x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Messi şi Băse Mondialu concurează pentru Naţional Arena

Messi şi Băse Mondialu concurează pentru Naţional Arena

de Dan Dumitrescu    |    02 Mar 2011   •   21:01

Rebuturile umane care populează jungla politică şi-au montat rictusul jep­­car în probleme legate de fi­na­li­za­rea lucrărilor la Naţional Arena. Cât timp s-a lucrat în adâcurile cons­trucţiei, adâcuri de care nu puteai atâr­na reclamă electorală, dihaniile bi­pede ale politicii s-au conservat în in­­diferenţă faţă de subiect. Iar dacă nis­­caiva ţuţări au fost puşi în situaţia de a sprijini ideea construcţiei prin vreun eventual accept, aceştia au for­ţat insistenţele doar atât cât să facă pre­­ţul cedării, doar atât cât să se afle în calea mărunţişului de azi pe mâine.

Proiectul Naţional Arena s-a în­tre­mat cu perspective certe abia atunci când primarul Adriean Vi­dea­nu a de­cis să-i fie alături lui Mircea Sandu. Iar primarul Sorin Oprescu a pre­luat şta­feta de la Videanu fără fiţe par­ti­ni­ce. Aşa cum a procedat de altfel şi cu alte proiecte aflate în derulare, pro­iec­te care aduc în avantaj Ca­pitala şi pe locuitorii săi. Drumul lung a fost par­curs în nebăgarea de seamă a mar­gi­nalilor. Finalizarea lu­crărilor la Na­ţional Arena, cons­truc­ţie care creează reper important în pei­sa­jul Bu­cu­reştilor, nu i-a mai însă în indife­renţă pe atârnătorii puterii. Fiindcă la fi­na­lizarea lucrărilor şi la ine­rentele fes­tivităţi de inaugurare va fi strigat ape­lul merituoşilor. Iar pri­lejul de a sta în loja întemeietorilor nu poate fi ratat de târtanii fuduli ai politicii. Şi da­că lustragii puterii n-au avut nici un me­rit în cazna ane­vo­ioasă de până acum, au gândit ei o stra­tegie jegoasă prin care să se li­peas­că de afişul de lar­gă expunere prilejuit de inaugura­rea Naţional Arena.

Treaba murda­ră a căzut în sarcina pedeliştilor proptiţi în Consiliul Municipal. Vidanjo­rii portocalii din respectiva instituţie au băgat vot majoritar în decizia de a re­duce drastic nivelul investiţiilor fi­nale la Na­ţi­o­nal Arena. Altfel spus, au aşe­zat mor­tul pe catafalc. Pretextul unei ase­menea decizii este măreţ. Spun făp­­taşii dezastrului, că sumele tă­iate de la investiţii vor merge către sub­­ven­­ţionarea nevoiaşilor. Discursul care acoperă mizeria este slinos şi ci­­nic deopotrivă. Fiindcă sumele res­pec­­tive nu vor acoperi niciodată să­ră­­­cia provocată de politica falimenta­ră a analfabeţilor bocişti. În schimb, ga­u­ra creată la investiţii va fi prilej nu­mai bun pentru a face loc în po­ves­te zânei bune. Rol în care, bi­ne­în­ţe­les, va fi distribuită metresa politică a docherului şef, ministreasa de la dez­­voltare. Şi, astfel, lista apelaţilor la pomana electorală prilejuită de inau­­gurarea Naţional Arena va fi vop­­sită printr-un portocaliu de gondolă aninată politic.

Federaţia pro­mi­tea la inaugurarea Naţional Arena un meci de frumoasă is­torie al re­pre­zen­ta­tivei noastre cu cea a Argenti­nei. Şi mai pro­mitea fe­de­raţia, în bună colaborare cu UEFA, o finală a Europa League la Bucureşti. Iată însă că meciurile politice, nişte bla­turi ordinare de altfel, nu ne lasă în joaca noastră nevinovată. Vin pes­te noi şi nici măcar nu avem posibili­ta­tea să le ignorăm. Fiindcă nesimţiţii nu se simt bine dacă nu fac tot posibi­lul pentru a juca tontoroiul pe cârca noastră. Iar dacă amicalul cu Ar­gentina va fi compromis, dacă Messi şi com­pania nu vor mai ajunge la Bucureşti, dacă ne vom face de râs la UEFA prin neonorarea angaja­men­­telor de organizatori ai finalei de Europa League, nu ne rămâne de­cât şansa de a ne organiza meciurile care ne caracte­rizează. Fiindcă nici Băse Mondialu nu e de neglijat.

×