x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Magistrati in robe oranj?

Magistrati in robe oranj?

30 Mar 2005   •   00:00

Regimul Basescu a devenit posibil datorita unei minciuni esentiale, care devine, zi de zi, mai evidenta. Despre ce este vorba? Reprezentantii aliantei oranj si-au bazat oferta electorala pe ideea de lupta contra coruptiei prin intermediul unui sistem judiciar depolitizat si independent.

Ei au afirmat mereu ca PSD nu a pus bazele unui asemenea sistem si nici nu doreste sa o faca si ca in Romania magistratii de la toate nivelurile asculta docili de comenzi politice. Ce observam noi acum, dupa patru luni de noua guvernare?

Stupoare! Si Guvernul, si presedintele afirmau aproape in fiecare zi ca nu pot sa influenteze Justitia in sistemul reglementat, treptat, de guvernarea PSD. Ca nu-si pot aplica politicile pentru ca nu au parghii prin care sa intervina pe langa magistrati sau sa faca presiuni asupra lor. Dar acesta era sistemul in care operam si noi. Nimic nu s-a schimbat. De ce era atunci Justitia influentabila si acum nu mai este? Pentru ca avem de a face cu magistrati favorabili PSD-ului, vor afirma imediat liderii Aliantei. Bun, atunci actuala Putere sa-si aseze propriii oameni in functiile respective. Pai, asta nu este posibil, observa aceiasi lideri ai Aliantei. Pentru ca puterea politica nu mai poate face presiuni asupra magistratilor, nu mai poate influenta destinul lor profesional. Aceeasi situatie era si in timpul trecutei guvernari. Justitia romana, cu bune si cu rele, devenise independenta. Campania electorala a Aliantei D.A. s-a bazat pe un neadevar.

Ce face Guvernul fata in fata cu aceasta revelatie? El ar putea constata, prin propria experienta, ca s-au facut pasi importanti in ceea ce priveste independenta magistratilor si ar putea trece la urmatoarele programe de reforma din domeniu, absolut necesare. Iarasi stupoare! Ministrul Justitiei si presedintele Romaniei par preocupati de o singura idee: sa politizeze la loc Justitia, macar putin, cateva zile, pana reusesc sa puna in functii de conducere oamenii lor. Acesta este singurul subiect adevarat al discursului guvernamental despre lupta impotriva coruptiei. Sa traducem, pe intelesul tuturor: Noi nu suntem capabili sa combatem coruptia cu ajutorul unor magistrati independenti, avem nevoie de judecatori si procurori care sa raspunda la comenzi politice, ne spun guvernantii cu candoare.

"Procurorii reprezinta statul, deci apartin puterii executive", afirma doamna Monica Macovei sambata, cu ocazia unei sedinte de Guvern dedicate acestei probleme. In concluzie, ei ar trebui subordonati domniei-sale. Dar si primarii, judecatorii, senatorii si deputatii reprezinta statul. Si ei ar trebui sa intre, conform acestei logici, in subordinea doamnei Macovei?

Nu numai ca avem de a face cu un pas inapoi in reforma Justitiei, dar este pus in primejdie intregul proces de lupta cu coruptia. In oricare tara, principala sursa de coruptie este legata de puterea in functiune, de spatiul public. Daca si magistratii sunt subordonati aceleiasi puteri, ce garantii avem ca vor face cu adevarat curatenie si dreptate? Actuala Putere pare a garanta cu cuvantul de onoare al domnului Basescu. Noi am preferat legi clare, care sa separe magistratii de politic. Si Uniunea Europeana prefera aceasta varianta.

Pentru ca a venit vorba despre presedinte, mi se pare nebuloasa si plina de pericole ideea lui de a-si subordona total serviciile de informatii din Romania, incepand cu aceasta toamna. Presedintele coordoneaza aceste servicii prin intermediul CSAT-ului. La randul lui, Parlamentul exercita un control politic prin comisia de specialitate. Vrea domnul Basescu sa devina director la SIE si SRI? Vrea sa fie nu numai sef de stat, ci si agent secret? Pana la noi amanunte juridice despre aceasta initiativa, nu se poate sa nu remarcam ca atentia Puterii nu e indreptata catre economic sau catre efectele sociale dure ale diverselor procese de reforma, ci exclusiv catre concentrarea totala in mainile lui a tuturor mecanismelor judiciare sau informative care permit declansarea de anchete si procese. De ce? Raspunsul e simplu si trist. Alianta D.A. a venit la putere fara nici un program economic sau social si nu isi poate consolida aceasta putere decat daca poate dovedi ca trecuta guvernare, principala Opozitie de azi, este corupta.

Nu am cum sa inchei fara sa-i aduc aminte doamnei ministru Macovei care ar fi, de fapt, prioritatile reale ale Justitiei romanesti in momentul de fata. Exista un proiect de lege privind imbunatatirea executarii hotararilor judecatoresti, domeniu care schioapata inca mult si necajeste multi oameni care au castigat procese si vad ca nu obtin nimic. Exista un proiect de lege privind modificarea Codului de Procedura Penala, absolut necesar in perspectiva intrarii in vigoare a noului Cod Penal, in iunie. Aceste masuri sunt parte integranta din dosarul negociat cu Uniunea Europeana privind Justitia. Mai mult decat atat, ele aduc actul de justitie mai aproape de cetatean. Dar actuala Putere e sensibila numai la acele masuri care aduc magistratii mai aproape de ea.

CITITI-L MAINE PE CODRUT SERES
×
Subiecte în articol: editorial