, SRI a avut informatia principala post factum, ceea ce in limbaj tehnic se numeste ratarea momentului operativ. Adica a flagrantului, mai pe romaneste. Iar toate informatiile, oricat ar fi de valoroase, fara dovezi nu fac doi bani in instanta. Mai grav ar fi sa constatam ca SRI a sesizat la timp Parchetul. Si acolo s-a negociat totul politic in cea mai pura traditie balcanica. Pentru ca lupta dintre PD si PC s-a intetit foarte tare in ultimele luni, cineva care conduce din umbra institutiile de forta (nu spui cine, persoana importanta) a dat drumul la dosare. A organizat si un CSAT, sa dea o senzatie de maxima autenticitate cand sunt acuzati adversari politici. Ingredientul acuzarii si a unui ministru de la UDMR a fost adaugat la cererea publicului. Cel care crede, manevrat de politicieni, ca ungurii sunt tradatori de meserie.

Dosarul de spionaj si tradare creat pe filiera SRI - Parchetul General are hibe majore. Cele mai multe sunt legate de proceduri si momentul lansarii acuzatiilor in public. Ele trezesc suspiciune de comanda politica. Cine crede ca e o pura intamplare ca in aceeasi zi cu sedinta CSAT a fost transmis comunicatul privind reteaua de spionaj de la MEC e un naiv incurabil. Sunt trei capete de acuzare ce pot fi lansate in mod public la adresa acestui dosar. Unu. Telefonul unui membru CSAT a fost ascultat, fara sa fie avertizat. Presedintele a aprobat de unul singur decizia? Doi. SRI a preferat sa realizeze un dosar pentru care sa fie laudati de presedintele Romaniei, ignorand misiunea principala, cea de prevenire. Trei. Daca s-au divulgat intr-adevar informatii secrete si s-a realizat un act de tradare, iar SRI era pe fir si privatizarea respectiva a avut loc, atunci e un fapt extrem de grav. In loc sa fie avertizat liderul institutiei ca acolo se petrec ilegalitati, s-a preferat tacerea complice.

Lucratura politica are la origine o persoana jucausa pana peste limitele Constitutiei, prieten cu serviciile secrete. Concluzia sa, la care trebuie sa se ajunga, de preferat prin ianuarie 2007, e urmatoarea: liberalii sunt niste incapabili, conservatorii si maghiarii niste tradatori, spioni in slujba agenturilor. Apoi ne va transmite salvator: Va dau eu, din spuma marii, un alt echipaj!

×
Subiecte în articol: editorial