x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Măndră-i corabia, meşter cărmaciul!

Măndră-i corabia, meşter cărmaciul!

de Dan Constantin    |    25 Aug 2007   •   00:00

Ne-am liniştit. Dl Băsescu Traian şi-a reconfirmat brevetul de comandant de navă. Are iar Carnet de Marinar şi, ceea ce-i trebuia pe un plan subţire, Certificat de Capacitate pentru ofiţerii de marină. Cu aceste patalamale la mănă ii poate demonstra ministrului Sănătăţii, in procesul de calomnie pe care i l-a intentat, că este normal la cap. Rezultă din propriile declaraţii ale proaspătului cărmaci de vapor că nu i-a trebuit cursul să sară pe navă. Avea indoieli despre capacitatea lui profesională şi-i trebuia un atestat că-i bun in
continuare de comandant? Dl Băsescu Traian are doar certitudini, chestiile astea metafizice le pasează in cărca filosofilor din ogradă.


Cursul scurt pe care l-a absolvit comandantul cu brevet expirat in 2006 a fost intens mediatizat. Interesul presei pentru probele de foc la care a fost supus preşedintele de foştii lui colegi de la "Mircea cel Bătrăn", retraşi şi ei pe mal, la CERONAV, a atins intensitatea relatărilor de la agapa intălnirii de 31 de ani a promoţiei 1976. Imi aduc aminte de Dorel Popa, şeful de azi al comisiei de examinare, cum intra el de emoţionat la 15 august, de Sf. Maria, pe poarta reşedinţei lui Ceauşescu de la Neptun, unde s-a derulat paranghelia pănă in zori. Acolo, in lupta cu valurile din frapiere, a dat probă de anduranţă dl Băsescu. Acum i-a venit şi dlui Băsescu răndul să-i intoarcă vizita. A fost primit cu ingăduinţă la curs, i s-a spus că poate să şi lipsească, dacă-i vreo treabă pe la Preşedinţie. N-a avut, aşa că n-a lipsit nici un minut de la simulări. E treaba dracului să bagi ditamai petrolierul prin Bosfor, să ieşi din Rotterdam fără să loveşti cheiurile! Floare la ureche pentru singurul student - aşa a fost situaţia la cursul ăsta, ca la referendum - doar candidatul şi calculatorul! Mai greu era pentru marinari pe vremuri să bage balotu’ cu blugi şi baxurile de Kent in Constanţa. Acum totul e pe computer, simulezi; e ca la slot machine: tragi de manete şi curg certificatele. Dacă ai alături, cum a fost la examinarea finală, pe finul Marinescu, deputat PD, şi el comandant de navă, eşti sigur că vii acasă. Bingo! Examenul a fost trecut cu 100 de puncte din 100. Bravo, căpitane! La simulări ieşim fără greşeală. In lumea virtuală, măndră-i corabia, meşter cărmaciul. In lumea reală, directorul general al Centrului de Perfecţionare este Mircea Udrea.

×
Subiecte în articol: editorial