x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Luați mâna de pe cocoșel

Luați mâna de pe cocoșel

de Ionuț Bălan    |    03 Apr 2019   •   08:48
Luați mâna de pe cocoșel

Ați auzit de “cocoșei”, monedele pentru care au făcut bunicii noștri pușcărie? Este vorba de piesa franceză de aur de 20 de franci, pe care era încrustat cocoșul galic.

Și încă un detaliu. Regele Mihai le-a oferit cetățenilor - legea 656, publicată în Monitorul Oficial nr. 298 din 23 decembrie 1944 - unei Românii ocupate de ruși o parte din aurul Băncii Naționale, când a emis medalia jubilară Ardealul Nostru.

Scopul a fost de a-i pune la adăpost de răul ce avea să vină. Moneda semăna frapant cu piesa de 20 de franci francezi, numită popular “cocoșel”. 

În anul 1947 a apărut, însă, primul decret care stabilea că românii trebuie să cedeze aurul "sub orice formă" statului comunist român. Nici măcar medaliile jubiliare emise pe baza decretului - lege nr. 656 din 1944 nu au scăpat de confiscări. 

Apoi s-au semnat două decrete prin intermediul cărora se stabilea exact ce cantitate de aur puteau deține românii.

Primul prevedea că se puteau achiziționa bijuterii, dar nu în cantități mari, și doar anumite monede de aur. Pe această bază legală a început atunci marele jaf al comuniștilor, mai ales începând cu anul 1960, când a intrat în vigoare ultimul document, mult mai restrictiv decât primul.

Actul se referea doar la o categorie de monede care puteau fi deținute, adică ducații austrieci găuriți, binecunoscuți pentru că erau înșirați pe salbele țigănești.

Celebrii "cocoșei", dar și restul monedelor din aur, și chiar bijuteriile, deveneau astfel interzise la deținere. 

Acest decret i-a stimulat pe”binevoitori” să-și toarne colegii și vecinii. Se turna masiv la Miliție, urma apoi o percheziție, întocmirea unui proces-verbal constatator și confiscarea aurului.

 

×
Subiecte în articol: cocoșei monedele aur