x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Meseria de "roman" si cea de presedinte!

Meseria de "roman" si cea de presedinte!

de Valentin Stan    |    13 Iul 2006   •   00:00

Dar de ce se supara domnul Basescu, pana la a-si "impune sa nu genereze inghetarea relatiilor" cu Moldova, fiindca aceia isi numesc limba "moldoveneasca"?

Presedintele tuturor romanilor s-a suparat! Invitat la conferinta organizata de Asociatia George C. Marshall Romania, cu tema "Romania europeana, Romania euro-atlantica, Romania in sfera relatiilor internationale", la 23 iunie 2005, domnia sa a descoperit un lucru intristator, conform comunicatului oficial:

"Referitor la problema Transnistriei, seful statului a afirmat ca este una dificila: «Din pacate, nici Ucraina, nici Federatia Rusa, nici Moldova nu au dorit participarea Romaniei la negocieri. Sigur, se poate corela acest lucru cu ceea ce vedem ca se intampla cu schimbarea denumirii liceului romano-francez in moldoveano-francez, a liceului romano-englez in moldoveano-englez. Dar ceea ce eu imi impun este sa nu generez acea inghetare a relatiilor, care, exact pe aceleasi teme, s-a produs in perioada anilor 2000»".

Asadar, presedintele considera "dificila" situatia in care parte din numele unor institutii de invatamant din Moldova se transforma din "romano-englez" in "moldoveano-englez". Si isi "impune" sa nu "genereze" un inghet al relatiilor cu Moldova! Unde, desi se vorbeste romaneste, liderii locului ambitioneaza sa-si numeasca limba materna "moldoveneasca"! Pai, de, asa scrie in Constitutia tarii de dincolo de Prut, ca "limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca"!

Bun, cu totii stim ca limba vorbita acolo este limba romana, oricum i-ar zice locuitorii tarii cu pricina. Dar, de ce se supara domnul Basescu, pana la a-si "impune sa nu genereze inghetarea relatiilor" cu Moldova, fiindca aceia isi numesc limba "moldoveneasca"? Pai, nu a spus prietenul domniei sale din CSAT, bravul ministru de Externe Ungureanu, ca locuitorii Moldovei vorbesc "light Romanian" (o "romaneasca usoara")? (cf. Adevarul, 27 mai 2006, nr. 4941).

Pai, nu a spus prietenul domniei sale, de pe axa Washington-Bucuresti, "Unchiul Sam", ca "majoritatea locuitorilor de pe malul vestic al raului Nistru, in trecut, parte a Romaniei, vorbesc moldoveneste, o limba apropiata de romana"? Aceasta precizare a fost facuta de reprezentantul permanent al SUA la OSCE, ambasadorul Julie Finley, la 22 decembrie 2005, la Viena, referindu-se la negocierile pentru rezolvarea problemei transnistrene. Ideea a fost intarita de adjunctul doamnei Finley, Kyle Scott, pe 2 februarie 2006, in fata Consiliului Permanent al OSCE de la Viena!

De ce nu isi "impune" public presedintele sa "nu inghete relatiile" cu SUA, care indraznesc sa numeasca limba vorbita in stanga Prutului (sau in dreapta Nistrului) limba "moldoveneasca", asa cum si-a impus in relatiile cu Moldova? E, cumva, slugarnic fata de americani si viteaz fata de moldoveni? E, cumva, om de stat fata de americani si prieten de pahar cu Voronin? E, cumva, mare strateg de politica externa, in tentativa sa de a unifica Romania cu Moldova prin fuziunea dintre cele "doua limbi"? Nu era mai "romaneste" sa le traga o "scatoalca" diplomaticeasca americanilor?

Dar cu Ungureanu? Si-a "impus", cumva, sa "nu inghete relatiile" cu micutul liberal razvratit impotriva liberalilor mai mari din partid, aia pe care vrea sa-i distruga Basescu? Nu era mai "romaneste" sa dea cu el de pamant, pana ii sarea "romaneasca usoara" din vocabular?

Dar, daca ii punea la punct pe americani, il mai primea Bush la Casa Alba, la sfarsitul lunii, ca sa-l vada romanii pe pajistea din buricul lumii? Si, daca il "plesnea" pe Ungureanu, mai vota acela, in CSAT, impotriva lui Tariceanu?
Doamne, ce greu e sa fii "presedinte" si "roman" in acelasi timp!

×
Subiecte în articol: editorial moldova limba