x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Liber la vanzari de pantofi in farmacii?!

Liber la vanzari de pantofi in farmacii?!

de Ilie Serbanescu    |    13 Dec 2005   •   00:00

Proiectul legii farmaciilor, promovat de ministrul Nicolaescu, bate in favoarea formulei "farmacia farmacistilor", avand sustinerea unei foarte mari parti a farmacistilor, amenintati de expansiunea lanturilor de farmacii si a practicilor folosite de acestea.

In privinta organizarii pietei farmaciilor se infrunta, in mare, doua tabere distincte. De o parte, "farmacistii" adepti nedezmintiti si in general nenuantati ai ideii "farmacia farmacistilor". De cealalta parte, "oamenii de afaceri", adepti ai disjunctiei dintre proprietari (care pot fi farmacisti sau nu) si specialisti (singurii care pot opera in farmacii).

Pozitiile partilor in disputa apar ireductibile, pentru ca sunt legate de abordarile de principiu si nu de diverse aspecte concrete de aplicare. Reprezentantii oamenilor de afaceri proprietari de farmacii imputa "farmacistilor", ce vor sa vada farmaciile doar in posesia lor, incompetenta manageriala, insuficienta capitalului de lucru si investitional, fapt evidentiat intre altele de posibilitatea de a gasi in farmaciile respective doar medicamente de duzina, in timp ce celelalte pot fi procurate doar la comanda si deci cu intarziere. In replica, pe fluxul invers, se reproseaza ca, din farmaciile componente ale unui lant de profil apartinand unor oameni de afaceri, pacientul iese fara a-i fi onorata o reteta asa-zis "magistrala", semn ca farmacistii au fost transformati in vanzatori si nu mai sunt specialisti in stare sa prepare o reteta prescrisa. In general insa incriminarile la adresa lanturilor de farmacii vizeaza comercializarea excesiva a unui serviciu de sanatate (cum ar trebui sa fie si cum ar trebui considerat cel din farmacii), precum si abuzurile de pozitie dominanta pe piata. Lista este lunga: confiscarea amplasamentelor cu vad, concentrarea doar in zone urbane, practicarea unor discounturi ca in magazinele de comert, promovarea inadmisibila a unor vanzari asociate, prezenta in farmacii a unor produse tehnico-medicale si cosmetice, de la pantofi mai mult sau mai putin ortopedici pana la creme mai mult sau mai putin tamaduitoare, relatii privilegiate, daca nu chiar clientelare, cu casele de sanatate si cu furnizorii de medicamente).

Proiectul legii farmaciilor, promovat de ministrul Nicolaescu, bate in favoarea formulei "farmacia farmacistilor", avand sustinerea unei foarte mari parti a farmacistilor, amenintati de expansiunea lanturilor de farmacii si a practicilor folosite de acestea. Limitari sunt prevazute in calea extinderii acestor lanturi. Asta pentru viitor, caci o intoarcere inapoi nu mai este posibila, fiind exclusa constitutional deposedarea de farmacii a proprietarilor nefarmacisti. Exponentii lanturilor de farmacii, in legaturile lor complexe cu cercurile de interese din sistemul de sanatate si cu producatorii si importatorii de medicamente, au pus tunurile pe proiectul de lege. Ministrul parea insa ca se va tine tare. Nu se stia de ce parte va inclina balanta.

Interventia unor oficiali straini, mai mult sau mai putin abilitati in domeniu, a transat se pare chestiunea. Interventia dlui Scheele, seful Delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti, a fost alunecoasa rau de tot. Domnia-sa a vorbit de tendinta ce s-ar manifesta in Uniunea Europeana spre liberalizarea pietei in domeniu, in timp ce oficial nu prea exista asa ceva in Uniunea Europeana. Majoritatea tarilor membre, oricum toate tarile mari, au organizari traditionale ale pietei, mai mult pe principiul "farmacia farmacistilor" decat pe baze strict concurentiale. Si nu se intrevede ca aceste tari sa renunte in curand la o asemenea organizare. Oricum, cel putin din aceasta cauza, Uniunea Europeana nu are reglementari comunitare in domeniu si instituirea unei concurente complet libere nu are o prea mare sansa, chiar daca s-ar liberaliza piata serviciilor.

In proslavirea liberei concurente, noul ambasador american, in interventia domniei-sale, a uitat de distinctia neta care exista in America intre farmacii si drogherii, reglementarile fiind diferite pentru un domeniu fata de celalalt.

In urma acestor interventii, Legea farmaciilor - din componenta pachetului privind reforma Sanatatii - ar putea fi retrasa. De ce oare trebuie sa fie insa Romania teren de experiment pentru abordari liberaliste care nu se aplica de fapt acolo de unde vine pescriptia?! De ce oare trebuie sa fim mai catolici decat Papa? In orice caz, prin interventia simandicosilor aparatori ai liberalizarilor fara noima, in Romania s-ar da definitiv liber la vanzarile de pantofi in farmacii!
×
Subiecte în articol: editorial farmacii