Ea se numea Cleopatra, iar el Gajus Iulius Caesar Octavian Augustus. Adica ea citise un roman s-ar fi voit sa fie de 26 de ani si nu era decat de 14; el, istoria romanilor si voia sa fie de 40 de ani.
|
|
Ea se numea Cleopatra, iar el Gajus Iulius Caesar Octavian Augustus. Adica ea citise un roman s-ar fi voit sa fie de 26 de ani si nu era decat de 14; el, istoria romanilor si voia sa fie de 40 de ani. Era numai de 18 si umbla la scoala. Cu toate acestea astazi, in ziua sfantului Ermil, el uitase pe Octavian Augustus si astepta felicitari de ziua lui. (â¦)
Octavian August imperatorul o petrecea seara pana acasa, daca-l iertau ocupatiunile statului roman (â¦). Toata seara nu vorbi un cuvant cu domnisoara. Ea isi incretise sprancenele intre ochi, pe care-i ridica sub frunte; cu bratele incrucisate, picior peste picior, sedea-ndaratnica intr-un colt, cu buzele strans lipite. Dar pe furis, ea strecura cate o raza drept in ochii lui. Era manioasa. De doi ani se mania foarte usor si se desmania tot atat de usor. (â¦) Era o noapte frumoasa, luna, un ger aspru fara pic de vant. (â¦) Ghetusul trosnea sub pasi si el trecea cu dansa de brat⦠ea in scurteica cu guler de blana, rosie la fata, capisonul alb de lana inconjura fata, fruntea. (â¦) Celelalte, calea-valea, dar o gurita? Cat lumea. Asa erau si ei. De vorbit despre⦠istorie, geografie si alte lucruri folositoare da, se-ntelege, cat vrei! Dar o gurita, tu, pe nume? Niciodata! Asa ar fi si ramas - dar luna, luna! (â¦).
Randurile de mai sus apareau (dar nu ca aici, fragmentate) in 1875 in Curierul de Iasi, fara semnatura. Insa schita "La aniversara" ii apartinea lui Eminescu, poetul care peste trei ani avea sa-i spuna lui Vlahuta: "Sunt singur la negustoria asta de principii. Simt ca nu mai pot, am secat moraliceste. Nu ma mai regasesc si nu ma mai recunosc."