x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La Institutul Cultural Român sunt numiți în posturi cheie străini de țară și popor

La Institutul Cultural Român sunt numiți în posturi cheie străini de țară și popor

de Ciprian Demeter    |    28 Mar 2023   •   16:15
La Institutul Cultural Român sunt numiți în posturi cheie străini de țară și popor

Pe 29 martie, Monica Babuc, va fi audiată în Comisiile de cultură şi de politică externă din Senatul României pentru funcţia de directoare a Institutului Cultural Român din Chişinău.

Monica Babuc a fost propusă de PSD pentru a ocupa această funcție, scopul acestei numiri fiind unul politic, câștigul de voturi în Moldova, dar este evident că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

PSD și PD din Republica Moldova s-au înfrățit în perioada în care președinte al PSD era Liviu Dragnea, iar al PD era Vladimir Plahotniuc. În acest context, numirea Monicăi Babuc este voința oligarhului Vladimir Plahotniuc, care văzând că fosta șefă a partidului controlat de el este într-un con de umbră, partidul pierzând capitalul politic în Moldova și anticipând că în viitorii 10 ani ei nu ar mai intra în Parlament, s-a gândit să o numească la conducerea ICR Chișinău.

În 2018, a existat în Republica Moldova ”dualitatea puterii de stat”, în sensul în care Vladimir Plahotniuc controla toate instituțiile statului și nu voia să cedeze puterea Maiei Sandu care câștigase alegerile. Ambasadorul SUA la Chișinău a avut o întrevedere de aproximativ 15 minute cu Plahotniuc care a părăsit ulterior Moldova cu destinația SUA și apoi Turcia. Nu întâmplător, acesta a fost protejat de Recep Tayyip Erdoğan, deoarece Vladimir Plahotniuc îl ajutase, cu ajutorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), să extrădeze șase profesori de la Liceul Moldo-turc „Orizont”, motivând că erau: ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”. În acea perioadă, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării era Monica Babuc, în al cărei mandat a început politizarea culturii în Moldova.

Urmare a acestor acțiuni, Partidul Acțiune și solidaritate al Maiei Sandu a remis un comunicat de presă: Suntem stupefiați de reținerea în stil stalinist a mai multor angajați ai liceului ”Orizont”. După reținerea conducerii liceului moldo-turc ”Orizont”, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de fostul ministru al Educației, Maia Sandu, rivala lui Igor Dodon în turul 2 în scrutinul prezidențial, a condamnat vehement arestările din această dimineață. ”Dodon și Plahotniuc au pus la cale reținerea abuzivă și brutală a 6 cetățeni turci, angajați ai liceul Moldo-Turc Orizont, printre care și un copil. Acest lucru are loc în condițiile în care președintele autoritar al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, continuă persecuția adversarilor săi politici în toată lumea”.

Monica Babuc și-a început activitatea politică în 2002 odată cu demonstrațiile împotriva lui Vladimir Voronin, ca membru activ al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), condus de Iurie Roșca, un KGB-ist care a recunoscut că făcea jocurile Moscovei în Republica Moldova împreună cu ideologul Kremlinului, politologul Alexandr Dughin.

Tot în 2002, mai precis în data de 22 martie, controversatul Vlad Cubreacov care era vicepreședinte al PPCD și-a înscenat răpirea, la comanda lui Iurie Roșca, pe atunci șef al Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), cu scopul de a aduce capital politic formațiunii, dar și pentru a-și lansa o candidatură proprie, pe valul de empatie scontat, în campania pentru Primăria Chișinăului. Clar este că scopul imediat ale mascaradei ”Operațiunea răpirea” a reprezentat și o nouă etapă a principalei misiuni încredințate lui Iurie Roșca de la Moscova: compromiterea și terfelirea mișcării unioniste de dincolo de Prut.

Pe 25 mai, după mai bine de două luni, Vlad Cubreacov a reapărut într-un mod la fel de misterios ca și dispariția sa, după ce prin intervenția Consiliului Europei criza politică moldovenească fusese dezamorsată. Ancheta procurorilor a fost finalizată abia în 2013, când dosarul a fost clasat, iar oamenii legii au concluzionat că a fost o răpire înscenată.

Ulterior, acesta a devenit deputat al Partidului Popular Creștin-Democrat (PPCD) din Republica Moldova și, mai nou, este angajat, atenție, al Senatului României pe postul de consilier.

Datele fiind cele prezentate, intervine întrebarea legitimă: dacă Iurie Roșca era agent KGB și actual agent FSB, atunci mâna lui dreaptă, Vlad Cubreacov, cu ajutorul căruia a fost pus în aplicare planul ”Operațiunea răpirii”, dar și alte acțiuni, nu cumva are legătură cu serviciile secrete rusești?

Iurie Roșca a deținut o serie de funcții în Parlamentul Republicii Moldova, respectiv: deputat din partea PPCD (1994-2009); membru al Biroului Permanent al Parlamentului Republicii Moldova (1994-1998), iar ulterior cea de vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău (2005-2009), este un adept al ideologiei euriasianiste promovate de ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin. Adepții acestei teorii promovează nu numai schisma identitară români-moldoveni, dar sunt, în fapt, și filoruși și anti-occidentali.

Iurie Roșca a promovat una dintre cărțile lui Alexandr Dughin în România, „Destin Eurasianist” și l-a însoțit în 2017 la lansarea cărții sale la București.

La rândul său, în martie 2020, Iurie Roșca și-a lansat la București cartea „Interesul Național ca Modus Vivendi, Cronicile unui disident eurosceptic”.

În urma unei astfel de prolifice activități literare, îmi amintesc ce spunea regretatul poet și patriot român, Grigore Vieru, despre Iurie Roșca: că și-a „mobilizat ta­lentul” doar „pentru preamărirea lui V. Lenin”.

La vremea aceea, Monica Babuc, o ”tinerică frumușică”, așa cum o descriau apropiații, era personajul care împărțea sandviciuri la demonstrații. Ulterior, aceasta a devenit asistenta lui Iurie Roșca odată cu alegerea lui ca membru al Parlamentului Republicii Moldova. Pregătirea la Moscova, masterand (aspirant) în cadrul Universității de Stat ”Mihail Lomonosov”, poate fi observată din tipul de discurs, vorbește frumos, dar fără conținut, totul la general.

Ulterior, după ce Iurie Roșca nu a mai obținut un loc în Parlament, Monica Babuc a trecut la Partidul Democrat a lui Vladimir Plahotniuc, mai exact, la cabinetul parlamentarului Marian Lupu, cel care nega existența limbii române în Republica Moldova și care a spus că protestele de 7 aprilie 2018, care au răsturnat regimul comunist al lui Vladimir Voronin de la Chișinău, ar fi fost o lovitură de stat.

 

Gestul inexplicabil și puțin spus scandalos al președintelui Klaus Iohannis de a-l decora cu Ordinul ”Steaua României” pe Marian Lupu, un agent de influență rus, care timp de peste 30 de ani s-a remarcat prin poziții anti-românești și pro-ruse, a generat o revoltă legitimă printre românii din stânga Prutului. Cum de a fost posibil ca președintele Klaus Iohannis să decoreze cu cea mai veche distincție a statului român un propagandist antiromân?

Indignați de faptul că Marian Lupu a fost decorat de Klaus Iohannis cu ordinul cel mai înalt al României, deputaţii care au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova faţă de Rusia imperialăla 27 august au redactat un memoriu:

„Noi, un grup de Deputați ai Poporului din Parlamentul Independenței (1990-1994), votanți și semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991, Declarația legitimată prin votul unanim al delegaților plenipotențiari la Marea Adunare Națională, observăm de mai mulți ani o tendință părtinitoare, inexplicabilă în acordarea Înaltei distincții „Steaua României” unor cetățeni ai Republicii Moldova care, fie au colaborat cu regimul sovietic de ocupație, fie au adus prejudicii cauzei naționale, promovând românofobia la pachet cu moldovenismul primitiv, de sorginte stalinistă.

Astfel, în anul 2000 cu această distincție a fost decorat ex-președintele Republicii Moldova dl Petru Lucinschi, care în perioada Puciului de la Moscova din august 1991 deținea funcția de membru al Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS, iar în calitatea sa de Deputat al Poporului în Parlamentul Republicii Moldova nu a semnat și nici nu a votat Declarația de Independență. Lista colaboraționiștilor, turnătorilor, agenților poliției politice (KGB) și cântăreților Puterii Sovietice, care a salvat Basarabia de sub jugul „ocupanților români”, cuprinde destule nume obscure sau total anonime decorate de statul român, fapt ce a trezit și trezește nedumerirea și revolta cetățenilor din Republica Moldova. Cu mare regret, constatăm că zeci și sute de luptători, care au constituit nucleul Mișcării de Eliberare Națională și Renaștere Românească în perioada 1986-1992, și au riscat cu viața proprie și familia,  nu s-au învrednicit nici de o atenție sau distincție din partea statului român, fiindcă au considerat umilitor să bată la ușa Ambasadei României sau să alerge la București să-și afișeze contribuția la procesele de deșteptare națională și integrare a R. Moldova în spațiul românesc.

Și mai jignitor este faptul decorării recente a dlui Marian Lupu care:

a) În raport cu adoptarea Declarației de Independență a calificat această acțiune firească a întregului popor ca act regretabil, care a dus la destrămarea fostei URSS;

b) În calitatea sa de Președinte al Parlamentului avea obligația sacră, constituțională de a asigura intangibilitatea

documentelor fundamentale, constitutive ale statului Republica Moldova. Astfel, Marian Lupu a neglijat obligațiile ce îi reveneau și nu a organizat măsurile pentru securizarea arhivei parlamentare și a favorizat ca în ziua de 7 aprilie 2009, să fie distrusă Declarația de Independență prin ardere sau răpire (a fost intentat și dosar penal pe faptă). Tot în această perioadă unii tineri au trecut prin coridorul morții, acțiuni întreprinse de organele de forță cu acordul tacit al lui Marian Lupu.

Pornind de la cele invocate facem Apel la responsabilitate și solicităm, Excelența Voastră dlui Klaus Iohanis, Președinte al României, abrogarea Decretului prin care dlui Marian Lupu i-a fost acordat Înalta decorație „Steaua României”.

Cu recunoștință față de poporul român, care susține românimea din stânga Prutului.

Vladimir Plahotniuc, în traducere din limba rusă ”băiat rău”, s-a îmbogățit odată cu numirea sa, de către România, ca director al Petrom Moldova, pentru ca mai târziu să cumpere, efectiv, Partidul Democrat (PD), punându-l președinte pe Marian Lupu. În timpul mandatului de președinte al Moldovei al lui Vladimir Voronin, afacerile lui Vladimir Plahotniuc au explodat deoarece era partener cu Oleg Voronin, fiul președintelui Republicii Moldova.

În calitate de vicepreședinte al Partidului Democrat, Monica Babuc a reușit să ocupe funcții importante în stat, vicepreședinte al Parlamentului din Republica Moldova, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, ministru al culturii, aceste posturi fiind obținute și datorită voinței președintelui partidului în funcție, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Ca organizator, numele Monicăi Babuc este legat și de demonstrațiile care au avut loc în urma câștigării alegerilor de către Maia Sandu. Monica Babuc a fost cea care a întreținut aceste demonstrații prin aducerea autocarelor cu participanți din satele moldovenești, pe surse aflând că ar fi plătit demonstranților chiar și 300 de lei, iar pentru a disimula demonstrația împotriva Maiei Sandu organizatorii au adus chiar și formații să cânte. Monica Babuc a fost cea care striga în piață că alegerile au fost trunchiate și că Moldova nu poate fi dată pe mâna acestor oameni fără valoare.

În mai 2015 Monica Babuc s-a înscris în cursa pentru alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului. În cadrul dezbaterilor electorale televizate ea a recunoscut că vorbește limba română și că se consideră în egală măsură româncă și moldoveancă. În contextul în care Dughin a declarat că Iurie Roșca este „prietenul Rusiei”, dar și un „promotor activ al identității moldovenești” și că românii și moldovenii nu au nimic în comun ca istorie și vorbesc o limbă diferită, nu este întâmplătoare distincția făcută de Monica Babuc, discipol al lui Iurie Roșca, care crede și astăzi că limba moldovenească este o limbă cu totul diferită de limba română. După cum putem observa adepții acestei teorii, Iurie Roșca și Monica Babuc promovează nu numai schisma identitară români-moldoveni, dar sunt, în fapt, și filoruși și anti-occidentali.

Așa cum spunea I.C.Brătianu: ”În chestiunile mari, în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare și naționalitate, nu pot fi prețuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt și sigur al principiilor”, nici în acest caz, PSD nu trebuie lăsat să numească o persoană într-o funcție așa de înaltă a statului român doar pentru a-și plăti datoriile trecute sau viitoare.

×