x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Magazinul de falimente

Magazinul de falimente

de Tudor Octavian    |    15 Aug 2011   •   21:00

La parterul unui bloc se gaseste, pitit dupa o coloana monumentala si mascat pe jumatate de un alt comert avansat in trafic, un spatiu de magazin. A fost conceput de ar­hi­tecti pentru alt rost, dar fiindca tot parterul a fost cumparat de nis­te arabi si inchiriat cu portia, locul a devenit o garantie de faliment pentru toti incurcatii la minte care il angajeaza. Au dat faliment aici, dupa numai cateva saptamani si, prin exceptie, dupa cinci-sase luni, un negustor de vinuri, un magazin de haine pentru copii, o pla­cin­tarie, o afacere cu plante medici­na­le, un mic market cu de toate si alte cateva indrazneli si utopii co­merciale ale unor naivi.

Le zic naivi, ca sa nu le spun alt­cumva. E vorba despre niste oa­meni convinsi ca stiu chiar si ceea ce n-au invatat. S-au tiparit si se edi­teaza mereu indreptare pentru micii intreprinzatori. Comertul cu ama­nuntul nu mai e, de multa vre­me, o chestiune de noroc si de ins­pi­ratie. Spatiul pe care arabii re­u­sesc ­sa-l inchirieze cu bani buni, ga­rantand cu istoria falimentelor lui si esecurile viitoare, isi striga pur si simplu inadecvarea. Nu tre­b­u­ie sa fii nici foarte istet si nici din cale afara de invatat ca sa-ti dai seama ca asezarea e contra tu­tu­ror intereselor omului plecat la cumparaturi. Piata mare a Oborului e la doi pasi si lumea se duce acolo unde poate alege intre pre­turi.

Magazinul care-i sta omului in drum nu-i totuna cu magazinul in vad. Problema insa nu e la acest loc ingrat, ci la cei care-l platesc si des­chid aici un negot pagubos. Aces­tia nu pot fi ajutati. N-ar trebui decat sa se intereseze la lo­ca­tari ce fel de falimente i-au precedat si cat au costat, ca sa caute o lo­catie mai vrednica. In doua ran­duri m-am simtit vinovat pentru faptul ca stiam cand si cum vor fa­li­menta nou-venitii si am indraznit sa le vorbesc despre inconveni­en­te­le acelui spatiu, mult prea ieftin, in conditiile zonei, si care, tocmai prin faptul ca era atat de ieftin, tre­bu­ia sa le dea de gandit. Am pri­mit insa, de la ambii mici in­tre­prin­za­tori, prosti si banuitori, acelasi raspuns: Aha, oi fi avand matale un interes sa aduci pe altcineva!

De multe ori, e mai simplu sa-i faci romanului un rau si e tare greu sa-i faci un bine. Succesul in ne­gus­to­rie e o ademenire dublata de o pacaleala. Tot ce pare simplu la in­ceput – iei dintr-o parte ieftin si vinzi in alta mai scump – e pa­ca­leala. In America se spune ca la ba­­za fiecarei reusite sigure stau pa­tru falimente frumoase. Zicala are un temei in experienta. Cele pa­­tru falimente frumoase sunt pa­tru lectii despre multele com­pli­catii de la temelia a tot ce pare simplu.

×
Subiecte în articol: editorial tudor octavian