x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lichelele Libertăţii.

Lichelele Libertăţii.

de Longin Lucia Hossu    |    13 Iun 2011   •   11:17

Ne-am intrebat in ce calitate semneaza dna. Brandusa Armanca aceasta rubrica "Media Culpa' in revista "22'?

In calitate de director al Institutului Cultural Roman de la Budapesta, pozitie din care n-ar trebui sa aiba partizanate politice?! Se stie astazi ca revista "22' sub patronatul dnei Andreea Pora (o ziarista obscura devenita o fanatica a regimului Basescu) nu mai e demult ceea ce era in anii ‘90: o revista de cultura si de dialog social, o luptatoare pe baricade pentru democratizarea societatii romanesti.

Scrie aceasta cronica dna Armanca in calitate de specialist in audiovizual? Domnia sa de peste 5 ani a parasit jurnalismul audiovizual dupa o serie de esecuri rasunatoare in incercarea de a deveni, ca reprezentanta a liberalilor, Presedinte al Televiziunii Publice.

Nevrand sa-si continue activitatea ca simplu realizator, (pierduse pozitia de director al TVR Timisoara) s-a inrolat in grupul de intelectuali dispusi sa defileze sub noul steag portocaliu al puterii. Rasplata jertfei patriotice a venit la scurta vreme. Postul de director al ICR Budapesta, un mandat de 4 ani, reinnoit de curand. Aceasta "Media Culpa' care tinteste numai televiziunile Antenei, ostile regimului Boc- Basescu, probabil, este tributul platit promovarii.

Revin. A scris dna Armanca aceasta cronica mizera in calitate de spectator la un eveniment media? Nici macar atat. Autoarea si-a inseilat calomiile dupa un palmares publicat, fara sa fie prezenta la Gala APTR si nici macar n-a mai avut buna cuviinta sa vada emisia pe post, programele premiate. A publicat cronica cu o saptamana inainte de difuzarea Galei Premiilor APTR din 8 iunie a.c. E ca si cum ai scrie despre un spectacol de teatru dupa ce ai citit doar distributia, fara sa calci in sala!

Toate ipostazele o descalifica. Si arata doar angajamentul politic al diplomatei de la Budapesta obligata sa atace televiziunile mogulilor! Numai pe acestea si intr-un fason de agitator electoral. O persoana tocmita sa zvarle galeti cu laturi in capul confratilor ei mai tineri.

Argumentele folosite sunt minciuni sfruntate. Dupa domnia sa, Juriul Galei n-aavut criterii de valoare pentru ca a premiat jurnalistii Antenelor, dar acelasi juriu nu s-a inselat in acordarea celor 15 premii teleastilor din TVR carora oricum Armanca nu le acorda nici cinci randuri, in felul acesta inglobandu-i si pe ei in "Prostitutie TV'...

"Ce mai inseamna profesionist daca APTR premiaza impostura, se intreaba domnia sa, nu accidental, ci repetat, an de an de la Dan Diaconescu la Mircea Badea, Gadea, Ciutacu etc.'

Sa precizam: Dan Diaconescu a luat un singur premiu de debut acum 13 ani, pentru rubrica sa de la Tele7ABC "Dintre sute de ziare'. Victor Ciutacu este distins doar anul acesta, nu sistematic, iar Mircea Badea nu figureaza in palmaresul editia a 21 – a.

Iata unde duce, doamna diplomat, ignorarea deontologiei profesionale si pierderea standardelor (lipsa de informare, de onestitate, de pozitionare obiectiva, de buna credinta)...

Comanda politica e atat de presanta incat dna Armanca nu-si mai poate controla frazele, judecatile, adjectivele. E de nerecunoscut. Autoarea acuza in bloc "jurnalismul de haita' de la Antena 3 si Realitatea, jurnalism care s-ar traduce prin "golaneala, manipulare, cinism, mitocanie'...

Dar daca rasfoiti paginile revistei "22' veti descoperi in editorialele dnei Pora si ale altora, un jurnalism de gang, atacuri hidoase la adresa si numai la adresa liderilor opozitiei si a sustinatorilor acesteia.

Cronica aceasta, la Gala premiilor APTR, nu e singura in care abordarea dnei diplomat e stramba, sucita,' intens manipulatoare'. Iata cateva exemple.

Scrie indignata dna Armanca intr-o alta "Media Culpa' ca televiziunile au transmis ceremonia nuntii regale de la Londra intr-un reality-show exacerbat, care submineaza valorile clasice ale stirilor, fiindca acapareaza atentia romanilor fara sa aiba un impact asupra vietii lor'.

Ca sa vezi, ce-o deranja pe distinsa diplomata! N-a plictisit-o Conventia PDL care ne-a intoxicat 12 ore, in direct, cu un fel de nuntasi fericiti, aceiasi pe care-i vedem zile si nopti intregi, asezonati cu mese pe cap si laptopuri-fituici, ei veseli, cetatenii tristi, ei satui, cetatenii flamanzi.

Nunta regala a fost un eveniment stralucit. Daca te uitai atent, dincolo de mondenitati ai fi vazut un popor in strada iubindu-si si aclamandu-si regii! Nici un politist nu arunca cu sapca in Palatul Buckingham!!

Tot la "Media Culpa', dna diplomat se ocupa, incredibil (Dumnezeule!) de "falsele eroisme de la Realitatea TV'.

Domnia sa apreciaza ca "nu pot fi declarati eroi autorii unor gesturi radicale, lipsite de ratiune'. Si exemplul cel mai la indemana (care-i doare si pe guvernanti) este Adrian Sobaru "acel cameraman aproape sinucigas, cu o instabilitate emotionala'...

Nu e cameraman, e electrician. Si nu e nebun. E revoltat, e disperat, e fara speranta ca Liviu Babes caruia "22' i-a dedicat un site. Pe cand si un site: Sobaru?

Sa prezentam "delicat', ne sfatuieste dna diplomat, "cu moderatie' subiecte ca suicidul, automutilarea, chiar si atunci cand acestea reprezinta forme de protest la adresa puterii portocalii.

Parca ne-ar dojeni stafiile securitatii care ii prezentau opiniei publice pe Paul Goma, pe Vasile Paraschiv, pe Liviu Babes si pe multi altii drept scrintiti la cap... Dupa iubitul conducator numai un nebun mai putea contesta binefacerile Epocii de Aur... Multi cunosc bine aceasta replica, atat de actuala si azi.

Ar trebui, spunea Steinhardt daca esti intelectual, sa urli cat te tine cosul pieptului si sa spui ca e o nedreptate strigatoare la cer ca oamenii sa-si dea foc. Sau, mai nou, sa intre in greva foamei, sa se stropeasca cu benzina in fata Cotroceniului, sa se arunce din balconul Parlamentului, dupa ce aud si vad zilnic atatea miselii legiferate sub cupola lui.

Dar nu! Dna diplomat ca si revista "22' apreciaza ca aceste gesturi sunt lipsite de ratiune.

Eu cred ca numai si numai aceste sustineri intr-o societate morala ar impiedica-o pe dna Armanca sa mai fie diplomat, profesor si jurnalist. Un intelectual este intotdeauna de partea victimei si nu de partea opresorului. De altfel imi permit sa apreciez ca revista "22' este autista, nu mai aude, nu mai intelege suferintele si ruina acestei societati romanesti, tot glorificandu-i pe Boc si Basescu.

Oricum, dna Armanca se afla sub standardele profesionale ale lui Mihai Gadea, care a realizat un portret exceptional al acestui tanar, portret ce ne-a ajutat sa intelegem mai profund motivatiile gestului sau eroic.

Exista azi bieti mercenari, o specie aparte, lichele ale libertatii, cum ii numea Voltaire pe cei care de buna voie, in libertate se alatura puterii discretionare, devin complicii si avocatii ei in sustinerea dezastrului tarii.

Revenind la "Prostitutie TV, cu premii APTR' asociatia noastra fondata in anul 1990, a decernat in 21 de editii circa 400 de premii. In palmaresurile APTR se regaseste tot ceea ce a fost valoros in creatia audiovizuala. Am premiat curajul si verticalitatea jurnalistica fireste pentru ca au fost doua decenii in care era nevoie de curaj si de libertate a cuvantului.

In vremuri grele, APTR a sustinut publicistica lui Vartan Arachelian, Stefana Bratu, Marian Voicu, George Borcescu, Camelia Robe, Radu Nicolau, Irina Szasz, Tudor Artenie, Marius Gongea, Radu Cosaraca, Alina Amza, Luminita Salagean, Dana Deac, Catalin Apostol, Horia Turcanu, Cornel Mihalache, Adelin Petrisor. Si multi altii.

Ce li se intampla astazi lui Mihai Gadea, lui Adrian Ursu, lui Mircea Badea, Danei Grecu, lui Radu Tudor am trait si noi cativa din Televiziunea Publica. Si mie personal mi se dedicau editoriale cu titlul "Crima de la TVR' numai pentru ca aduceam in actualitate drama fostilor detinuti politici. Si dna Armanca a fost pusa la zid de alti complici ai puterilor de dupa ‘90. A uitat aceasta parte a biografiei.

APTR i-a decernat multe premii dnei Armanca. Ultimul in anul 2004 cand era in proces cu Televiziunea Publica.

Am fost avertizati de conducerea TVR de atunci sa nu cumva sa apara Brandusa Armanca in emisie. Era un fapt nemaiintalnit ca un om care se judeca cu institutia sa fie prezentat pe postul public, ca o valoare a lui.

Si am riscat. Nu am scos-o din emisie. Dar de la ora 21, ora de programare pe post am fost difuzati dupa ora 12 noaptea. Si am avut nenumarate alte represalii. E adevarat, nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

Ma gandesc insa cu tristete, aceasta ar fi morala raspunsului de fata, cum descopera puterea trepadusul ascuns in unii oameni, licheaua gata sa se vanda, chiar daca targul ii schimonoseste chipul, si-l face de nerecunoscut. Chiar daca tradarea lui multiplica nefericirea lumii in care traieste, nu-i pasa!

In acest sens, dna diplomat Brandusa Armanca poate fi un studiu de caz.

P.S. APTR a facut plangere penala dnei Brandusa Armanca. Daunele solicitate ar putea acoperi cheltuielile unui simpozion international despre "Libertatea Presei'.

Lucia Hossu Longin,

Director al Galei APTR

×