x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lumea prin care trec - Diversionistii din strada

Lumea prin care trec - Diversionistii din strada

de Ion Cristoiu    |    17 Dec 2006   •   00:00
Lumea prin care trec - Diversionistii din strada

Discutie tv cu Victor Stanculescu (foto) despre dialogul sau cu Dinu Sararu, tiparit intr-o carte: Generalul Revolutiei cu piciorul in ghips. La generalul Ion Chiranescu descopar o caseta cu un film facut de francezi despre 22 decembrie 1989.

Discutie tv cu Victor Stanculescu (foto) despre dialogul sau cu Dinu Sararu, tiparit intr-o carte: Generalul Revolutiei cu piciorul in ghips. La generalul Ion Chiranescu descopar o caseta cu un film facut de francezi despre 22 decembrie 1989. In Piata Aviatorilor, un autobuz oprit in plin carosabil. In usa autobuzului, o femeie la vreo 50 de ani striga cam asa: Oameni buni, Depozitul de sange de la Fundeni a fost aruncat in aer! Veniti sa donati sange! 250 de grame de om!

Chestia cu sangele a fost lansata la tv de cuplul Teodor Brates - Victor Ionescu. Ajuns acasa de la general, m-am dus la raftul cu documentele despre decembrie 1989. Gasesc in transcriptul transmisiei din dupa amiaza lui 22: "Intervine Teodor Brates si apoi Victor Ionescu, T.B. - Va rog sa ma iertati. Se face un apel urgent de la Spitalul Fundeni sa se aduca sange acolo. Victor Ionescu - Nu exista sange pentru transfuzii (...)".

Sesisez asa, de dragul artei, ca momentul e varat in interventia lui Alexandru Barladeanu. Batranul bolsevic, pensionat de Ceausescu, a dat fuga de acasa sa se exprime. Ii atrag atentia generalului ca si pe strada se vehicula zvonul cu sangele. Cine e femeia? Generalul raspunde cu cinismu-i tipic: "Mai mult ca sigur una cu studii superioare. De zvonistica...". Dezvaluirea e senzationala.

La TVR, lucrurile erau simple. Ajungea un om strecurat printre moderatori. Dar pe strada? Asta insemna existenta unei intregi masinarii diversioniste. Si deodata imi pica fisa: zvonistii, teroristii fusesera ai lui Ceausescu. O armata pregatita sa faca fata invaziei sovietice. Conspiratorii stiau despre ea. Mai mult, unii se aflau la manetele acesteia. Si au intors-o impotriva lui Ceausescu!

×
Subiecte în articol: istoria ca telenovela