Am făcut peste 70 de filme, câteva zeci pentru nemţi, şi totuşi, spun apăsat, cel mai mare actor de film pe care l-am întâlnit a fost Amza Pellea. Era uriaş. Ne-am înţeles foarte bine, nu ne-am certat niciodată. O singură dată a apărut o fricţiune minoră, eram obosiţi amândoi după o zi agitată de filmare pe platoul Bucegilor, şi Amza a strâmbat din nas cu privire la camerele cabanei. I-am spus să coboare şi să doarmă în Sinaia. Tensiunea a durat doar 5 minute”.
Aşa vorbea Sergiu Nicolaescu despre eroul lui din cele mai importante filme, Amza Pellea. A avut o lungă listă de actori renumiţi posibili Mihai Viteazul, printre ei marea vedetă a americanilor, Charlton Heston. „Până la urmă, m-am apucat să joc eu rolul lui Mihai Viteazul. Turnasem multe scene, mai ales de iarnă, când într-o noapte am avut revelaţia că ideal pentru personajul Voievodului Întregitor era Amza. De a doua zi am filmat cu el în rolul principal”. Maiestuos a fost Amza în „Osânda”, a jucat rolul ţăranului dârz hăituit de jandarmi pentru o crimă pe care n-o făcuse. Nicolaescu a îndrăznit să termine filmul cu o scenă amintind de Golgota, Amza urcă un deal cu o cruce mare pe umeri, şi gloanţele poterei îi muşcă trupul, cade răpus, înjurându-şi viaţa nedreaptă.
Un alt actor preţuit de Nicolaescu a fost Ilari-on Ciobanu, născut pentru film. Ce teribil l-a interpretat pe dacul Gerula, viteazul codrilor, dar i-a ieşit perfect şi rolul comisarului Roman, camaradul comunist al comisarului de meserie Miclovan, în „Cu mâinile curate”. Când poliţistul fermecător jucat de Sergiu moare la final, publicul a cerut imperios ca el să revină în seriile următoare, să fie reînviat. „A refuzat scriitorul Titus Popovici, autorul poveştii, m-am certat cu el şi am dat curs dorinţei românilor, aşa a apărut în celelalte filme comisarul Moldovan, pe care l-am interpretat cu mare drag”, povestea Sergiu Nicolaescu.