x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Migratia, sursa nelinistii ce acopera Balcanii

Migratia, sursa nelinistii ce acopera Balcanii

de Vasile Leca    |    04 Mar 2016   •   12:36

In urma cu aproape un sfert de secol am fost trimis in misiune diplomatica in Balcani . Sansa , intamplarea sau amandoua, mi-au oferit sa cunosc, de aproape ,realitati din aceasta peninsula atat de zbuciumata in istorie . La inceput, dupa caderea comunismului si incetarea razboilor din fosta Iugoslavie, totul parea ca se indreapta spre o normalitate, intretinuta permanent de promisiunile privind integrarea europeana a regiunii . In acest context, activitatea mea in zona s-a prelungit pana la aproape doua decenii,timp in care am fost martorul multor evenimente ce mi se derulau in fata ochilor, lasand deschise evaluri despre Balcani . 

Daca la inceput visurile privind o Europa unita din care Balcanii sa fie parte erau dominante ,cu trecerea timpului “inflacararea “ care cuprinsese aproape toata zona a inceput sa se stinga lasand loc unei dezamagiri , ce se adancea cu trecerea timpului.Pentru tarile unei regiuni precum Balcanii, socurile primite dupa evenimente din plan extern, criza economica , caderea Greciei iar in cel intern, Kosovo , evolutiile din statul protectorat Bosnia si disputele dintre tarile vecine nu au ramas fara urmari. Situatia s-a transformat , incet dar sigur,din ceea ce era privit cu optimism, ca drumul spre prosperitate ,spre un” mars” indreptat spre un con al dezorientarii.

Dupa 20 de ani revin ori de cate ori am posibilitatea in Balcani si incerc sa revad ,cu ochii mintii tablourile din perioada traita aici pentru a le compara cu ceea ce se intampla astazi. In luna august a anului trecut cand ,practic valurile de refugiati s-au napustit asupra regiunii ,eram in zona, imaginea creata de acesti napastuiti ai vietii, era privita de localnici cu o adanca nedumerire care surprinzator s-a transformat incet in furie .De ce furie ? Pentru ca acesti oameni au crezut in apropierea de Europa si s-au trezit tradati prin inlocuirea visurilor lor de prosperitate cu ale altora de mai departe .

Cazul cel mai elocvent il reprezinta kosovari. Au batut in numar impresionant la portile Germaniei , dupa ce si-au parasit bruma de bunuri . Numai anul trecut intre 100.000 si 150.000 persoane au plecat spre o visata prosperitate , iar acum spun plini de naduf si spun ca “ suntem goniti inapoi ca sa le facem loc sirienilor “ .

Cotidianul Liberation a publicat un reportaj realizat in Kosovo unde sate intregi s-au golit in prioada trecuta, tocmai pentru ca Germania i-a facut sa creada pe kosovari ca ii primeste cu bratele deschise . Nedreptatea simtita de acesti oameni este greu de descris si se alatura dezamagiri ce se simta si in celelate tari balcanice. Cui foloseste instalarea acestei situatii ? Nu este greu de aflat, cine plateste pretul , la fel.

Intr-un editorial din Le Figaro, se apreciaza ca Europa a fost surprinsa pe nepregatite de valul de imigranti , pretul apreciaza analistii, va fi pe masura , si va fi creat de problemele umanitare si spectrul unei “ dislocari a Europei” .

In principal ,vina apartine cancelarului german care a deschis portile Europei fara schimbarea registrului discursului de la inceput, intr-unul real definit de capacitaile de primire ,finantarea unui plan mare de ajutorare a tarilor din prima linie si o politica de repatriere a imigrantilor ilegali. Din aceasta cauza, spun aceiasi analisti, Europa are zile numarate. Cancelarul Austriei merge putin mai departe si considera ca “ fie consolidam unitatea Europei , fie vom accepta sa lansam un proces de lenta descompunere a ei “.

Sunt evaluari intarite de realitatile de pe teren . Grecia este blocata de aproape 22 de mii de refugiati, iar in zilele urmatoare , dupa estimarile ministrului elen al migratiei , citat de Reuters, numarul va putea creste la 70 de mii in zilele urmatoare.

In fata acestei situatii, doamna Angela Merkel, ingrijorata de evenimentele ce se deruleaza pe “ ruta balcanica” considera ca” este necesara o solutie europeana “ la criza migratiei care poate afecta grav Europa. Este o constatare tarzie sau lasata sa fie mai tarziu? Ramane sa vedem dupa Bruxellesul de saptamana viitoare.

 

 

 

×
Subiecte în articol: migratia