x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Merkel-Băsescu, cronica unei întâlniri neanunţate

Merkel-Băsescu, cronica unei întâlniri neanunţate

de Dan Constantin    |    27 Oct 2011   •   21:00
Merkel-Băsescu, cronica unei întâlniri neanunţate

Traian Basescu va merge in Germania intr-o vizita al carei punct principal il reprezinta convorbirile oficiale cu Angela Dorothea Merkel, cancelarul RFG. Informatia nu este confirmata oficial, dar circula in mediile de afaceri, firmele germane avand date certe despre acest moment asteptat sa se produca la jumatatea lunii noiembrie. Vizita este un raspuns diplomatic la cea efectuata de Merkel in Romania, in octombrie 2010, intr-o zi de marti, 12. Au fost atunci trei ceasuri rele impartite frateste intre premierul Boc si presedintele Basescu, deoarece in convorbirile de la Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, cancelarul Merkel a varsat cosul cu reprosuri la adresa autortitatilor romane care trucau licitatiile, nu-si plateau datoriile fata de firmele germane, nu reuseau sa absoarba fondurile europene si, pe deasupra, nici nu reuseau sa star­peasca proverbiala coruptie.

Ca atare, mult asteptatul semnal de sustinere pentru intrarea in Schengen, pe care Basescu si Boc sperau sa il smulga doamnei Merkel, nu a fost rostit. Dimpotriva, cea mai pu­ternica femeie a Europei nu a 'servit' gazdelor promisiuni clare, ci a emis formule vagi, neangajante. In vizi­ta-fulger de o zi, orele cele mai calde au fost oferite mediului academic de la Cluj, unde Merkel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Uni­ver­si­ta­tii 'Babes Bolyai', gazda fiind profe­sorul Marga, un adeversar declarat si transant al 'cuplului' Basescu-Boc, des­cris elegant de univesitar drept ne­sansa istorica a Romaniei. Ce s-a in­tamplat in ultimul an in relatiile din­tre Romania si Germania, care sunt sperantele lui Basescu in aceasta vi­zita inca neoficializata?

In primul rand, doamna Merkel a devenit si mai puternica pe scena Eu­ro­pei, devenind vioara intai in lupta cran­cena pentru salvarea monedei euro si, implicit, pentru pastrarea UE in forma existenta. Pentru Traian Basescu situatia este si mai complicata fata de octombrie 2010. El nu a reusit indeplinirea obiectivului Schengen, fapt care a adus un plus de tensiune in interiorul UE prin lan­sa­rea tezei 'complotului an­ti­ro­ma­nesc'. Pe plan intern, presedintele care intra in etapa finala a mandatului nu reuseste sa-si asigure un viitor po­­l­itic, ci 'strange' cu sarg ne­mul­tu­mirile generalizate fata de adan­cirea politicii de austeritate. Or, res­tran­gerea drastica a consumului in Romania afecteaza si interesele germane pe acesta piata unde este al treilea investitor. De asemenea, reactia lui Basescu la amanarea in­trarii in Schengen, cu 'sanctiuni' fata de EADS, partea germana a concernului fiind responsabila cu programul Frontiera, a aratat primitivismul lid­erului de la Bucuresti.

Acum, Traian Basescu mai are o problema pe care trebuie sa o rezolve cu Germania: sprijinul pentru siste­mul bancar romanesc in conditiile fur­tunii de la Atena, in care meteorolog sef este tot Angela Merkel. In geamantul vizitei in Germania, Traian Basescu duce iar conservele expirate pe care le poarta prin lume: co­ruptia din sistemul de protectie a gra­nitelor – in primul rand contrabanda si evaziunea nasite de Blejnar, dosarele de retrocedare ale proprietatilor unor etnici germani si, mai nou, vehicularea inca neoficiala a unei uriase datorii istorice 'moste­nite' de Germania de la regimul lui Hitler. Sprijinul pentru intrarea in Schengen, in doua etape, in 2012, va fi de aceasta data mai usor de obtinut din partea Germaniei, mai ales ca veto-ul nu cade pe Berlin. Se pot ob­tine si concesii pentru accesul ro­ma­nilor pe piata fortei de munca in Germania nu doar pentru 'necalificati', la 'schimb' cu o politica in favoarea investitorilor nemti pe piata de energie din Romania.

Ce stim sigur este ca Basescu nu va primi in Germania vreun titlu de Honoris Causa si nici aplauze pentru mitocania din relatia cu Regele Mihai. De fapt, Basescu va primi exact ceea ce merita potrivit princi­piului german de plata exacta a mesei la care te asezi.

×
Subiecte în articol: editorial