x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mai mult Eltin decat Putin

Mai mult Eltin decat Putin

de Dan Constantin    |    02 Mar 2006   •   00:00
Mai mult Eltin decat Putin

Senzatia de pedalare in gol, pe langa problemele tarii, a fost captata de presedintele Basescu si stampila pusa de la Cotroceni "politicienilor care uita guvernarea" nu pune decat gaz pe foc. Se intra acum intr-o noua etapa a conflictului care nu anunta inca batalia finala. De acum nu va mai fi doar un razboi al vorbelor, ci in el intra treptat institutii ale statului, iar Constitutia va fi si ea folosita in ultimul act pentru a da invingatorului aura de inalta legalitate.

Constitutia devine o arma in razboiul nedeclarat, dar purtat cu inversunare, dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. Spectacolul are reprezentatii toata ziua, de la matineu pana la ceas de seara, astfel incat combatantii sa aiba timp berechet de replici si contrareplici. Totul se intampla sub reflectoarele televiziunilor de stiri si este rumegat, distilat si interpretat de analistii haituiti contracronometru de editorii canalelor tv. Ce ramane din aceasta zbatere, care este scorul si mai ales rostul acestei confruntari fara menajamente - sunt intrebari pe care le pun votantii, tot mai plictisiti de vorbaria politicienilor. Senzatia de pedalare in gol, pe langa problemele tarii, a fost captata de presedintele Basescu si stampila pusa de la Cotroceni "politicienilor care uita guvernarea" nu pune decat gaz pe foc.

Se intra acum intr-o noua etapa a conflictului care nu anunta inca batalia finala. De acum nu va mai fi doar un razboi al vorbelor, ci in el intra treptat institutii ale statului, iar Constitutia va fi si ea folosita in ultimul act pentru a da invingatorului aura de inalta legalitate.

Traian Basescu are alura omului care nu poate fi incorsetat in reguli, chiar daca ele decurg din statutul presedintelui, conform actului fundamental al Romaniei. Sintagma de "presedinte jucator", pe care si-a atribuit-o lejer domnia sa intre doua snoave, incepe sa fie perceputa insa ca o trambulina spre o putere mai mare.

Sistemul democratic european merge in directia inversa dorintei presedintelui roman si, ca atare, eforturile facute de Cotroceni par inutile si un motiv in plus de monitorizare.

Se spune ca tocmai aerul tare al inaltimilor puterii imbata si devine un drog care da dependenta.

Au dovedit-o si o dovedesc si alti presedinti jucatori din acelasi bloc est-european post-comunist - Eltin si Putin.

Marele Boris a intrat in Kremlin purtat de un urias val de simpatie. Era cel care se opusese tancurilor si zdrobise puciul antidemocratic. Daca americanii ar fi fost mai iuti puteau sa breveteze revolutia portocalie inca din 1991 avandu-l pe Eltin protagonist.

Decaderea rapida de popularitate ca urmare a falimentului economiei rusesti si manevrarea lui de catre oligarhi l-au transformat pe Eltin din promotorul democratiei in dusmanul ei. Presedintele a pus, la propriu, turnurile pe Parlamentul ce-i era potrivnic, si-a instalat una din fete, intrata in politica, pe un post cheie, de supervizor in administratia prezidentiala. Ginerele, care nu era gurist, a fost improprietarit cu Aeroflotul, iar apropiatii, din cercul lui de interese, jefuiau fara mila banul public.

Pe Boris nu l-au mai tinut balamalele si cel mai fidel prieten i-a devenit stacana de votca. Anesteziat in alcool, dansa in public, dirija fanfarele si cand era mort de beat anula programele intalnirilor in strainatate.

Avea insa un vis, sa-si construiasca un partid prezidential care sa-l sustina pentru un nou mandat. "Casa noastra Rusia" a fost eticheta in care a reunit toti refuzatii altor partide si, controland serviciile de informatii si televiziunile, a castigat mandatul desi devenise leguma.

Putin, produs al serviciilor secrete, a luat fraiele puterii din mainile lui Eltin devenit marioneta. Nici lui Putin nu i-au placut premierii, nici el nu pune mare pret pe Parlament, loc al criticilor deschise la adresa Kremlinului. A luat graiul televiziunilor rebele si pe magnatii petrolului i-a bagat fara multe discutii la zdup sau i-a trimis in exiluri aurite la Londra.

Se pregateste sa modifice Constitutia astfel incat sa aiba cel putin inca un mandat dupa numaratoarea tip Iliescu.

Ce or fi vorbit in ceasul de taina, la Kremlin, Putin si Basescu? Ce ganduri si-au impartasit, ce strategii au stabilit? Un cocteil cu mult Eltin si putin Putin este reteta care ii place, cred, alesului nostru. Si tocmai de aceea ne este teama.
×
Subiecte în articol: editorial eltin