|
Dezastrului financiar si administrativ al Uniunii Scriitorilor - niciodata infruntat cu metode adecvate - i-a pus capac ceea ce ar trebui sa fie un dezastru moral. Numai ca suntem Levant, adica o umanitate sarmanta al carei modus operandi este lasa-ma sa te las. Pretindem ca dispretuim un asemenea tip de existenta, dar altul nu cunoastem.
Cu un presedinte nevoit sa demisioneze sub presiunea informatiei publice ca ar fi fost informator al Securitatii si cu un interimar de o ambiguitate morala epopeica, Uniunea Scriitorilor este azi tinta unui foc din toate pozitiile. Exista insa si o nedreptate ce trebuie combatuta. Nu ma poate banui nimeni ca as avea tocmai eu interesul sa apar pripit aceasta institutie, caci, draguta de ea, m-a exclus din sanul ei sanatos, la mijlocul anilor â80, din motive de care vreau sa uit.
Cred insa ca e rational sa ne amintim nu doar deceniile negre ale Uniunii Scriitorilor, dar si clipele in care in structurile acestei institutii (de la o anumita vreme, liber alese) s-au luat atitudini de un curaj inimaginabil in alte comunitati profesionale. Am fost eu insumi parte a unor infruntari ale caror ecouri maestri ai scrisului de astazi le asteptau cu sufletul la gura. Multi din ei, chiar in atat de mistocaritul, azi, restaurant intrat in istoria literara sub numele de La Doamna Candrea.
Desi ar putea suna arogant, imi asum riscul de a spune ca, pe langa datoriile morale imense pe care breasla scriitorilor continua sa le aiba, din aceasta breasla au iesit si scantei ce au grabit, fie si cu un ceas, prabusirea dictaturii. Si nu-mi amintesc ca vreuna din aceste atitudini sa fi apartinut nici celor care se uita azi prea de sus la Uniunea Scriitorilor, nici celor care s-au imbogatit din saracia ei post-decembrista.
Citește pe Antena3.ro
Administrarea Uniunii Scriitorilor nu mai poate fi un joc de-a opera fara om ori om fara opera la varful institutiei. Prestigiul literar al unui presedinte ori cumsecadenia altuia nu tine de foame nimanui. Timisoreanul Ioan Holender nu a devenit directorul Operei din Viena, pentru ca "suna" mai bine ca Pavarotti ori e mai bland ca Maica Tereza, ci pentru ca este un manager exceptional.
Dupa cum arata lucrurile, tot ce poate aduce luna iunie la Uniunea Scriitorilor este o noua Ciolaniada de Vara.